Kilisedeki silahlı saldırı İtalya basınında geniş yer buldu

İstanbul Sarıyer’de bulunan Santa Maria İtalyan kilisesinde, Pazar ayini sırasında maskeli saldırganlar tarafından bir kişiye silahlı saldırıda bulunuldu. Saldırıda 52 yaşındaki Tuncer Murat Cihan hayatını kaybetti. İtalyan kilisesinde gerçekleşen silahlı saldırı İtalya basınında geniş yer buldu.

İstanbul Sarıyer'de Santa Maria İtalyan kilisesinde, Pazar ayini sırasında maskeli saldırganlar tarafından düzenlenen saldırı hakkında Bakan Yerlikaya, saldırganlardan birinin Rus, diğerinin Tacik olduğunu açıkladı ve DAEŞ'li olabileceklerini ifade etti. Yerlikaya ayrıca saldırı sonrası 30 adrese baskın düzenlendiğini 47 kişinin gözaltına alındığını açıkladı. Öte yandan saldırı anları ise güvenlik kameralarınca kaydedildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da kilise rahibini ve saldırı sırasında orada bulunan Polonyalı Başkonsolosu'nu arayarak taziye ve geçmiş olsun dileklerini iletti.

Kilisedeki silahlı saldırı İtalya basınında geniş yer buldu - Resim : 1

İTALYA BASININDA GENİŞ YANKI BULDU

İtalyan kilisesindeki saldırı İtalya basınında da geniş yankı buldu.

Corriere Della Sera gazetesi, "İstanbul'da bir kiliseyi basan maskeli şahıslar ateş açtı" manşetini attı.

La Repubblica'da ise saldırganların Türk polisi tarafından yakalandığına yönelik bilgiler yer aldı.

TGCOM24'te İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın "Bu korkakça saldırıyı kınıyoruz" sözleri hatırlatıldı. Saldırganların DAEŞ üyesi oldukları belirtildi.

Ansa Haber Ajansı ise Papa Francesco'nun Angelus ayininde saldırıya ilişkin taziyede bulunduğunu duyurdu. İtalya Dışişleri Bakanı Antonio Tajani'nin kınama mesajı da haberde yer aldı.

FENER RUM PATRİĞİ BARTHOLOMEOS BAŞSAĞLIĞI DİLEDİ

Fener Rum Patriği Bartholomeos, Sarıyer'deki Santa Maria Kilisesi'ndeki silahlı saldırıya ilişkin, Latin Katolik Cemaati Ruhani Reisi Massimiliano Palinuro'ya başsağlığı diledi.

Patrik Barthomeos, Palinuro'yu telefonla arayarak, kilisedeki silahlı saldırıda hayatına kaybeden kişinin ailesine ve Katolik cemaatine taziyelerini iletti.

Yetkili makamların bu trajik olayı aydınlatmak için gerekeni ivedilikle yapacağına olan inancını dile getiren Bartholomeos, toplumsal barışın ve ülkedeki dini cemaatlerin uyum içinde bir arada yaşamasının engellenemeyeceğine işaret etti.

Kilisedeki silahlı saldırı İtalya basınında geniş yer buldu - Resim : 2

MASSİMİLİANO PALİNURO AÇIKLAMA YAPTI

Latin Katolik Cemaati Ruhani Reisi Massimiliano Palinuro, yaptığı yazılı açıklamada, İstanbul Katolik Cemaati'nin Büyükdere'deki Meryem'in Doğuşu Katolik Kilisesi'nde meydana gelen saldırıdan üzüntü ve endişe duyduğunu ifade etti.

Öldürülen kişinin ruhu ve ailesinin tesellisi için dua edildiğini aktaran Palinuro, şunları kaydetti:

"İstanbul Latin Katolik Cemaati Episkoposu olarak Katolik cemaati adına yetkililerden adaleti yerine getirmelerini ve yapılan kötülüğün kökünden kesilebilmesi için olayla ilgili hakikati araştırıp ortaya çıkarmalarını istiyorum. Sadece bu suçun failleri değil, aynı zamanda azmettiriciler, bu saldırıyı planlayanlar ile birlikte İstanbul'da ve sevgili Türkiye'mizde tüm inananların barış içinde bir aradaki yaşamını tehdit edenler de aransın. Ayrıca yetkililerden, Hristiyan cemaatlerinin huzur içinde yaşayabilmeleri ve kiliselerinde barış içinde ibadet edebilmeleri için güvenliği sağlamaya devam etmelerini diliyoruz."

DİYANET İŞLERİ BAŞKANI ERBAŞ: "HANGİ DİNİN MABEDİ OLURSA OLSUN, BİZİM İNANCIMIZA GÖRE CAMİLER KİLİSELER, SİNAGOGLAR DOKUNULMAZDIR"

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş da Santa Maria Kilisesi'ni ziyaret etti.

Erbaş, çıkışta basın mensuplarına yaptığı açıklamada, kilisede müessif bir olay yaşandığını belirterek, ayin esnasında kimliği belirsiz kişilerin bir vatandaşın ölümüne sebebiyet verdiğini söyledi.

Bu nedenle kilisenin rahibi ve yetkililerine geçmiş olsun ziyaretinde bulunduğunu, başsağlığı dilediğini aktaran Erbaş, şu ifadeleri kullandı:

"Şunu özellikle ifade etmek isterim ki farklılıklar bizim zenginliğimizdir. Mabetlerin hele ibadet esnasında tamamen dokunulmazlığı vardır. Hangi dinin mabedi olursa olsun, bizim inancımıza göre camiler, kiliseler, sinagoglar dokunulmazdır. Bu kilisede hem de ayin esnasında yapılan bu saldırıyı şiddetle lanetliyor ve kınıyorum. Ölen kişinin yakınlarına başsağlığı diliyorum. Devlet ve millet olarak birlik ve beraberliğimizi her zaman muhafaza edeceğiz. Farklı inançlardan insanların bir arada yaşaması, bizim için çok önemli bir zenginliktir."

Türkiye'nin tarihten bu yana farklı inanç ve kültürlerden insanların bir arada huzur içinde yaşadığı ve dünyaya örnek bir vatan olduğunu kaydeden Erbaş, "Böyle bir medeniyetin çocukları olarak bizler birliğimize, beraberliğimize zarar verecek her türlü kötülüklere karşı toplu olarak mücadele edeceğiz. Devletimiz, yetkililerimiz mutlaka bu olayı en kısa zamanda çözecektir. Saldırganlar yakalanacak, cezalarını görecektir. Vefat eden kardeşimizin yakınlarına başsağlığı diliyorum. İnşallah bir daha böyle acı ve üzüntü veren olaylar yaşanmaz." şeklinde konuştu.