Bakan Yerlikaya'dan kilisedeki saldırıya dair açıklama: Biri Tacikistanlı, biri Rusyalı olan iki zanlının DEAŞ'lı olduklarını değerlendiriyoruz

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, dün Sarıyer'deki Santa Maria Kilisesi'nde yapılan ve 1 vatandaşın hayatını kaybetmesine sebep olan silahlı saldırıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Bakan Yerlikaya, katil zanlıların yabancı uyruklu olduklarını belirterek, "Biri Tacikistanlı, biri Rusyalı olan iki zanlının DEAŞ'lı olduklarını değerlendiriyoruz" ifadesini kullandı.

Bakan Yerlikaya'nın açıklamaları şu şekilde oldu:

"Bildiğiniz üzere bugün Sarıyer Santa Maria Kilisesi'nde Pazar ayini sırasında maskeli 2 şahıs tarafından düzenlenen silahlı saldırıda Tuncer Cihan adlı vatandaşımız maalesef hayatını kaybett. Olaydan hemen sonra yaptığımız açıklamada faillerin en kısa sürede yakalanıp adalete teslim edileceğini, yapılan hadiseyi şiddetle kınadığımızı belirtmiştim. İstanbul emniyetimiz çok hızlı bir çalışma başlattı. Emniyet güçlerimiz 30 ayrı yere baskın düzenlendi ve şu ana kadar 47 şahıs gözaltına alındı. Son olarak yapılan baskında cinayet zanlısı 2 şahıs yakalandı.

Zanlıların her ikisinin de yabancı uyruklu olduğunu ifade etmek istiyorum. Biri Tacikistanlı, biri Rusyalı olan bu iki zanlının DEAŞ'lı olduklarını değerlendiriyoruz. Olayın üzerinden 12 saat bile geçmeden her iki katil zanlısını yakalayan İstanbul Emniyeti'mize, kahraman polislerimize teşekkür ediyorum. Kilisede işlenen cinayetle ilgili zanlıların ifadeleri alınacak, olayla ilgili karanlık noktalar aydınlatılacaktır. Şunun altını çizmek istiyorum: Medeniyetimizin baş tacı İstanbul'umuz, asırlardır farklı dinlere ve mezheplere ev sahipliği yapmaktadır.

Biz, Türkiye'nin huzuru diyoruz. Ülkemizin huzurunu bozmaya çalışanlara, teröristlere ve onların işbirlikçilerine, ulusal olsun uluslararası olsun suç odaklarına, birlik ve beraberliğimize kastedenlere asla ama asla göz açtırmayacağız. Hayatını kaybeden vatandaşımıza, ailesine ve yakınlarına bir kez daha baş sağlığı diliyorum.

Ve son olarak, başta bölücü terör örgütü olmak üzere azim ve kararlılıkla terörün her türlüsüyle mücadele ediyoruz. DEAŞ'la ilgili 1 Haziran 2023'ten bugüne, 1.046 operasyon yaptık. 2.086 gözaltı, 529 tutuklunun olduğunu, 404 adli kontrol kararının da alındığını belirtmek istiyorum.