Kış kapıya dayanınca Gümüşhane yaylalarındaki hayvanlar sürü halinde yaylaları terk etmeye başladı

Türkiye'nin en fazla yaylaya sahip illerinden birisi olan Gümüşhane'de ekim ayının sonlarına doğru giderken kış mevsimi kendisini iyiden iyiye göstermeye başladı. Soğuyan havalar nedeniyle yaylalarda bulunan hayvanlar sürü halinde göçlere başladı.

Kış kapıya dayanınca Gümüşhane yaylalarındaki hayvanlar sürü halinde yaylaları terk etmeye başladı

Kış mevsiminin iyice dişlerini göstermeye başlamasıyşa beraber yaylalardan sürü halinde yaz mevsimini geçiren hayvanlar şehirlere göç etmeye başladı. Türkiye'nin en fazla yaylasına sahip illerinden biri olan Karadeniz kenti Gümüşhane'de yaylalarda yaz mevsimini geçiren küçükbaş hayvan sürüleri kışı geçirmek için kışlaklara dönüşe geçti.

Yüzlerce koyun ve keçiden oluşan sürüler yüksek rakımlı yaylalarda havaların soğumasıyla birlikte günler süren uzun ve meşakkatli yolculukların ardından sahile yakın kesimlere doğru göç etmeye başladı. Gümüşhane'nin etkileyici doğal güzellikleriyle ünlü yüksek yaylaları, sonbaharın gelmesiyle birlikte ilginç bir göç olayına sahne oluyor.

 

Kış kapıya dayanınca Gümüşhane yaylalarındaki hayvanlar sürü halinde yaylaları terk etmeye başladı - Resim : 1

SAHİL KESİMLERİNE YAKIN KÖYLERİNE DÖNÜYORLAR

Yaz aylarını 2 bin metre ve üzeri rakımlı yaylalarda geçiren koyun ve keçilerden oluşan sürüler kilometrelerce yol yürüyüp günler süren yolculuklarının ardından sahil kesimine yakın düşük rakımlı köylerine dönüyor. Bölgedeki küçükbaş hayvan sürüsü sahipleri geleneksel göç rotaları ve zaman zaman da şehirlerarası karayollarını kullanarak sahil bölgelerine doğru sadık çoban köpekleriyle birlikte yolculuğa çıkmaya başladı. Zaman zaman karayollarında ulaşımın aksamasına neden olan sürü göçleri ilginç ve güzel görüntüler oluşmasına da neden oluyor.

 

Kış kapıya dayanınca Gümüşhane yaylalarındaki hayvanlar sürü halinde yaylaları terk etmeye başladı - Resim : 2