Kız Kulesi'nin ışıklandırması gündem olmuştu! Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy tv100’de cevapladı

İstanbul'un sembollerinden olan Kız Kulesi'nin restorasyon çalışmaları Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından tamamlandı. 2 yıllık aranın ardından bu akşam yapılacak ışık ve ses gösterilerinin ardından Kız Kulesi kapılarını ziyaretçilerine açacak. Kız Kulesi’nin son haline ilişkin detayları Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy tv100’e anlattı.

Kız Kulesinin son halini tv100 Muhabiri Esma Murat ve Kameraman Emrah Kahraman görüntüledi. Ayrıca Kız Kulesi’nin ışıklandırması hakkında çıkan iddialara Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy tv100’de cevap verdi.

"KULE ASLINA UYGUN OLARAK RESTORE EDİLDİ"

Mehmet Nuri Ersoy’un açıklamaları şöyle;

Eski ve tarihi bir yapıdan bahsediyoruz. M.Ö. 4. yüzyıla kadar uzanan 2 bin 400 yıllık geçmişi olan bir yapıdan bahsediyoruz. Bu sürede de işlevsel değişikliğe restorasyon ve tadilatlara tabi kalmış bir yapıdan bahsediyoruz. Yakın Cumhuriyet tarihinde 1944, 60’lı yılların sonunda ve 90’lı yılların sonunda restorasyon çalışmaları yapılmış. Ancak 44 yılında yapılmış restorasyonda bugünün yasaklı maddesi olan betonarme kullanılmış. Niye bugün yasaklı malzemesi çünkü içinde bulunan tuzlar kimyasal ilaçlar orijinal tarihi dokulara zarar veren çürüten bir özelliğe sahip. O yüzden hiç tavsiye etmiyoruz. Burada yapılan ilk yapı ahşapmış. Daha sonra çok ağır bir maddeyle restore edildiğinde fazla ağırlıktan zarar verilmiş oluyor.

Kolan ve kirişlerin burada birbirine bağlı olmadığını gördük ve beton deniz kumuyla yapılmış. Yapı ilk depremde kadere bırakılmış haldeydi. Bu yüzden detaylı restorasyon yapmaya karar verdik. Uzman isimlerden bilim kurulu oluşturduk ve onaydan geçtikten sonra uygulamaya aldık.

Hocalarımız restorasyon yapılırken 2. Mahmut dönemini baz aldılar. Niye bu dönem? Çünkü 2. Mahmut en fazla dokümantasyonun ve fotoğrafın olduğu bir dönemdi. Aslına uygun olmayan eski haliydi. Orijinal olmayan eklemelerin hepsi kaldırıldı. Hatta 10 liraların üzerindeki görüntü birebir şu an ki görüntüsüdür.

Biz devraldığımız burası restoran olarak kullanılıyordu. Burayı anıt müze haline getirdik. Benzer çalışmayı Galata Kulesi’nde gerçekleştirdik burada da öyle yaptık. İkisi arasında efsanevi bir aşk hikayesini bu akşam ki ışıklandırmayla canlandıracağız ve her akşam bunu tekrar edeceğiz.

“TEST YAYINI ORİJİNAL DİYE YAYINLAMIŞLAR”

Akşam yapılan 5 saniyelik bir test yayınını orijinal aydınlatması buymuş gibi aldılar. Ama gerçek gerçektir her zaman gözler önüne çıkar. Gerçeğini izlemek isteyenler saat 21.00’de gelip görebilirler. Seçim dönemi böyle algı operasyonları olabiliyor. Devlet adamı olarak bunlara alıştık. Vatandaşlarımızdan istediğim vakitleri varsa gelsinler yerinde görsünler. Motor ve girişler ücretsiz olacak. Bu tarz eleştiriler her zaman olacaktır ve vatandaşlarımız eleştirme hakları vardır. Doğru olanları alıp düzeltmemiz gerekiyor, yanlış olanlara da gülümsememiz gerekiyor. Yarın sabahtan itibaren vatandaşlarımızı bekliyoruz.