Kızılay Başkanı Kerem Kınık tv100'e konuştu: 2 tane Marmara Depremini aynı gün üst üste yaşadık! Ekiplerimiz afetzede oldu

Türkiye'yi yasa boğan depremlerin ardından tv100 özel yayınına bağlanan Kızılay Başkanı Dr. Kerem Kınık "Her yere elimizi uzatmaya çalışıyoruz. 2 tane Marmara Depremi’ni aynı günde üst üstte yaşadık. O kadar yaygın bir alanda o kadar büyük bir yıkımla karşı karşıyayız." DEDİ.

Kızılay Başkanı Kerem Kınık tv100'e konuştu: 2 tane Marmara Depremini aynı gün üst üste yaşadık! Ekiplerimiz afetzede oldu

Kahramanmaraş merkezi meydana gelen ve çevre illerde çok sayıda yıkıma yol açan depremler tüm Türkiye'yi yasa boğdu. Gökhan Taşkın'ın sunduğu tv100 özel yayınına bağlanan Kızılay Başkanı Dr. Kerem Kınık “Her yere elimizi uzatmaya çalışıyoruz. 2 tane Marmara Depremi’ni aynı günde üst üstte yaşadık. O kadar yaygın bir alanda o kadar büyük bir yıkımla karşı karşıyayız. AFAD, STK’ların afetin yaşandığı 10’a yakın vilayetteki ilk müdahaleyi yapacak ekiplerimiz afetzede oldu. Yerel kapasitede çok büyük bir hasar alındı. İlk etapta arkadaşlarımız fedakârca sahaya çıkmalarına rağmen tam yeterli olamadılar. Bu vilayetlerin dışından gelen ekipler sahaya intikal edip ihtiyaçları gidermeye çalışıyor. Yüzde yüz ihtiyaç giderilmiş değil ancak tespit edilmiş durumda. Müdahale tarzında planlar yapıldı. Milli kapasite buraya seferber edilmiş durumda." ifadelerini kullandı.

"HAVA ŞARTLARI VE 2 BÜYÜK DEPREMİN ETKİLERİYLE SAVAŞIYORUZ"
Kınık "Hava şartları ve 2 büyük depremin etkileriyle savaşıyoruz. Deprem ve hava şartları nedeniyle yollarda büyük hasar ve tıkanıklıklar var. Hatay ve Kahramanmaraş başta olmak üzere bazı vilayetlere ulaşmaya çalışıyoruz. 1800 personel ve gönüllümüz sahada. Uluslararası yardımlar gelmeye başladı. Toplam 20 binin üzerinde kişi sahada çalışıyor. 5 binin üzerinde yıkılmış binadan bahsediyoruz. Bu kadar binaya aynı anda arama kurtarma faaliyeti yürütebilecek dünyada herhangi bir ülke yok. Belirli bir öncelikle çalışmalar yapılıyor." şeklinde konuştu.

"UZUN SOLUKLU BİR DAYANIŞMA MARATONUNA BAŞLIYORUZ"
"Yarından itibaren il dışından gelebilen insan sayısı artacak" diyen Kınık "Yurtdışından ekipler gelecek. Daha organize ve yaygın bir noktaya geçeceğiz. Olabilecek ne kadar risk varsa hepsi aynı anda oldu.  İlk etapta kendi depolarımızdan acil ihtiyaçları sahaya gönderdik. Bu büyük yıkımın iyileştirme fazı uzun aylar, yıllar alacak. Uzun soluklu bir dayanışma maratonuna başlıyoruz.” dedi.