Korona, deprem, yangın derken yeni bir salgın daha kapıda... Tehlike çanları kulakları çınlatmaya başladı

Uzmanlar, yeni bir salgın hakkında endişe ettiklerini duyurdu. Bir dönemin korkunç hastalığı kuş gribinin son aylarda oldukça arttığı ve vakaların yarısından fazlasının hayatını kaybettiği bildirildi.

Korona, deprem, yangın derken yeni bir salgın daha kapıda... Tehlike çanları kulakları çınlatmaya başladı

Kuş gribi uzmanları, insanların yarısından fazlasının hastalığa yakalandıktan sonra ölmesiyle yeni bir salgının alarmlarının çaldığını ve henüz bunun yeterince önemsenmediğini söylüyor. Bir British Medical Journal araştırması , 2003'ten bu yana bilinen 860 insan kuş gribi vakasının %53'ünün öldüğünü buldu.

Korona, deprem, yangın derken yeni bir salgın daha kapıda... Tehlike çanları kulakları çınlatmaya başladı - Resim : 1

İNANILMAZ DERECEDE ENDİŞE VERİCİ

Londra Tıp Laboratuvarı'ndan Dr Quinton Fivelman, kuşlardan memelilere yayılan artan virüs inanılmaz derecede endişe vericiyken, "kümes hayvanı çiftliklerindeki salgınlara alıştığımızdan" korkuyor. Fivelman, "Şu anda memelilere yayılıyor olması, bu virüse karşı gardımızı indiremeyeceğimizi gösteriyor. Daha yüksek vaka sayısı, daha yüksek bir mutasyon şansı anlamına gelir. Henüz bir aşının olmaması endişe verici.” şeklinde konuştu. 

Korona, deprem, yangın derken yeni bir salgın daha kapıda... Tehlike çanları kulakları çınlatmaya başladı - Resim : 2

6 GÜN İÇİNDE HAYATINI KAYBETTİ

İlk insan vakaları 1997'de Hong Kong ve Çin'de kaydedildi. Bir kızın kuş gribinden öldüğünü bildirdiğimiz gibi geldi ve geçen ay kuş gribinden insanlara geçebileceğini tahmin eden bilim adamlarının en büyük korkularını doğruladı. 11 yaşındaki çocuğun üzücü ölümü bugün erken saatlerde (23 Şubat Perşembe) Kamboçya'da bildirildi. Kız ilk olarak ölümünden sadece altı gün önce hastalandı ve ateş, öksürük ve boğaz ağrısı çekti. Prey Veng eyaletinden kızın "H5N1 için pozitif test edildiğini" söyleyen ülkenin Bulaşıcı Hastalık Kontrol Departmanı tarafından ölümü doğrulandı.

Korona, deprem, yangın derken yeni bir salgın daha kapıda... Tehlike çanları kulakları çınlatmaya başladı - Resim : 3

YAKINDAN İZLENMESİ GEREKİYOR

Sonuç olarak Dünya Sağlık Örgütü, "Memelilere son yayılmanın yakından izlenmesi gerekiyor" dedi. Bu haber, kuş gribinin ölümcül bir türünün mutasyona uğradığının ve artık memelileri etkileyebildiğinin bulunmasından sadece bir hafta sonra geldi. Bilim adamları, kuş gribinin İspanya'nın La Coruna kentindeki bir çiftlikte yabani kuşlardan bir grup mink'e bulaştığını bulmuştu. En iyi bulaşıcı hastalık gözetim sitesi Euro Surveillance'ta yayınlanan çalışmada, salgının Ekim 2022'de İspanya'da meydana geldiği belirtildi.