Korona virüs aşısı farelerde işe yaradı

Korona virüs ile ilgili olarak heyecanlandıran bir gelişme yaşandı. İngiliz Daily Express gazetesine konuşan bilim insanları hazırlanan aşının Covid-19 taşıyan fareler üzerinde başarılı olduğunu açıkladı. Korona virüs aşısıyla ilgili gelişmeler...

Korona virüs aşısı farelerde işe yaradı

Korona virüs tüm dünyayı etkisi altına devam ediyor. Ülkeler önleyici önlemleri uygularken bir yandan da korona virüs aşısı için çalışmalar devam ediyor.

Avustralyalı bilim insanları korona virüs aşısını bulduklarını ileri sürerken bir iddia da İngiltere'den geldi. İngiliz bilim insanları ilk testlerin fareler üzerinde başarılı olduğunu açıklarken, kısa süre içerisinde insan deneklerde testlerin yapılacağını açıkladı.

Araştırma ekibinin lideri doktor Robin Shattock, Haziran itibariyle insanlar üzerinde aşının test edileceğini söyledi. Shattock, "Fareye aşıyı yaptıktan bir ay sonra sonuçlar geldi. Aşının iyi çalıştığını söyleyebilirim" dedi. Her şeyin yolunda gitmesi halinde aşının bir yıl içerisinde hazır olacağı belirtildi.

Avustralya'da da çalışmalar sürüyor

Daily Mail'in haberine göre, Queensland Üniversitesi Klinik Araştırmalar Merkezi’nde salgın hastalıklar konusunda uzmanlaşmış bir ekip, iki ilacın korona virüs tedavisinde kullanılabileceğini açıkladı. Birincisi AİDS'e neden olanHIV'i bastırmak için kullanılan bir ilaç, diğeri ise sivrisinek kaynaklı hastalıklara karşı artan genetik direnç nedeniyle büyük ölçüde unutulmuş olan klorokin, yani sıtma ilacı. Araştırmanın başında bulunan Profesör David Paterson, korona virüs ile enfekte olan bazı hastaların Mart ayının sonuna kadar her iki ilacın klinik çalışmasına da kaydolacağını belirtti, ilaçları ölümcül solunum yolu enfeksiyonu için olası bir tedavi yöntemi olarak değerlendirmenin yanlış olmayacağını söyledi.

Kanadalı bilim insanları virüsü izole etti

Sunnybrook Araştırma Enstitüsü, Toronto Üniversitesi ve McMaster Üniversitesi’nden bilim insanları korona virüsünün başarılı bir şekilde izole edildiğini duyurdu. İki Kanadalı hastadan elde ettikleri örnekler üzerinde çalışan bilim insanları böylelikle virüsün laboratuvar ortamında tekrar yaratıldığını açıkladı.

Yapılan açıklamada, “Laboratuvarda geliştirilen kopyalar bilim insanlarının hastalığı daha iyi tanımlamak, test etmek, tedavi etmek ve aşı üretmek için bir fırsat olacaktır” denildi. Araştırmada görev alan D.r Arinjay Banerjee, “SARS-CoV-2 virüsünü başarılı bir şekilde izole ettik ve bu sayede araştırmalarımıza devam edeceğiz. Bu sayede daha çok virüs üreterek hastalığın biyolojisini daha iyi öğrenebiliriz ve daha etkileşimli çalışabiliriz” dedi.

İsrail, "Bir kaç gün içinde açıklanacak" demişti

Haaretz gazetesi, İsrail'deki bir araştırma merkezinin yeni tip korona virüse karşı aşı geliştirdiğini "birkaç gün" içinde kamuoyuna duyuracağını iddia etmişti. Gazetenin haberinde, Ness Ziona kentindeki İsrail Biyolojik Araştırmalar Enstitüsündeki araştırmacıların Kovid-19'a karşı aşı geliştirmek için çalışmalar yürüttüğü belirtildi.

İsrail Sağlık Bakanlığından isimleri açıklanmayan yetkililere dayandırılan haberde, uzmanların virüsün biyolojik mekanizmasını anlamada "önemli bir mesafe" katettiği ve Kovid-19'a karşı bir aşı geliştirdiklerini "birkaç gün" içinde kamuoyuna duyuracağı ileri sürüldü.