Korona virüs aşısında heyecanlandıran gelişme

Korona virüs tüm dünyayı etkisi altına devam ediyor. Ülkeler önleyici önlemleri uygularken bir yandan da korona virüs aşısı için çalışmalar devam ediyor. İşte korona virüs aşısı hakkında son gelişmeler...

Korona virüs aşısında heyecanlandıran gelişme

Korona virüs hızla yayılmaya devam ederken dünyanın önde gelen bilim insanları da virüsü yok edebilecek aşının peşine düştü. Türkiye'nin de dahil olduğu bir çok ülkeden umut veren açıklamalar geliyor. İşte bunlardan bazıları ve korona virüs aşısı hakkındaki son gelişmeler...

İngiltere'den iddialı açıklama

İngiliz bilim insanları ilk testlerin fareler üzerinde başarılı olduğunu açıklarken, kısa süre içerisinde insan deneklerde testlerin yapılacağını açıkladı. Araştırma ekibinin lideri doktor Robin Shattock, Haziran itibariyle insanlar üzerinde aşının test edileceğini söyledi. Shattock, "Fareye aşıyı yaptıktan bir ay sonra sonuçlar geldi. Aşının iyi çalıştığını söyleyebilirim" dedi. Her şeyin yolunda gitmesi halinde aşının bir yıl içerisinde hazır olacağı belirtildi.

Avustralya'da çalışmalar sürüyor

Queensland Üniversitesi Klinik Araştırmalar Merkezi’nde salgın hastalıklar konusunda uzmanlaşmış bir ekip, iki ilacın korona virüs tedavisinde kullanılabileceğini açıkladı. Birincisi AİDS'e neden olanHIV'i bastırmak için kullanılan bir ilaç, diğeri ise sivrisinek kaynaklı hastalıklara karşı artan genetik direnç nedeniyle büyük ölçüde unutulmuş olan klorokin, yani sıtma ilacı. Araştırmanın başında bulunan Profesör David Paterson, korona virüs ile enfekte olan bazı hastaların Mart ayının sonuna kadar her iki ilacın klinik çalışmasına da kaydolacağını belirtti, ilaçları ölümcül solunum yolu enfeksiyonu için olası bir tedavi yöntemi olarak değerlendirmenin yanlış olmayacağını söyledi.

Kanadalı bilim insanları virüsü izole etti

Sunnybrook Araştırma Enstitüsü, Toronto Üniversitesi ve McMaster Üniversitesi’nden bilim insanları korona virüsünün başarılı bir şekilde izole edildiğini duyurdu. İki Kanadalı hastadan elde ettikleri örnekler üzerinde çalışan bilim insanları böylelikle virüsün laboratuvar ortamında tekrar yaratıldığını açıkladı.

Haaretz: İsrailli bilim insanları aşıyı buldu

Haaretz gazetesi, İsrail'deki bir araştırma merkezinin yeni tip korona virüse karşı aşı geliştirdiğini "birkaç gün" içinde kamuoyuna duyuracağını iddia etmişti. Gazetenin haberinde, Ness Ziona kentindeki İsrail Biyolojik Araştırmalar Enstitüsündeki araştırmacıların Kovid-19'a karşı aşı geliştirmek için çalışmalar yürüttüğü belirtildi.

Belçika'dan iyi haber geldi

Belçika'da bulunan Leuven Üniversitesi'nde bir grup bilim insanının araştırması, araştırmacıları tehlikeli patojenlerden ayıran robotik bir laboratuvarda yürütülüyor. Birkaç hafta içerisinde aşıyı farelerde test edebileceklerini umuyorlar. Daha sonra gönüllü insanlarda test edilecek.

Rusya çalışmaları hızlandırdı

Rusya Sağlık Dairesi Başkanı Anna Popova, koronavirüse karşı aşı geliştirme çalışmalarının iki Rus enstitüsünde paralel olarak yürütüldüğünü söyledi. Rusya Sağlık Dairesi Başkanı Popova, koronavirüse karşı yürütülen çalışmaların normal bir bilimsel süreç olduğunu kaydetti. Rossiya 1 kanalına konuşan Popova "Biri bir algoritma üzerine, diğeri başka bir algoritma üzerine çalışıyor. Dünyanın birçok ülkesi bu aşı üzerinde çalışıyor. Ne zaman sonuç alınacağı henüz net değil. Ancak bugün asıl önemli olan tüm önleyici tedbirleri almaktır" ifadelerini kullandı.

Çin'den umutlandıran açıklama

Çin Bilim ve Teknoloji Bakanı Yardımcısı Şu Nanping'den umutlandıran bir açıklama geldi. Nanping, Covid-19 aşısının klinik araştırmalarının nisan ayına kadar hazır olacağını söyledi. Çin Ulusal Tıbbi Ürünler İdaresi de anti-viral bir ilaç olan Favilavir'in koronavirüs tedavisi için kullanımını onayladı. 70 hasta üzerinde denen ilaç, virüsün tedavisinde etkili oldu. Bu arada diğer firmalar da kendi başarılarını paylaştı.

ABD müjdeyi vermeye yakın

Bugün umutlandıran bir gelişme daha, koronavirüs aşısı üzerine yapılan çalışmalarda yeni bir aşama olabilir. Çünkü ABD'de geliştirilen bir aşı ilke kez insan üzerinde gönüllü ve deneysel olarak denendi. Seattle'da bir gönüllüye, 1 doz deneysel üretilmiş bir aşı enjekte edildi. Önümüzdeki 6 hafta boyunca aşının 45 gönüllü üzerinde daha denenmesi bekleniyor. Faz 1 denemelerinin 45 gönüllüye farklı dozlarda verilerek tamamlanması bekleniyor. İlk gönüllüye verilen doz 25 mikrogram seviyesinde. Sonraki üç diğer gönüllüde de aynı dozda aşı denenecek. Ardından 4 gönüllüye 100'er mikrogram aşı enjekte edilecek. Eğer ilk iki doz seviyesinde gönüllülerin aşıya reaksiyonu tatmin edici olursa üçüncü gruba 250 miktogram enjeksiyon yapılacak.

Eğer ilk fazda başarılı sonuçlar alınırsa Faz 2 ve Faz 3'te daha geniş gönüllü kitleleri üzerinde deneyler yapılacak. Faz 3'te test yapılan gönüllü sayısı 300 ila 3000 arasında olabilecek. Eğer ilk 3 faz başarılı olursa bu defa FDA'dan ilacın onay alması beklenecek. Onayın ardından aşı kamu kullanımına sunulabilecek.