Kovid-19 kabusunda bugün… Ölenlerin sayısı artıyor!

Sağlık çalışanlarından New York eyaletine ve iki hastaneye toplu dava… Avustralya'da Kovid-19'dan can kaybı artarken yeni vaka sayısı düşüyor. İşte son gelişmeler…

Kovid-19 kabusunda bugün… Ölenlerin sayısı artıyor!

Dünya genelinde Kovid-19 salgınında iyileşenlerin sayısı 700 bini geçti.

İngiltere'de Kovid-19 nedeniyle ölenlerin sayısı son 24 saatte 759 artarak 18 bin 100’e yükseldi.

İspanya'da Kovid-19'dan ölenlerin sayısı son 24 saatte 435 artışla 21 bin 717'ye çıktı.

Hollanda'da Kovid-19 nedeniyle ölenlerin sayısı 4 bin 54'e çıktı

Hollanda'da, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında son 24 saatte hayatını kaybedenlerin sayısı 138 artarak 4 bin 54'e ulaştı.

Sağlık Bakanlığına bağlı Sağlık ve Çevre için Devlet Enstitüsü (RIVM), Kovid-19'la ilgili bilgileri güncelledi.

Buna göre, hastanede tedavi görenlerin sayısı son 24 saatte 124 artarak 10 bin 21 oldu.

Kovid-19 görülen kişi sayısının 708 artarak 34 bin 842'ye çıktığı ülkede, virüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı ise 138 artışla 4 bin 54'e yükseldi.

Fas, Kuveyt ve Lübnan'da Kovid-19 kaynaklı can kaybı arttı

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı Fas'ta 149'a, Lübnan'da 22'ye, Kuveyt'te 13'e yükseldi. 

Fas Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Kovid-19'dan 4 kişinin daha hayatını kaybettiği ülkede toplam can kaybının 149'a çıktığı belirtildi. 

Ülkede 168 kişide daha virüs tespit edildiği ve toplam vaka sayısının 3 bin 377 olduğu aktarılan açıklamada, şu ana kadar 398 kişinin hastalıktan kurtulduğu kaydedildi. 

- Lübnan

Lübnan Sağlık Bakanlığı, enfekte olan bir kişinin daha yaşamını yitirmesiyle ülkedeki Kovid-19 kaynaklı can kaybının 22'ye yükseldiğini açıkladı.

 Açıklamada, 1089 kişiye yapılan testlerden 5'inin pozitif çıktığı böylece ülkede kaydedilen toplam vaka sayısının 682 olduğu ifade edildi. 

- Kuveyt

Kuveyt Sağlık Bakanlığı, 2 kişinin daha Kovid-19 nedeniyle yaşamını yitirdiğini duyurdu.

Böylece toplam can kaybının 13'e yükseldiği belirtilen açıklamada, 168 kişide daha virüs tespit edilmesiyle toplam vaka sayısının da 2 bin 248 olduğu bilgisi paylaşıldı.

Bakanlık ayırca şu ana kadar 443 kişinin virüsü yenerek iyileştiğini aktardı.

Brezilya, Kovid-19 ile mücadelede stadyumları hastaneye dönüştürüyor

Brezilya'da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadele kapsamında stadyumlar sahra hastanesi olarak kullanılıyor.

Kovid-19 vaka sayısının artışıyla sağlık sistemi adeta çöküşün eşiğine gelen Brezilya'da stadyumlar, geniş kapasiteli sağlık kompleksleri haline dönüştürülüyor.

Sao Paulo'daki Pacaembu Stadyumu'nda 1 Nisan'da hizmete giren 200 yataklı sahra hastanesinde çalışan Edivaldo Lopes dos Santos, bu ünlü stadyumun bu şekilde kullanılacağını hayal dahi etmediğini söyledi.

Sao Paulo Belediye Başkanı Bruno Covas da yaptığı açıklamada, stattaki sahra hastanesine Kovid-19'u görece daha hafif geçiren hastaların getirildiğini dile getirdi. 

Brezilya'da salgından en çok etkilenen Sao Paulo'da eyalet genelinde Kovid-19 vaka sayısı 14 bin 580'e yükselirken, salgın sebebiyle 1037 kişi hayatını kaybetti. 

- 2 bin 300 ek yatak

Rio de Janeiro'daki Maracana Stadyumu'na inşa edilen 400 yataklı sahra hastanesinin 30 Nisan'da hizmete gireceği belirtiliyor.

Sao Paulo'nun ardından salgından en çok etkilenen Rio de Janeiro'da 8 sahra hastanesi inşa ediliyor.

Mayıs ortasına kadar bitirilmesi planlanan sahra hastanelerinin toplam yatak kapasitesinin 2 bin 300 olduğu ifade ediliyor.

Bahia eyaletindeki Salvador kentinde bulunan Fonte Nova Arena Stadyumu'nda inşa edilen 240 yataklı sahra hastanesi neredeyse hazır.

Fortaleza şehrindeki Presidente Vargas, Boavista'daki Flamarion Vasconcelos statları da sahra hastanesi olarak hizmet veren stadyumlar arasında yer alıyor. 

Öte yandan, Sao Paulo, Santos, Corinthians, Palmeiras, Botafogo, Atletico Mineiro, Goias ve Atletico Paranaense futbol kulüpleri de salgınla mücadele kapsamında tesislerinin kullanılmasını teklif etti.

Brezilya'da Kovid-19 vaka sayısı 43 bin 368'e yükselirken, salgın sebebiyle 2 bin 761 kişi yaşamını yitirdi.

ABD'de korona virüs nedeniyle can kaybı 45 bini geçti

ABD'de korona virüs (Covid-19) salgınında bilanço her geçen gün ağırlaşıyor. Ülkede toplam vaka sayısı 37 bin 68 artışla 824 bin 438’e yükselirken, korona virüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 45 bin 343’e ulaştı.

Çin'de ortaya çıkan ve tüm dünyayı etkisi altına alan korona virüs salgınının merkez üssü ABD'de bilanço artmaya devam ediyor. Ülkede toplam vaka sayısı 824 bin 438'e yükselirken, korona virüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı ise 45 bin 343’e ulaştı. ABD de korona virüs salgınından en fazla etkilenen eyalet olan New York'ta ise toplam korona virüs vaka sayısı 258 bin 484'e, hayatını kaybedenlerin sayısı ise 19 bin 114'e yükseldi. New York'un ardından en fazla vaka sayısının kaydedildiği New Jersey eyaletinde ise hayatını kaybedenlerin sayısı 4 bin 753'e, vaka sayısı ise 92 bin 387’e yükseldi. Massachusetts eyaletinde vaka sayısı 31 bin 199'a çıkarken, hayatını kaybedenlerin sayısı bin 961'e ulaştı. Korona virüs vakasının en çok görüldüğü eyaletler sıralamasında yer alan Kaliforniya eyaletinde vaka sayısı 35 bin 643’e yükselirken, ölü sayısı bin 300 oldu.

Pensilvanya eyaletinde vaka sayısı 35 bin 914 olurken, virüs kaynaklı hayatını kaybedenlerin sayısı bin 614'e yükseldi. Illinois'de vaka sayısı 35 bin 59 olurken, bin 468 kişi hayatını kaybetti. Michigan'da vaka sayısı 32 bin 962'ye, hayatını kaybedenlerin sayısı ise 2 bin 700'e ulaştı. Louisiana eyaletinde ise vaka sayısı 24 bin 854'e, virüse bağlı hayatını kaybedenlerin sayısı bin 405 olarak açıklanırken, Connecticut eyaletinde ise vaka sayısının 20 bin 360’a yükseldiği, virüs kaynaklı hayatını kaybedenlerin sayısı ise bin 423 olarak açıklandı. ABD genelinde korona virüs (Covid-19) salgınında 71 bin 944 kişinin ise iyileşerek taburcu edildiği belirtildi.

"ABD’ye göçmen kabulünü geçici süreliğine durduran bir kararname imzalayacağım”

ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray’da Covid-19 ile Mücadele Görev Gücü günlük basın toplantısında yaptığı konuşmada, yeni tip korona virüs salgını nedeniyle işini kaybeden Amerikalıların istihdamına öncelik vereceklerini, bu nedenle de ülkeye çalışmaya gelecek olan göçmenlerin kabulünü 60 gün süreyle askıya alacaklarını açıkladı. Trump, çok sayıda Amerikalının Covid-19 ile mücadele döneminde işsiz kaldığını ve devlet olarak bu insanların işini korumanın görevleri olduğunu belirterek, “ABD’ye göçmen kabulünü geçici süreliğine durduran bir kararname imzalayacağım. Göçmen kabulünü durdurarak, istihdamda kesinlikle Amerikalılara öncelik vereceğiz. Bu önemli bir konu. Amerikalı çalışanların yerine göçmenleri yerleştirmek yanlış olur. Bu süre 60 gün olacak. Amerikan ekonomisi tekrar faaliyete geçtiğinde yeniden bir değerlendirme yapacağız ve o dönemin ekonomik şartlarına bağlı olarak, lüzum görürsek bu süreyi tekrar uzatacağız” dedi.

Trump, ülkeye çalışmaya gelecek olan göçmenlerin kabulünü 60 gün süreyle askıya alacak kararnameyi bugün imzalayacağını belirtti.

Japonya'nın Nagazaki limanındaki İtalyan yolcu gemisinde Kovid-19 tespit edildi

Japonya'nın güneybatısındaki Nagazaki kentinde bakım için demirleyen İtalyan yolcu gemisi Costa Atlantica'nın 34 çalışanına yeni tip koronavirüs (Kovid-19) bulaştığı belirlendi.

Kyodo ajansının haberine göre, Nagazaki Valiliğinden yapılan açıklamada, içinde yolcu bulunmayan ve kentin Koyagi ilçe limanında ocak sonunda bakıma alınan yolcu gemisi mürettebatında Kovid-19 tespit edildiği belirtildi.

Açıklamada, dün gemi çalışanlarından bir kişide virüs testinin pozitif çıktığı ifade edilerek bu kişiyle yakın temasta bulunduğu tahmin edilen 53 kişiye yapılan test sonucu mürettebattan 33 kişide de virüs tespit edildiği kaydedildi.

Nisan sonuna kadar limanda bakımı yapılması planlanan Costa Atlantica gemisinin yolcusu bulunmuyor.

Sağlık çalışanlarından New York eyaletine ve iki hastaneye toplu dava

ABD'de yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını mücadelesinde zor şartlarda çalışan sağlık işçilerinin sendikası New York Eyaleti Hemşireler Birliği (NYSNA), New York eyaletine ve iki hastaneye karşı dava açtığını duyurdu.

NYSNA, resmi internet sayfasında yayımladığı bildiride, sağlık çalışanlarını tehlikeli şartlarda çalıştırarak riske atan ve New York'ta ülkenin en büyük koronavirüs salgınını tetikleyen iki hastaneyi ve eyalet yönetimini dava ettiğini yazdı.

Şikayet dilekçesinde, hemşirelerin çalışma koşulları için "savaş bölgesi" tanımlaması yapılırken, New York Sağlık İdaresinin, çalışanlarına yeterli koruyucu ekipman sağlayamadığı ve Kovid-19'dan enfekte olan sağlık çalışanlarının tavsiye edilenden daha erken sürede işe döndürüldükleri iddiasına yer verildi.

Eyalet genelinde 42 bin sağlık çalışanını temsil eden NYSNA'nın İcra Direktörü Pat Kane tarafından yapılan açıklamada, "Her 10 hemşiremizden 7'si, Kovid-19'a maruz kaldığını bildiriyor ve çoğu hala test edilmiyor. Bu dava, hemşirelerimizi, hastalarımızı ve toplumumuzu oldukça yetersiz ve ihmalkar uygulamalardan korumak için açıldı. Bu tehlikeli uygulamaların devam etmesine izin veremeyiz." ifadelerine yer verildi.

New York County Yüksek Mahkemesinde açılan davaya ilişkin New York Sağlık Dairesinin yaptığı açıklamada ise, sağlık çalışanlarının çalışmaları için "derinden minnettar" olunduğu, benzeri görülmemiş bir acil durumun yaşandığı şartlarda, sağlık çalışanlarına destek için gerekli her adımın atılmaya devam edileceği bildirildi.

Davalar toplam 4 bin 600 hemşireyi temsil ediyor

NYSNA ayrıca, Montefiore Medical Center'a karşı, Manhattan şehrindeki 3 bin kayıtlı hemşiresi adına, Manhattan Federal Mahkemesinde ve Westchester Medical Center'a karşı da Westchester kentinde kayıtlı 1600 hemşire adına Westchester Yüksek Mahkemesine dava açtığını belirtti.

NYSA son olarak, Montefiore hastanesinde 150, Westchester Medical Center'da 11 hemşirenin Kovid-19 testinin pozitif çıktığını ve eyalet çapında 8 hemşire üyesinin hayatını kaybettiğini ifade ederek, test sayısının az olmasından dolayı gerçek rakamların çok daha yüksek olduğunu iddia etti.

Salgın sürecinde açılan ilk toplu dava

Söz konusu dava, sağlık çalışanları tarafından koronavirüs salgını ile ilgili, hastanelerin ve eyalet yönetiminin uygulamalarına karşı açılan ilk toplu dava olma özelliğini taşıyor.

Öte yandan, New York Valisi Andrew Cuomo, pazartesi günü yaptığı açıklamada, sağlık çalışanlarının Kovid-19 salgınında ön cephede mücadele verenler olarak çok yıprandığını, bir çoğunun virüse yakalandığını belirtmiş ve bu çalışanların bir an önce yüzde 50 prim ile ödüllendirilmeleri gerektiğini ifade etmişti.

Avustralya'da Kovid-19'dan can kaybı artarken yeni vaka sayısı düşüyor

Avustralya'da iki kişinin daha hayatını kaybetmesiyle yeni tip koronavirüsten (Kovid-19) ölenlerin sayısı 74'e çıkarken, son 24 saatte sadece 22 kişide virüs tespit edildi.

Yeni Güney Galler (NSW) Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Kovid-19'a yakalanan biri kadın iki kişi Sydney'de tedavi gördükleri farklı hastanelerde hayatını kaybetti.

Yaşanan can kayıplarıyla birlikte NSW'de Kovid-19'dan ölenlerin sayısı 33'e çıkarken, Avustralya genelinde virüsten ölenlerin sayısı 74'e yükseldi.

Öte yandan son 24 saatte yapılan testlerde yalnızca 22 kişide virüs tespit edilmesi, son haftalarda başlayan yeni vaka sayındaki düşünün devam etmesi olarak değerlendirildi.

Resmi verilere göre ülke genelinde yaklaşık 445 bin kişiye yapılan testler sonucunda, 6 bin 647 kişiye virüs bulaştığı tespit edildi. Kovid-19 nedeniyle hastalanan 4 bin 291 kişinin de iyileştiği kaydedildi.

Yeni Zelanda'da ölü sayısı 14'e çıktı

Yeni Zelanda Sağlık Genel Direktörü Dr. Ashley Bloomfield, ülkenin Güney Adası'ndaki Christchurch kentinde, daha önceden sağlık sorunları bulunan 80 yaşlarındaki kadının hayatını kaybetmesiyle Kovid-19'dan ölenlerin sayısının 14'e yükseldiğini söyledi.

Ülkedeki vaka sayısını güncelleyen Dr. Bloomfield, bugün belirlenen 6 yeni vakayla birlikle Kovid-19'a yakalananların sayısının 1451'e ulaştığını ve bunlardan 1036 kişinin iyileştiğini açıkladı.

Yabancıların ülkeye girişi yasaklanan Yeni Zelanda'da, 25 Mart'tan bu yana olağanüstü hal ve zorunlu haller dışında sokağa çıkma yasağı uygulanıyor.

Pakistan'da ölü sayısı 200'ü geçti

Pakistan Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, son 24 saatte 533 kişinin daha virüse yakalanmasıyla vaka sayısı 9 bin 749'a yükseldi.

Virüsün ilk görüldüğü 26 Şubat'tan bu yana Kovid-19 tespit edilen 2 bin 156 kişinin taburcu edildiği ülkede, toplam ölü sayısı son 24 saatte hayatını kaybeden 17 kişiyle 209'a ulaştı.

Son 24 saatte 5 bin 637 testin yapıldığı ülkede, toplam test sayısı 118 bin 20 olarak açıklandı.

Ülkedeki vakaların 4 bin 328'i en kalabalık eyalet Pencap'ta görülürken, 51 kişiyle en az vaka Pakistan kontrolündeki Keşmir'de kaydedildi.