Koronavirüs kirli havayı seviyor! Çok çarpıcı sonuçlar

Yapılan bir araştırmaya göre; Koronavirüs kaynaklı ölümlerin, yaş, sosyo-ekonomik durum, hane halkı büyüklüğü ve hava kirliliği ile ilişkili olduğu ortaya koyuldu. İstanbul'da yapılan son bilimsel araştırmadan çarpıcı sonuçlar elde edildi.

Koronavirüs kirli havayı seviyor! Çok çarpıcı sonuçlar

Yapılan bir araştırmaya göre; Koronavirüs kaynaklı ölümlerin, yaş, sosyo-ekonomik durum, hane halkı büyüklüğü ve hava kirliliği ile ilişkili olduğunu ortaya koydu.

Milliyet’ten Mert İnan’ın haberine göre; İstanbul’da yapılan bir araştırmada  gelir düzeyinin düşük, hava kirliliğinin yüksek olduğu bölgelerde koronavirüs kaynaklı ölümlerin arttığı ortaya koyuldu.

Riskler bilim insanları tarafından araştırılıp tartışılıyor

İstanbul’da artan nüfus, yapılaşma, sanayi ile trafik yükü beraberinde hava kirliliğine bağlı sağlık sorunlarına neden oluyor. Hava kirliliğinin yarattığı riskler ise bilim insanları tarafından sürekli araştırılıp, tartışılıyor.

Çarpıcı sonuçlar

39 ilçe ve 962 mahalleye sahip megakentte Kovid-19 ölümlerinin sosyo-ekonomik düzey ve hava kirliliği ile olan ilişkisini ortaya koymayı amaçlayan son bilimsel araştırmadan çarpıcı sonuçlar elde edildi.

Göğüs hastalıkları uzmanı Dr. Nilüfer Aykaç ile halk sağlığı uzmanı Prof. Dr. Nilay Etiler’in yaptığı ‘İstanbul’da Kovid-19’a Bağlı Ölümlerde Hava Kirliliği ve Sosyoekonomik Düzeyin Etkisi’ başlıklı araştırmada pandemi öncesi dönemdeki partikül madde (PM10), kükürt dioksit (SO2) ve nitrojen bileşikleri ile pandemi dönemindeki veriler karşılaştırılmalı olarak analiz edildi.

İlçe bazında gerçekleştirilen karşılaştırmalı analizlerle, hava kirliliğinin daha yüksek olduğu bölgelerde Kovid-19 kaynaklı ölümlerin de arttığı tespit edildi. Öte yandan ilçe düzeyinde sosyoekonomik durumdaki her yüzde 20’lik kötüleşmenin ek ölümlerde yüzde 4’lük artışa yol açtığı saptandı.