Bilim insanlarından korkutan uyarı: Tedbirler zincirleme salgınları tetikleyecek

Bilim insanları koronavirüs salgını yaptıkları araştırmada çok çarpıcı sonuçlara ulaştı. Önlemlerin mevsimsel grip gibi hastalıklarda da gözle görülür düşüşe neden olduğu ancak ilerde savunmasız insan sayısını artıracağı ileri sürüldü. Bu da zincirleme salgınları tetikleyecek.

Bilim insanlarından korkutan uyarı: Tedbirler zincirleme salgınları tetikleyecek

Dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını nedeniyle ülkeler peş peşe önlemler alıyor. Bugüne kadar 1 milyon 333 bin insanın hayatını kaybetmesine neden olan salgın nedeniyle alınan tedbirlerin ilerleyen süreçte daha büyük salgınları tetikleyeceği iddia edildi.

Koronavirüs salgını sürecinde yürütülen bir araştırmanın sonucunda önlemlerin yalnızca Kovid-19 virüsüne karşı değil diğer birçok salgın hastalığa karşı kişileri koruduğunu ve dolaylı olarak mevsimsel grip gibi hastalıkların vakalarında da gözle görülür bir düşüşün söz konusu olduğunu keşfetti. Ancak bu düşüş gelecekte savunmasız insan sayısını azaltacağından zincirleme salgınların söz konusu olabileceği yönünde bir iddia ortaya atıldı. İşte ABD'li bilim insanlarından gelen son dakika araştırmasının detayları…

ABD'li bilim insanlarının ortaya attığı bir iddiaya göre ise; bu korunma hali gelecekte "zincirleme salgınların" önünü açacak…

"Zincirleme salgınlara sebep olacak"

Koronavirüs salgınından korunmak için gerçekleştirilen tedbirlerin gelecekte zincirleme salgınları tetikleyeceği iddiası ile beraber araştırmacılar özellikle influenza virüsünün her yıl mutasyona uğradığını vurgularken savunmasız insan sayısının artması nedeniyle grip aşılarının etkisiz hale gelebileceği konusunda tüm dünyayı uyardı…

"Vaka sayılarında patlama yaşanabilir"

Bilim insanları, söz konusu tedbirlerin yalnızca Kovid-19'un değil, diğer hastalıkların enfeksiyon oranlarını da düşürdüğünü söyledi. Çalışmada mevsimsel grip ve solunum sinsitiyal virüsünün (RSV), ABD'de 2010'de ortalama bir yıla göre yüzde 20'i oranında daha ez enfekte ettiği belirtildi. Ancak, araştırmacılar ilk etapta olumlu gibi görününen bu durum nedeniyle, solunum yolu virüslerine karşı savunmasız durumda olan insanların artığını bildirdi.

"Savunmasız insanları yakalayacak"

Uzmanlar, Kovid-19 salgını nedeniyle alınanan tedbirlerin potansiyel bir aşının nüfusun çoğunluğuna uygulanan uygulanana kadar, yani en az 2021 baharına kadar devam edeceğini ön gördüklerini belirtti. Fakat söz konusu tedbirler ortaya kalkınca mevsimsel grip ve diğer solumun yolu virüslerinin yayılmak için uygun bir ortam bulunacağı ve risk grubundaki insanlar için tehlike oluşturacağına dikkat çekildi.

Virüs, her yıl mutasyona uğruyor

Princeton Üniversitesi bilim adamları, gelecekteki bu salgınların muhtemelen sağlık sistemleri üzerindeki 'yükü artıracağı' konusunda uyararak, mevsimsel gribin her yıl mutasyona uğradığını ifade etti. Bu nedenle grip aşısının etkili olmayabileceğini belirten araştırmacılar, mevsimsel gribin bazı insanlarda öldürücü olabileceğine dikkat çekti.

Sürü bağışıklığı azalabilir

Araştırmacılar, ayrıca toplumdaki birçok insanın gribe daha önce yakaalndığı ve onunla savaştığı için insanların enfeksiyonla savaşırken sürü bağışıklığına ilişkin faktörlerin devreye girdiğini, ancak gelecek yıllarda, şu anda uygulanan tedbirler yüzünden hastalığa yakalananların sayısı azaldığı için bu durumun etkisini yitirebileceğini açıkladı.

RSV ciddi enfeksiyon nedeni

Bununla birlikte, araştırmacılar benzer bir durumun RSV için de geçerli olduğunu ve hastalığın özellikle erken doğmuş bebeklerde, yaşlı yetişkinlerde, kalp ve akciğer hastalığı olan bebekler ve yetişkinlerde veya bağışıklık sistemi çok zayıf olan herhangi bir kişide (bağışıklığı baskılanmış) ciddi enfeksiyonlara ve ölüme neden olabileceğini açıkladı.

Sonuçları PNAS dergisinde yayımlanan çalışmanın yazarları, "2021-2022 kışında büyük bir RSV salgının ortaya çıkacağını öngörüyoruz. Mevsimsel grip için de sonuçlar genel olarak aynı tabloyu yansıtıyor. Bununla birlikte grip salgının boyutu virüsün uğradığı genetik değişimlere ve bulaşılığına göre değişecektir" ifadelerini kullandı.