Koyunlar sahiplerinin ruhu duymadan meğerse bunu yapıyormuş! Bilim insanları ortaya çıkardı, ilginç olay

Bilim insanları, koyunlar hakkında çok ilginç bir gerçeği ortaya koydu. Koyunların stres yaşadığı dönemlerde, stres atmak için sosyalleşmeyi tercih ettikleri açıklandı. Koyunlar, kendileriyle aynı stresi deneyimleyen diğer koyunlarla aynı ortamlarda bir araya geldiği ve bağ kurdukları ortaya çıktı.

Koyunlar sahiplerinin ruhu duymadan meğerse bunu yapıyormuş! Bilim insanları ortaya çıkardı, ilginç olay

Avustralya'nın Bilim Araştırma Kurumu olan CSIRO, koyunlar hakkında bilinmeyen bir gerçeği ortaya koydu. Kurum tarafından koyunlar üzerinde yapılan araştırma sonucunda, strese maruz kalan koyunların diğer koyunların yanına giderek stresten kurtulmaya çalıştığı öğrenildi. Dana Campbell tarafından yapılan araştırmada koyunların sosyal ilişkileri anlamlandırılmaya çalışıldı.

Koyunlar sahiplerinin ruhu duymadan meğerse bunu yapıyormuş! Bilim insanları ortaya çıkardı, ilginç olay - Resim : 1

BİRBİRLERİNİ TANIYORLAR

Köpekler tarafından güdüldüklerinde ya kırkmak için sıraya girdiklerinde koyunlarda stres oluştuğu belirlendi. Araştırmada birkaç koyun seçilerek strese maruz bırakıldı. GPS bağlanan bu koyunlar daha sonra serbest bırakıldı. Örneğin kırkılmaya giden koyunlar serbest kaldıklarında bir araya geldi. Araştırma sonucunda aynı deneyimi paylaşmış koyunların, bu deneyimi paylaşmamış koyun gruplarına göre birlikte zaman geçirme olasıklarının arttığı sonucuna varıldı.

Koyunlar sahiplerinin ruhu duymadan meğerse bunu yapıyormuş! Bilim insanları ortaya çıkardı, ilginç olay - Resim : 2

STRESLİ DENEYİMLER BAĞ KURMADA ETKİLİ

Bu çalışma öncesinde yapılan araştırmalarda koyunların birbirlerini tanıyabildiklerini ortaya koymuştu. GPS verileri koyunların diğer koyunlarla birlikte olma eğiliminde olduğunu gösterirken bağ kurmada daha önceden yaşanan stresli deneyimlerin önemli bir etken olduğu anlaşıldı. Öte yandan bu tür stres ortamlarının geçici olması nedeniyle koyunların bu streslerinin kalıcı olmadığı sonucuna varıldı.