Kredi borcu olanlar dikkat! e-Devlet’ten kontrol edin

Dev yapılandırmada kabul edilen maddelerden biri de KYK borçları... Yeni kanuna göre belli durumlarda e-Devlet üzerinden erteleme talebinde bulunulabiliyor. İşte detayları...

Kredi borcu olanlar dikkat! e-Devlet’ten kontrol edin

Türkiye’de milyonlarca vatandaşın öğrenim kredisi borcu bulunuyor. Açıklamalara göre, borç ödeme vadesi henüz başlamayanlar veya borçlarını aksatmadan ödeyenler e-devlet üzerinden erteleme talebinde bulunabilirler. Ancak erteleme başvurusunda bulunmak isteyenlerin, işsizlik, askerlik durumlarının oluşması ve yüksek lisans ya da doktora eğitiminin devam etmesi gerekiyor.

Yapılandırmada ana parada olmasa da yapılandırma ile beraber borç ecikme zammı ve faizinde indirim yapılıyor. Geciken dönem için aylık 0,35’lik Yİ-ÜFE oranı baz alınacak. Bu daha önce aylık işletilen yüzde 1,40’lık gecikme faizinden çok daha düşük bir oran olarak görülüyor. 

Ne zaman başlıyor?
Kanun Resmi Gazete’de yayımlandıktan sonra başvuruların nereye, nasıl yapılacağına dair bilgiler de açıklanacak. Gecikmiş öğrenim kredi borcu bulunan vatandaşlar başvurularını vergi dairelerine yapabilecekler. Yapılandıma başvurusu yapan vatandaş öğrenim kredisinin tamamını Ocak ayında peşin olarak öderse, anaparaya eklenecek enflasyon farkının sadece yüzde 10’u alınacak ve faizin yüzde 90’ı silinecek. Vatandaşlar borçlarını 2 ayda bir olmak üzere 18 taksitte (36 ayda) kapatılabilecek.

Taksit faizi ne kadar?
Öğrenim kredisi taksit faizi enflasyon farkı ile belirlenen borcu 6 taksitte ödeyenler için yüzde 4.5, 9 taksitte ödeyenler için yüzde 8,3 olarak belirlendi.