Kredi kartı kullanımına sınırlandırma! Cumhurbaşkanı Erdoğan duyurmuştu. Orta vadeli programda dikkat çeken ayrıntı

Türkiye'de vatandaşların kredi kartı kullanımına sınırlama getirileceği, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz tarafından açıklanan Orta Vadeli Program ile gündem olmuştu. Program, enflasyonu tek hanelere düşürmeyi hedeflerken kredi kartı kullanımına da yeni bir düzenleme getiriyor. İşte detaylar...

Kredi kartı kullanımına sınırlandırma! Cumhurbaşkanı Erdoğan duyurmuştu. Orta vadeli programda dikkat çeken ayrıntı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığı ve önümüzdeki 3 yılın ekonomi politikalarını belirleyecek olan Orta Vadeli Plan, enflasyondaki düşüşü gelecek yıl başlatmayı ve 2026 yılında % 8.5 hedefine ulaşmayı planlıyor. Enflasyonla mücadelede tüketimi sınırlamayı hedefleyen program çerçevesinde, vatandaşların kredi kartı kullanımına yeni düzenlemeler getirileceği belirtiliyor.

SIKI PARA POLİTİKASI GÜNDEMDE

2024-2026 Orta Vadeli Planı’na göre, enflasyonla mücadele ön planda olacak. Hedef, enflasyonun 2023 sonunda % 65’ten 2024’te % 33’e, 2025’te % 15.2’ye ve 2026’da ise % 8.5’e düşürülmesi. Bu süreçte sıkı para politikası ve seçici kredi uygulamalarıyla iç talep dengelenecek.

Merkez Bankası, enflasyonla mücadele için tüm politika araçlarını etkin bir şekilde kullanacak ve maliye ile gelir politikalarıyla koordinasyon sağlanacak. Ekonomik aktivite enflasyon baskısı oluşturmayacak şekilde yönlendirilecek. Dezenflasyon sürecinin önümüzdeki yıl başlaması bekleniyor.

ALINACAK TEDBİRLER AÇIKLANDI

Hükümet, ekonomik dengeleri korumak ve enflasyonu kontrol altına almak amacıyla bir dizi tedbir açıkladı. Bu tedbirler arasında şunlar yer alıyor:


  • Tüketim artışlarını sınırlamak ve enflasyonu besleyen etkenleri engellemek için önlemler alınacak.
  • Reel sektöre uygun maliyetlerle hedef odaklı finansman sağlanacak.
  • Devlet tarafından yönetilen fiyatlar, geçmiş enflasyona endeksleme alışkanlığını azaltacak şekilde belirlenecek.
  • Hanehalkı, firmalar ve bankacılık sektöründe TL ağırlığı artırılacak.
  • Kira ve konut fiyatlarındaki gelişmelere karşı, konut arzı hızla artırılacak ve deprem nedeniyle kaybedilen konut stoku telafi edilecek. Ayrıca, sosyal konut projeleriyle dar gelirli vatandaşların konuta erişimi kolaylaştırılacak.
  • Kamunun uygun koşullu konut kredileriyle dar ve orta gelirli vatandaşların konut edinimi desteklenecek.

 

Orta Vadeli Plan’de yapılan hesaplamalara göre, doların önümüzdeki yıllarda Türk Lirası karşısında 23.8, 36.7, 43.9 ve 47.7 seviyelerinde olması öngörülüyor.