Kuraklığın vurduğu Karakurt Barajı'ndaki sular 50 metreye kadar çekildi, sular altında kalan eski köy gün yüzüne çıktı

Kars'ta 2020 yılında alınan yoğun yağışlar sayesinde su tutan Karakurt Barajı'nın suları kuraklık nedeni ile 50 metreye kadar çekildi. Özellikle 2023 yılında kendisini gösteren kuraklık, yağışların azlığı ve baraj kapağının açık olması gibi nedenlerden dolayı ciddi oranlarda çekilme yaşayan Karakurt Barajı adeta alarm veriyor.

Kuraklığın vurduğu Karakurt Barajı'ndaki sular 50 metreye kadar çekildi, sular altında kalan eski köy gün yüzüne çıktı

Kars'ta yer alan Karakurt Barajı adeta kırmızı alarm veriyor. Son yıllarda iyiden iyiye kendisini gösteren kuraklık nedeni ile ciddi oranda çekilme yaşanan baraj su kaybetmeye devam ediyor. Yüksek sıcaklıklar, yağışların azlığı ve baraj kapaklarının açık olması gibi nedenlerden dolayı can kaybeden baraj 50 metreye kadar çekilme yaşadı. 

SULAR ALTINDA KALAN ESKİ KÖY ORTAYA ÇIKTI

Küresel iklim değişikliği ve yağışların azalmasıyla oluşan kuraklık sonucu Karakurt Baraj Gölü havzası ve barajı besleyen Aras Nehri’nde su çekilmesi devam ederken, yaklaşık 50 metre çekilen su ile birlikte eski Karakurt-Erzurum karayolu ve sular altında kalan eski köyde tamamen ortaya çıktı.

Kars’ın Sarıkamış ilçesinde bulunan Aras Nehri üzerinde kurulan Karakurt Barajı Gölü’nün sularının çekilmesi birlikte ortaya çıkan kuraklık havadan görüntülendi.
Drone ile çekilen görüntülerde suyun çıktığı seviye ve çekilmesinden sonra geldiği seviye dikkat çekti.

 

Kuraklığın vurduğu Karakurt Barajı'ndaki sular 50 metreye kadar çekildi, sular altında kalan eski köy gün yüzüne çıktı - Resim : 1