Kurban edilecek hayvanlar hangileri? Kısırlaştırılmış hayvanlar kurban edilebilir mi? Kurbanlık hayvan yaşı kaç olmalı?

Kurban edilecek hayvanlar hangileri? Kurban Bayramı'na sayılı günler kala kurban kesmek isteyen vatandaşlar araştırmaya başladı. Kısırlaştırılmış hayvanlar kurban edilebilir mi? Dini görevini yerine getirmek isteyen müslümanlar merak etti. Kurbanlık hayvan yaşı kaç olmalı?

Kurban edilecek hayvanlar hangileri? Kısırlaştırılmış hayvanlar kurban edilebilir mi? Kurbanlık hayvan yaşı kaç olmalı?

Kurban Bayramı hazırlıkları başladı. Kurban edilecek hayvanlar hangileri? 9 Temmuz-12 Temmuz tarihlerinde idrak edilecek Kurban Bayramı, tüm müslümanları heyecanlandırdı. Kısırlaştırılmış hayvanlar kurban edilebilir mi? Vatandaşlar kesecekleri kurban hakkında merak ettiklerini araştırıyor. Kurbanlık hayvan yaşı kaç olmalı? İşte, kurban keseceklerin bilmesi gereken tüm detaylar haberimizde. Diyanet cevapladı...

Kurban edilecek hayvanlar hangileri? Kısırlaştırılmış hayvanlar kurban edilebilir mi? Kurbanlık hayvan yaşı kaç olmalı? - Resim : 1Kurban edilecek hayvanlar hangileri?

Kurban edilecek hayvanlar için bazı şartlar vardır. Dinen kurban olarak kesilmesi kabul edilmiş hayvan türleri vardır: Koyun, keçi, sığır, manda ve deve karban edilecek hayvanlardır. Bu hayvanlar veya türdeşleri kurban olarak kesilebilir. Kurban edilecek hayvanın, sağlıklı, organları tam ve besili olması, hem ibadet açısından, hem de sağlık bakımından önem arz eder.

Kötürüm derecesinde hasta, zayıf ve düşkün, bir veya iki gözü kör, boynuzlarının biri veya ikisi kökünden kırık, dili, kuyruğu, kulakları ve memelerinin yarısı kesik, dişlerinin tamamı veya çoğu dökük hayvanlardan kurban olmaz. Ancak, hayvanın doğuştan boynuzsuz olması, şaşı, topal, hafif hasta, bir kulağı delik veya yırtılmış olması, memelerinin yarıdan daha azının olmaması, kurban edilmesine engel değildir. 

Kurban edilecek hayvanlar hangileri? Kısırlaştırılmış hayvanlar kurban edilebilir mi? Kurbanlık hayvan yaşı kaç olmalı? - Resim : 3

Kısırlaştırılmış hayvanlar kurban edilebilir mi?

Bazı amaçlarla kısırlaştırılmış veya hadım edilmiş hale getirilmiş hayvanlar kurban olarak kesilmesinde bir engel görülmez. Kısırlaştırılmış hayvan kurban açısından herhangi bir eksiklik oluşturmaz.

Kurban edilecek hayvanlar hangileri? Kısırlaştırılmış hayvanlar kurban edilebilir mi? Kurbanlık hayvan yaşı kaç olmalı? - Resim : 4

Kurbanlık hayvan yaşı kaç olmalı?

Kurban edilecek hayvanlarda yaş sınırı aranır. Kurbanlık hayvanların yaş sınırıyıl esasına uygun olarak belirlenir. Bu sınır devede 5; sığır ve mandada 2; koyun ve keçide ise 1 yaşını doldurması gerekmektedir. Bir başka bilinmesi gereken ise 6 ayını doldurmuş koyun eğer gösterişli ve dolgun ise kurban edilebilir.