Kurban etini yemeden önce "6 saat bekletin"

Uzmanlar, etin lezzetinin artması için en az 6 saat dinlendirilmesi tavsiyesinde bulunuyor.

Kurban etini yemeden önce "6 saat bekletin"

Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Yılmaz, kurban etinin tüketimi için en az 6 saat beklenmesi tavsiyesinde bulundu. 

Kurban kesilmesi sonrası etin hemen tüketilmemesini öneren Yılmaz, "Et kemiklerinden ayrılacağı zaman mutlaka en az altı saat bekletilmesi gerekiyor. Et dinlendiği zaman etin duysal lezzeti daha iyi seviyeye gelecektir." dedi.

Prof. Dr. Yılmaz, hava sıcaklıkları nedeniyle et muhafazasında soğuk zincir ve soğuk muhafazaya dikkat edilmesi gerektiğine de dikkat çekti.

- Damak tadımız ızgaraya yatkın

Türk insanın damak tadının daha çok ızgara usulü pişirilen etlere yatkın olduğunu söyleyen Prof. Dr. Yılmaz, haşlama etin daha sağlıklı olduğunu hatırlattı.

Prof. Dr. Yılmaz, şunları kaydetti:

"Etin özellikle ızgara olarak pişirilmesi tercih ediliyor. Fakat ızgarada duman olayı var. Dumanın ete temas etmesi insanda bazı sağlık risklerini de beraberinde getiriyor. Haşlamayı tercih edebiliriz. Kardiyolojik hastalığı olanlarda haşlama tüketiminin sağlık açısından daha faydalı olduğunu söyleyebiliriz. Etin insan vücudunda bulunan serbest radikalleri bağladığından dolayı antioksidan (yağların oksidasyonunu yavaşlatan madde) özelliği bulunan baharatlarla tüketilmesini tavsiye ediyoruz.

Kekik, biberiye, sumak kişniş gibi baharatlarla tüketilebilir. İnsan vücudunda bulunan serbest radikalleri bu antioksidanlar bağladığından dolayı sağlıklı bir tüketim olur. Baharatların hem duysal lezzeti arttırdığı gibi insan sağlığına da olumlu etkileri olduğunu söyleyebiliriz."