Ligler ne zaman başlayacak? TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi açıkladı

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Yönetim Kurulu toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu. Büyükekşi, "19 Aralık günü tüm ligler başlayacaktır. " dedi. Büyükekşi, Halil Umut Meler'in hakemliği bırakıp bırakmayacağı yönündeki soruya yanıt vererek, "Halil Umut Meler'in bırakmayı düşündüğü doğru değil. Kaybetmek çok kolay, kazanmak lazım. Bu konuda gerekli çalışmaları yapacağız" diye konuştu.

Ligler ne zaman başlayacak? TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi açıkladı

Trendyol Süper Lig’in 15.haftasında oynanan ve 1-1 sona eren MKE Ankaragücü – Çaykur Rizespor maçı sonrası eski MKE Ankaragücü Başkanı Faruk Koca, hakem Halil Umut Meler’e yumruk atmıştı, sahaya giren iki kişi de yere düşen Meler’e tekmeler savurmuştu.

Yaşananların ardından açıklama yapan TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi, liglerin süresiz olarak ertelendiğini duyurmuştu. 

TFF Yönetim Kurulu, liglerin durumunu görüşmek için Riva’da toplantı gerçekleştirdi. Toplantı sonrası Mehmet Büyükekşi açıklamalarda bulundu. Büyükekşi liglerin 19 Aralık'ta başlayacağını açıkladı. 

Büyükekşi’nin açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

Halil Umut Meler gurur duyduğumuz bir hakemimiz. İyi bir aile babası, iyi bir insan. Bugün hiçbir şey, hakemimiz zalimce tekmelenirken, yerde olduğu fotoğraftan daha fazla bir şey söyleyemez.

Hepimizin temel misyonu, futbolu her şeyin önünde tutmak ve tüm paydaşların kendilerini güvende hissedecekleri bir alan olarak korumaktır. Bu tutumun içinde asla şiddete yer yoktur. Ankaragücü - Rizespor maçında yaşananlar hiçbir şekilde kabul edilemez. Saha içi ya da dışında benzeri bir olayda sıfır tolerans göstereceğimizi, oyunun önemli bir parçası olan hakemlerimize saldırı ya da orantısız baskıya izin vermeyeceğimizi hatırlatıyoruz.

HALİL UMUT MELER'İN SAĞLIK DURUMU NASIL?

Halil Umut Meler'in durumu hakkında bilgi vermek istiyorum. Doktorlardan bilgi aldık, çok şükür iyileşiyor. Kendisini de iyi gördük, bugün taburcu oldu. 12 günlük bebeği Ege ve ailesine kavuştu. Allah bir daha bu acıları ne Halil Umut Meler'e ne diğer hakemlerimize ne de diğer futbol paydaşlarına yaşatmasın. Sayın Cumhurbaşkanımıza buradan şükranlarımızı sunmak istiyorum. Olayla ilgili hızla harekete geçen Adalet, İçişleri ve Gençlik ve Spor Bakanımıza teşekkür ediyoruz. Türk futbolunda kısa süre içinde reform yaparak harekete geçtik. O gün nasıl birlik beraberlik olduysak, bugün de birlik beraberlik içinde olmamız gerekiyor.

DİSİPLİN KURULU KARARINI PERŞEMBE GÜNÜ AÇIKLAYACAK

Hukuk Müşavirliği sevklerini yapmıştır. TFF Disiplin Kurulu, kararını perşembe günü açıklayacaktır.

Bu gibi olayların önüne geçmek için para cezası gibi cezaların yanı sıra idari yaptırımlar düşünüyoruz. Bakanlıklarımızla görüşmelerimizde de 6222 sayılı kanunda gerekli değişikliklerin yapılması ve uygulanmasında TFF de yerini alacak. Ayrıca medyada futbol atmosferine zarar veren yayınlar için de RTÜK ile yaptığımız işbirliği devam edecektir.

LİGLER NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

Yaptığımız toplantı sonucunda tüm liglerdeki maçların ertelenmesi kararını almıştık. 19 Aralık Salı günü tüm ligler yeniden başlayacaktır.

Birbirimize şikayet etmek yerine birlik olarak sağduyulu hareket ederek başarılı olacağımıza inanıyoruz. Geldiğimiz günden beri de bunun altını çizmiştik. Atılması gereken adımları atmaya, sorunları çözmeye ve camiamızla birlikte tüm bunları yapmaya devam edeceğiz. Olayın olduğu saatten itibaren bu süreçte bize destek veren Infantino, Ceferin ve Collina'ya teşekkür ediyorum.

SORU - CEVAP

ANKARAGÜCÜ'NE NE CEZA VERİLECEK?

Ankaragücü ile ilgili TFF Yönetimi karar alamaz. Yetki, bağımsız olan PFDK'da. Onlar da gerekli kararları verecek.

HALİL UMUT MELER HAKEMLİĞİ BIRAKTI MI?

Hakemlerin maça çıkmak istemediği doğru mu? Halil Umut Meler bırakmayı düşünüyor mu?

"Hakemler resmi açıklama yaptı. Hepimiz insanız, aslında önce bunu düşünmemiz lazım. Hakemlerin ruh halleri o gün çok kötüydü. Hafta sonu hakemlerle kamp yapacağız. Psikolojilerinin eski hale gelmesi için büyük bir çaba içerisinde olunacak. Öz güvenlerini yerine getirmeye çalışacağız. Hakemlerin hepsi empati yapıyor. Biz de onlara gerekeni anlattık ve onlar da mutabık kaldı. Halil Umut Meler de UEFA ve FIFA tarafından saygın bir hakemimiz. EURO2024'te de görev almasını bekliyoruz. Geçen hafta hakemlerin başında Rosetti ile görüşme yaptım. Halil Umut Meler'in bırakmayı düşündüğü doğru değil. Kaybetmek çok kolay, kazanmak lazım. Bu konuda gerekli çalışmaları yapacağız."

ANKARAGÜCÜ KÜME DÜŞÜRÜLECEK Mİ?

Alt liglerde benzer konularda küme düşürülen takım oldu. Ankaragücü için benzer karar alınacak mı?

"Faruk Başkanımız böyle biri değildi. Bir sağlık durumu mu oldu, ne oldu bilemiyoruz. Bizim konumuz bu değil. Konu adalete gitti. Biz gereken sevkleri yaptık. Kararı PFDK verecek, bizim bir yetkimiz yok. Nasıl mahkemelere Cumhurbaşkanı müdahale edemiyorsa, biz de PFDK'ya müdahale edemiyoruz. Üst kurul Tahkim. Tahkim verilen kararla ilgili düzeltme yaparsa yapar. Benim bir şey söylemem yönlendirme olur. O yüzden bir şey söylemek istemiyorum.

GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ARTACAK MI?

Adalet Bakanı ile görüştük ve hemen güvenlik çalışmalarına başladı. Biz de konuya müdahil olacağız. Kulüplerin de görüşlerini alacağız. Özel güvenlik var, maliyeti kulüpler oluyor. Zaman zaman futbolcu ve teknik direktörlere saldırılar oluyor. Hepsinin can güvenliğini sağlayacağız.

ERTELENEN MAÇLAR NE ZAMAN OYNANACAK?

"Bu hafta oynanması gereken maçları 10 Ocak'ta oynatacağız."

"KULÜPLERLE BİR ARAYA GELECEĞİZ"

Kulüpler Birliği'nin bugünkü toplantısına katılmayacağız. Önümüzdeki günlerde yabancı oyuncu kuralı ve birçok konu hakkında kulüplerle bir araya geleceğiz.

"BİZ ÜLKE FUTBOLUNUN ZİRVEYE ÇIKABİLMESİ İÇİN UĞRAŞIYORUZ"

Türkiye'nin 2008'den beri uluslararası alanda başarısı yok. Şu anda Milli Takım olarak başarımız var. Tarihimizde ilk kez bir turnuvaya lider olarak gideceğiz. Almanya'yı 72 yıl sonra sahasında yendik. EURO2032'yi İtalya ile birlikte yapma hakkı kazandık. Hakemler ve diğer konularla ilgili attığımız adımlar var. Hiçbir şey yapmazsanız, size hiçbir eleştiri olmaz. Ama bir şeyler yaparsak... Bir taşı kaldırır, başka yere koyarsak eleştiri hakkı doğuyor. Bilerek yanlış yapmayız. Bilmeden yapmış olabiliriz. 10 işin 8'i doğru, 2's yanlışsa; kamuoyu bunları takdir etmeli. Akademi konusunu yaptık. Türk futbolu meyvesini alacak belki ama biz görmeyeceğiz. Futbolumuzun daha iyi olması için el ele vermeliyiz. Çünkü biz ülke futbolunun zirveye çıkabilmesi için uğraşıyoruz.

Neden Avrupa'da kulüpler olarak 6. sırada değiliz? 6. sıradaki ülke UEFA'dan 100 Milyon € alıyor. 9. sıradayız. Şu an 3-4 takımımızın aldığı para 30-40 milyon €! Neden bunu yükseltmeyelim.

"YAYIN GELİRİ DÜŞTÜYSE KABAHATİ DIŞARIDA ARAMAYALIM"

Yılda 50-60 ülkeye gidiyorum. Fransa'da 3 yıl önce ameliyat oldum. Aman yarabbi! Perişanlık! Ülkemizdeki hastaneler çok daha iyi. Ülkemizin kıymetini bilelim. Güzellikleri öne çıkaralım. Taraftarlarımızı stada getirelim. Yayın geliri düştüyse, kabahati dışarıda aramayalım.

"YABANCI HAKEM GÜNDEMİMİZDE YOK"

Süper Kupa ya da Süper Lig maçlarını yabancı hakemlerin yönetmesini düşündünüz mü?

Yabancı hakem gündemimizde yok.

KULÜPLER BİRLİĞİ'NİN BÜYÜKEKŞİ'NİN İSTİFASINI İSTEYECEĞİ İDDİASI

Faraziler üzerine iş yapmıyoruz? Şimdi siz dışarı çıktığınızda trafik kazası olacak, öleceksiniz! Böyle şeyler konuşmaya gerek yok. Lütfen sizler de olumlu olun. Böyle olumsuz şeylerle , dedikodularla uğraşmayın. İstifa etmek için bir sebep de yok. ben her şeyi şeffaf olarak paylaşıyorum. Biz görevimizin başındayız.Tek bir amacımız var: Türk futbolunu en iyi yerlere getirmek. Bu haberleri gündeme getirmek doğru değil.

Hakemler 'Bize destek vermiyorsunuz' diyor. Kulüpler de 'Hakemleri koruyorsunuz' diyor. Biz herkese eşit mesafedeyiz. Her maçtan sonra suçlu ararsak, bir yere gidemeyiz. Dün Cumhurbaşkanımız da açıkladı, futbol nedir? Barış, sevgi, kardeşlik. Bizde küfür olmayan maç yok. Hakemler de ceza alıyor. Öz güvenlerini kaybetmememiz lazım. O yüzden önlem alıyoruz. Hakemleri hafta sonu Riva'da eşleriyle birlikte davet edeceğiz. Motive olmaları lazım.

HALİL UMUT MELER İLE GÖRÜŞTÜ MÜ? 

Halil Umut Meler'e kararını sordunuz mu?

"Halil Umut Meler'e 'Bırakacak mısın?' diye bu ortamda sormak insani değil. Biz kendisine destek olduk, moral verdik. Zaten daha önce de Avrupa'da iyi maçlar yönetti. Hep destek verdik. Hocamızdan aldığım elektrik, ailesinin yanında olmak istemesiydi. Endişesi 12 günlük yavrusu ve annesinin sütüydü. İnsan olarak bunu düşünmemiz lazım. Gelebilirse, onu da hafta sonu Riva'ya davet etmek istiyoruz. Onu kollamamız, koklamamız lazım. Hakem diye değil, insani olarak bunu yapmalıyız. Bırakacağını temenni etmiyorum. İnşallah devam eder. İnşallah hakemlerimiz daha iyi maç yönetir, bu hatalardan sıyrılırlar. Oyuncularımız inşallah daha az hakemlere itiraz eder.