Marmara Denizi’nin sessiz çığlığı! Büyük tehlike lodosla arttı: Yüksek tehdit oluşturuyor

İstanbul Boğazı'nın kıyı kesimleri ve Haliç'te görülen denizanası yoğunluğu dikkat çekici boyutlara ulaştı. Yoğunluk balık stokları için büyük tehlike oluştururken; lodos ve poyrazın etkisiyle ortaya çıkan ve kıyılarda biriken denizanası görüntüleri herkesi tedirgin etti.

Marmara Denizi’nin sessiz çığlığı! Büyük tehlike lodosla arttı: Yüksek tehdit oluşturuyor

İstanbul Boğazı'nın kıyı kesimleri ve Haliç'te görülen denizanası yoğunluğu dikkat çekici boyutlara ulaştı. Herkesi tedirgin eden görüntüler ortaya çıktı.

İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Melek İşinibilir Okyar, denizanalarıyla müsilaj arasında bir ilişki olduğunu söyledi.

Marmara Denizi’nin sessiz çığlığı! Büyük tehlike lodosla arttı: Yüksek tehdit oluşturuyor - Resim : 1

“BALIK STOKLARINDA CİDDİ BASKI YARATIYOR”

Okyar, "Marmara Denizi ne yazık ki pek çok baskı altında olduğundan denizanası artışları, deniz renklenmeleri veya müsilaj gibi olaylar aslında Marmara Denizi'nin sessiz çığlıkları. Suyun üzerinde gördüğümüz denizanaları buz dağının görünen kısmı. Asıl stok suyun altında. Biz yapmış olduğumuz çalışmalarda asıl bolluğu 10 metre ve derinlerde gördük. Hamsi, sardalya, uskumru gibi balıkların stokları üzerinde çok ciddi bir baskı yaratıyor" dedi. 

"DENİZANASIYLA MÜSİLAJ ARASINDA BİR İLİŞKİ OLDUĞUNU SÖYLEYEBİLİRİZ"

Prof. Dr. Okyar, "Bütün müsilajı oluşturan faktörler doğru zamanda bir araya geldiğinde her an yine müsilaj oluşabilir. Bilim insanları olarak bunlar bizim korkumuz. Su altında ufak da olsa müsilaj kalıntılarını görüyoruz. Umudumuz bunların tekrar 2021 yılındaki hale dönüşmemesi. Bir katolizör rolü var. Oluşturan etken değil ama oluşmasına sebebiyet veren faktörleri aktive ediyor" ifadelerini kullandı.

Marmara Denizi’nin sessiz çığlığı! Büyük tehlike lodosla arttı: Yüksek tehdit oluşturuyor - Resim : 2