İstanbul'u ayağa kaldıran deprem sonrası uzmanlardan ilk yorumlar!

Marmara Denizi'nde meydana gelen 5.8 büyüklüğündeki depremi uzmanlar değerlendirdi.

İşte uzmanlardan gelen ilk yorumlar...

Profesör Ahmet Ercan: 4.7 ve 5.8'lik depremler kabuğu kırmak için yeterli bir güç birikimini sağlamıyor. Ama diyor ki ben ‘Ben seni uyarıyorum. Daha büyük bir depremi yapacağım.' İşte bu 6 milyar gigatonluk güç şuanda yok. Bunun toplanması da hesaplarıma göre 20-25 yıl içinde toplanabilir. Ancak uyarıcı depremlerin olacağını söylemiştim. Daha büyük bir deprem olacağını söylemek zor. Çünkü yerdeki gerginlik birikiminin ne kadar olduğunu bilmiyoruz. Beklentim eğer olursa 0.1 puan daha arttırabilir. Yer gergin şuan da kükrüyor. Her depremden sonra büyük deprem geliyor diyemeyiz.

ODTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haluk Sucuoğlu: Bu deprem daha önce olan bağımsız bir deprem. Fayın başka bir kısmının kırılmış olması gerekiyor. 5.8 daha ciddi. 4.6 olanlar yapılara etki edecek bir deprem değil. 5.8 orta şiddetli bir deprem oluyor.

Profesör Doktor Şerif Barış: Bu büyüklükte bir depremin normal bir yapıya zarar vermemesi lazım. Şu anda biz de deprem kongresindeyiz bir sürü insan dışarıda. Yerine büyüklüğüne bakıp tekrar değerlendirme yapmak gerek.

Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şükrü Ersoy: İlk deprem Silivri’deydi ve 4.6 büyüklüğünde oldu. Ama bu depremden sonra giderek küçülmesi gerekirken 5.8 olması endişelendirdi. Bunun öncü olup olmadığını bilmek mümkün değil. Öncü olduğunu kimse söyleyemez. Artçıları sürecektir. Ama bundan sonrasını söylemek spekülatif olur. 

ODTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haluk Sucuoğlu: Bu deprem daha önce olan bağımsız bir deprem. Fayın başka bir kısmının kırılmış olması gerekiyor. 5.8 daha ciddi. 4.6 olanlar yapılara etki edecek bir deprem değil

Deprem uzmanı Prof. Dr. Doğan Perinçek: 4.6’lık deprem olduğunda öncü deprem olduğunu söylemiştik vede dikkatli olunmasını söylemiştik. Bu kadar geç beklemiyorduk bunu. Eğer öncü depremden sonra ana deprem olacaksa 24 saat sonra 40 saat sonra olmaz. 1 saat içinde olur. Bu sürpriz oldu. İlk 4.6 deprem, 5.6 km’de oldu. Ondan sonraki artçılar 7 km derinliğe kadar ulaştı. Fay derine doğru kırılmaya devam etti. Bugünkü de 7 km derinlikte. Derine doğru kırılıyor. Ama bu fay km olarak da net bir şey söylemem ama çok uzun bir fay değil. Şuan için daha büyük bir deprem yaratmaz diye düşünmüyorum. Deprem komşu fayları tetikleyebilir. Tetiklerse 7’den büyük deprem bekleniyor. İstanbul halkından çok dikkatli olması gerekiyor.