Merdiven altı tıbbi işlemlere dikkat!

Merdiven altı olarak bilinen yerlerde gerçekleştirilen tıbbi müdahaleler, kişilerde Hepatit B olma riskini artırıyor. Uzman Dr. Dilek Yurdal, Hepatit B konusuyla ilgili uyardı...

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Emine Dilek Yurdal, Dünya Hepatit B Günü kapsamında konuyla ilgili konuştu.

Hastalığın kan yoluyla ve cinsel yolla bulaşabildiğini söyleyen Dr. Yurdal, "Aynı evde yaşayanlarda ise nadir olmakla birlikte babadan bulaşabiliyor." dedi.

Dr. Yurdal açıklamalarını şöyle sürdürdü: 

"Merdiven altı yerlerde manikür pedikür yaptırmak Hepatit B riski taşıyor"

"Manikür ve pedikür yapılan yerlerde eğer uygun sterilizasyon yapılmazsa veya merdiven altı dediğimiz yerlerde bir takım tıbbi girişimler yapılırsa, Hepatit B bulaşabiliyor. Eğer manikür ve pedikür yaptırıyorsanız kendi aletlerinizi götürebilirsiniz. Merdiven altı yerlerde de kesinlikle tıbbi bir işlem yaptırmamalısınız."

"Herkes mutlaka Hepatit B testi yaptırmalı"

"Hepatit B'nin esas bulaşma yolu, kan ve cinsel yol. Aynı evde yaşayan ailenin bireylerinde birinde saptanmışsa mutlaka diğerlerine de bakılmasını öneriliyor. Bir de şüpheli cinsel teması olanlara da mutlaka kendilerini Hepatit B açısından kontrol ettirmelerini öneriliyor."