Gözler 'faiz' açıklamasında! 2021 Şubat ayı Merkez Bankası faiz kararı ne olur?

Merkez Bankasının, yılın ikinci Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında açıklayacağı faiz oranı gündemin odağında. Peki, Şubat ayı Merkez Bankası faiz kararı ne olur 2021? Ekonomistler yanıtladı.

Gözler 'faiz' açıklamasında! 2021 Şubat ayı Merkez Bankası faiz kararı ne olur?

Merkez Bankasının yılın ikinci Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında açıklayacağı faiz kararı bekleniyor. Ocak ayındaki Para Politikası Kurulu toplantısında politika faizi yüzde 17'de sabit bırakıldı. TCMB Para Politikası Kurulu toplantısına ilişkin beklenti anketlerinde ekonomistlerin büyük çoğunluğu şubat ayında politika faizinin sabit bırakılacağını tahmin etti. 

Peki, Şubat ayı Merkez Bankası faiz kararına ilişkin kim ne dedi? 2021 yılının ikincisi açıklanan faiz kararı ne olur, ekonomistler neler diyor? İşte detaylar...

Yerli ve yabancı ekonomistlerin genel görüşleri, TCMB faiz kararında bir değişiklik beklemedikleri yönünde. Societe Generale Gelişmekte Olan Piyasalar Strateji Direktörü Phoenix Kalen, TCMB'nin en son Para Politikası Kurulu toplantısındaki sözlü yönlendirmeye tutarlı olarak faizlerde değişikliğe gitmeyebileceğini aktardı.

Gerçekleşen enflasyon ve enflasyon beklentilerindeki iyileşmeler para politikasında gevşeme alanı oluşturana kadar yani yılın üçüncü çeyreğine kadar TCMB'nin faiz oranlarında herhangi bir aksiyon almayabileceğini söyleyen Kalen, bankanın politika faizinde yılın üçüncü çeyreğinde 100 baz puan, dördüncü çeyreğinde de 100 baz puan indirime gidebileceğini dile getirdi.

İspanyol BBVA'nın Büyük Veri Araştırmaları Başkanı Alvaro Ortiz Vidal-Abarca da TCMB'nin bu toplantıda beklemede kalabileceğini belirterek ancak harekete geçme konusunda tetikte olacağını kaydetti.

Büyüme ivmesinin pozitif olduğunu ve çıktı açığı ile gıda fiyatları için yukarı yönlü baskılara neden olduğunu vurgulayan Abarca, yüksek kredibilite sayesinde TL'nin dolar karşısında değer kazandığını, bunun da ithal edilen ürünler üzerindeki enflasyonist baskıları dengelediğini dile getirdi.

Abarca, Merkez Bankasının anca enflasyonla mücadele etmek için gerekirse harekete geçebileceğine dair net bir yönlendirmeyi de sürdürebileceğini vurguladı.

TD Securities Gelişen Piyasalar Strateji Başkanı Cristian Maggio, enflasyonun beklentilerin üzerinde artmasına karşın TCMB'nin politika faizinde artışa gitmeyebileceğini belirtti.Maggio, bu sabit tutma kararına belirtilen "gerekmesi durumunda faizlerde artışa gidilebilir" açıklamasının eşlik edebileceğini ifade etti.