Dün İzmir bugün Mersin!.. Piyasaya süreceklerdi!.. Hepsi kokmuş!

Mersin’in Akdeniz ilçesinde bir araçta piyasaya sürülmek üzere hazırlanmış 170 kilogram kokmuş et ele geçirildi.

Dün İzmir bugün Mersin!.. Piyasaya süreceklerdi!.. Hepsi kokmuş!

Akdeniz Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri, Mersin İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü ekipleri ile birlikte dün akşam saat 20.40 sıralarında, Siteler Mahallesi 160. Cadde üzerinde bulunan ticari bir araçta kontrol yaptı. Aracın içinde yapılan kontrolde, piyasaya sürülmek üzere hazırlandığı anlaşılan, menşei belli olmayan ve etrafına çok ağır kokular yayan 170 kilogram et ele geçirildi.

Dün İzmir bugün Mersin!.. Piyasaya süreceklerdi!.. Hepsi kokmuş! - Resim : 1

Kokmuş etler önce yakıldı, ardından toprağa gömüldü

Zabıta ekipleri, araca ve içinde bulunan kokmuş kilolarca ete el koyarak Akdeniz Belediyesi Zabıta Müdürlüğü noktasına getirdi. Akdeniz İlçe Tarım Müdürlüğünden veteriner hekimin yaptığı teknik kontrolde, ele geçirilen etlerin insan sağlığına zarar verecek derecede bozulmuş olduğu ve imha edilmesi gerektiği tespit edilerek, tutanak tutuldu.

Menşei belli olmayan 170 kilogram bozulmuş ve kokmuş eti piyasaya sürmeye hazırlandıkları belirlenen yabancı uyruklu Ali S. ve Yahya İ. hakkında yasal işlem başlatıldı.

Ele geçirilen etler ise iş makinesi yardımıyla açılan bir çukura atıldı. Etler daha sonra benzinle ateşe verilip yakıldı ve açılan çukur tekrar toprakla örtüldü.

Dün İzmir bugün Mersin!.. Piyasaya süreceklerdi!.. Hepsi kokmuş! - Resim : 2

“Halkımızın sağlığıyla oynayanlara müsamaha göstermeyiz”

Akdeniz Belediye Başkanı Muhammet Mustafa Gültak yaptığı açıklamada, kim olursa olsun halkın sağlığı ile oynayanlara kesinlikle müsamaha göstermeyeceklerini söyledi. Gerekli tüm yasal müeyyideleri uygulayacaklarının da altını çizen Başkan Gültak, zabıta ekiplerinin, halkın sağlığıyla oynayan kişilere karşı gereken kontrol ve denetimlerinin artarak devam edeceğini belirtti. Son tüketim tarihi geçmiş bozuk gıdaların insan sağlığına geri dönüşümü mümkün olmayan ciddi zararlar verdiğine dikkat çeken Gültak, güvenilir bulmadıkları iş yerlerinden yemek yememeleri ve gıda alışverişi yapmamaları konusunda vatandaşlara uyarıda bulundu.

Gültak, ilçe sakinlerinin şüphelendikleri durumlarla ilgili olarak da Zabıta Müdürlüğünü arayarak haber vermelerini istedi.

İzmir'de merdiven altı bir işletmeye dün yapılan denetimler mide bulandıran görüntülere sahne oldu

Halk sağlığının korunması için denetimlerini aralıksız sürdüren Buca Belediyesi, vatandaşın sağlığıyla oynayan merdiven altı bir işletmeye baskın yaptı. Buca Belediyesi Zabıta Müdürlüğüne bağlı ekipler tarafından gerçekleştirilen denetimler kapsamında, Seyhan Mahallesinin sanayi işletmelerinin olduğu bölümdeki bir imalathane, mercek altına alındı. Depo görünümünde imalathaneye ani baskın yapan ekipler, dükkan içerisinde kaçak tavuk döner imalatı gerçekleştiğini gördü. Üretim faaliyetine anında müdahale eden ekipler, gördükleri görüntü karşısında şoke oldu.

Ruhsatsız olarak faaliyet gösteren işletmenin, çeşitli markalardan tedarik ettiği tavuk ve hindi etlerini sağlıksız koşullarda döner haline getirdikleri tespit edildi. Yoğun bozulmuş tavuk eti kokusunun hakim olduğu depoda; tuvalet yanında kirli yerlerde ve açık havada muhafaza edilen etler, son kullanma tarihi geçmiş ürünler, kirli tezgahlarda yapılan kesim işlemleri, dönerlerin takıldığı paslı ve kirli şişler, kan gölüne dönmüş yerler, küflenmiş kıyma makinesi, kir tutmuş soğuk hava depoları, yerlerdeki çöpler başta olmak üzere ve insan sağlığını tehlikeye düşürebilecek çok sayıda unsur kayıt altına alındı.

Zabıta ekipleri, tespit işleminin ardından Buca İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekiplerini olay yerine çağırdı. Yetkililerin yaptığı denetim sonucunda depoda insan sağlığını tehlikeye atacak toplamda 3 bin 100 kilogram et, imha için kayıt altına alındı. Etler tartıldıktan sonra çevreye bakteri saçma riskini önlemek için olay yerine gelen temizlik işleri ekibinin aracıyla alınarak imha edilirken ruhsatsız imalathane hakkında yasal işlem başlatıldı.

Çalışmalarından dolayı ekipleri tebrik eden Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç, suçlulara yaptırımların ve cezaların arttırılması için çağrı yaptı. Kılıç, “Ekiplerimiz, gece gündüz demeden insan sağlığına tehdit oluşturacak tüm unsurlara müdahale etmeye devam ediyor. Buca’da şimdiye kadar çok fazla sözde işletmeye anında müdahale ettik. Biz ceza kessek de görülüyor ki yaptırımların daha caydırıcı olması lazım. Çünkü burada bu sağlıksız ürünleri piyasaya sürüp kazanç elde edenler, yüzlerce kişinin canına kastetmektedir. Bu bir gıda terörüdür. İnsan canına kasteden bu işletmelerin kökünü kazımamız lazım” diye konuştu.