Mide balonu nedir? Mide balonu nasıl yapılır? Mide balonu işlemini kimler tercih etmelidir?

Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Kamil Gülpınar, mide balonu ile zayıflama yönteminin kimler için uygun olduğunu sizler için anlattı. Peki, Mide balonu ne kadar etkilidir? Mide balonu nasıl yapılır? Mide balonu işlemini kimler tercih etmelidir?

Mide balonu nedir? Mide balonu nasıl yapılır? Mide balonu işlemini kimler tercih etmelidir?

Mide balonu nispeten yeni bir kilo verme prosedürüdür. Kilo verme ameliyatı değildir. Mide içine geçici olarak bir silikon balon yerleştirilmesini içerir. Balon midede yer kaplar ve bu da yiyebileceğiniz yiyecek miktarını sınırlar. Ayrıca daha çabuk tok hissetmenizi sağlar. Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Kamil Gülpınar, "Mide balonu ne kadar etkilidir? Mide balonu nasıl yapılır? Mide balonu işlemini kimler tercih etmelidir?" sorularını sizin için cevapladı.

Mide balonu nedir? Mide balonu nasıl yapılır? Mide balonu işlemini kimler tercih etmelidir? - Resim : 1

Mide balonu ne kadar etkilidir?

Mide balonu yöntemi geçici olmasına rağmen, yiyebileceğiniz gıda miktarını sınırlayarak, yeme davranışı ve diğer yaşam tarzı alışkanlıkları üzerinde uzun süreli, olumlu etkiler yaratabilir. Sağlıklı beslenme ve fiziksel aktiviteye kalıcı bir bağlılıkla, mide balonunun sağladığı kilo kaybı genellikle yüzde 10 ila yüzde 15 arasında değişir.

Mide balonu nedir? Mide balonu nasıl yapılır? Mide balonu işlemini kimler tercih etmelidir? - Resim : 2

Mide balonu kimler için uygundur?

VKI (vücut kitle indeksi) 27 ila 40 karasında olan kişiler için mide balonu işlemi bir seçenek olabilir. Mide balonları tıbbi olarak kilo verme ameliyatı için uygun olmayan kişilere yardımcı olan bir operasyondur. Gastrik bypass veya tüp mide gibi daha kalıcı kilo verme ameliyatlarına hazır olmayan kişiler için de bir seçenek olabilir. Daha önce mide veya yemek borusu ameliyatı geçirildiyse mide balonu uygulaması yapılamaz.

Mide balonu nedir? Mide balonu nasıl yapılır? Mide balonu işlemini kimler tercih etmelidir? - Resim : 3

Önce diyet ve egzersizle kilo vermenin denenmesi gerekir

Mide balonu tedavisi öncesi, sırası ve sonrasında bu diyet ve egzersize devam etmeniz gerekir. Diyet, egzersiz ve davranış değişikliği, uzun vadeli kilo kaybı başarısı için hayati öneme sahiptir. Kalıcı yaşam tarzı değişiklikleri taahhüdü olmadan mide balonu sadece geçici kilo kaybı ile sonuçlanacaktır.

Mide balonu nedir? Mide balonu nasıl yapılır? Mide balonu işlemini kimler tercih etmelidir? - Resim : 4

Sağlıklı bir yaşam tarzına olan bağlılığınız ve mide balonunun yardımıyla elde ettiğiniz kilo kaybı, kanser, böbrek hastalığı, osteoartrit, uyku apnesi ve tip 2 diyabet gibi obezite ile ilgili ciddi sağlık sorunları riskinizi azaltabilir.

Mide balonu nedir? Mide balonu nasıl yapılır? Mide balonu işlemini kimler tercih etmelidir? - Resim : 6

Mide balonu nasıl yapılır?

Mide balonu cerrahi bir işlem değildir, bu yüzden kesi içermez. Mide balonu endoskopik yerleştirme ile veya yutularak uygulanır.

Mide balonu nedir? Mide balonu nasıl yapılır? Mide balonu işlemini kimler tercih etmelidir? - Resim : 7

Endoskopik olarak yerleştirilen mide balonu işlemi için sakinleştirici ilaçlar verilir. Doktorunuz balonları midenize yerleştirmek ve salinle doldurmak için endoskop kullanır. Endoskop, ucunda kamera bulunan ince, ışıklı bir alettir. Doktorunuz midenizin içini görebilir ve işlemi tamamlamak için özel olarak tasarlanmış aletler kullanabilir. Yaklaşık 15 dakika sürer.

Mide balonu nedir? Mide balonu nasıl yapılır? Mide balonu işlemini kimler tercih etmelidir? - Resim : 8

Yerleştirildikten altı ay sonra çıkarılmalıdır. Endoskopik olarak yerleştirilen mide balonlarının çıkarılması için yine endoskopik işlem uygulanır.

Mide balonu nedir? Mide balonu nasıl yapılır? Mide balonu işlemini kimler tercih etmelidir? - Resim : 10

Yutulabilen mide balonunda ise hastaya sakinleştirici verilmez, endoskopi yapılmadan kapsül şeklinde mide balonu hastaya yutturulur, radyoloji ünitesinde çekilen direkt grafide doğru yerde olduğu tespit edildikten sonra şişirilir ve kontrol grafisi sonrasında işlem sonlandırılır.

Mide balonu nedir? Mide balonu nasıl yapılır? Mide balonu işlemini kimler tercih etmelidir? - Resim : 11

Daha konforlu bir işlemdir. Ancak 4 ay sonra eriyerek sindirim sisteminden atılır.