Bakan Akar duyurdu! İlk tahıl gemisi yola çıktı! Yarın 15.00'da İstanbul'da!

Odessa Limanı'ndan sabaha saatlerinde ayrılan tahıl yüklü geminin yarın saat 15.00 civarında İstanbul'da olması bekleniyor. Tahıl yüklü ilk geminin Odessa Limanı'ndan ayrılması ile ilgili konuşan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, “Bundan sonraki gemiler de benzer şekilde herhangi bir aksaklık çıkmadan devam edecek" dedi.

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), tahıl sevkiyatı anlaşması kapsamında Odessa Limanı'ndan hareket eden ilk geminin yarın İstanbul'da olacağını duyurdu.

Bakan Akar duyurdu! İlk tahıl gemisi yola çıktı! Yarın 15.00'da İstanbul'da! - Resim : 1

Bakan Akar'ın açıklamaları şu şekilde:

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, AA Editör Masası'nda gündeme ilişkin soruları yanıtlıyor.

"Bundan sonraki gemilerde aksaklık çıkmayacak"

Bundan sonraki gemiler de benzer şekilde herhangi bir aksaklık çıkmadan devam edecek.

(Küresel gıda sorunu) Göçü de tetikleyebilecek noktada. Afrika'dan Avrupa'ya ve Türkiye'ye ciddi göç dalgasını beraberinde getirebilir. Çözüme gidiyor olması önemli.

Bu gemi muhtemelen yarın saat 15 civarında İstanbul açıklarına bulunacak. Müşterek heyet gidip yükü kontrol edecekler. 

"Odessa'dan ilk tahıl gemisi yola çıktı"

Tahıl arzının önemi var. Rusya ve Ukrayna tahıl arzında dünyada çok önemli bir yere sahip. Savaş nedeniyle 25 milyon tondan fazla tahıl bekliyordu. 

İstanbul'daki merkez iki tarafın birlikte olduğu tek ortam. 

Birleşmiş Milletler temsilcisi bir arkadaşımız teşekkür mesajı gönderdi. Çalışmamızı BM daima destekledi. 

"Rusya limanlarından da nakil olabilir"

Rusya'nın limanlarında da gıda ve çeşitli kimyasallar var. Bunların nakli bizim çalışmamızın dışında ayrı bir konu ama bir katkımız olursa Türkiye olarak memnuniyet duyarız.

Ukrayna'da mahsur kalan Türk uçakları

Mürettebatımız sağlıklı bir şekilde bekliyor. İnsani yardımdan dolayı ortadan çıkan bu durumu düzeltmek için hem Rusya hem Ukrayna ile görüşmelerimiz sürüyor. Provokasyon endişesiyle temaslarımızı sürdürüyoruz. En müsait zamanda uçakları alacağız. Önümüzdeki günlerde de bunun gerçekleşmesi son derece mümkün görünüyor. 

Terörle mücadelede 'yerinde imha' dönemi

Terörle mücadeleyi zaman ve mekan ayrımı yapmaksızın elimizden geldiğince yürütüyoruz. Terörle mücadele bazıları tarafından çarpıtmalara maruz kalıyor. Bizim tek amacımız var: Ülkemizin, vatandaşlarımızın güvenliğini sağlamak. Komşularımızın egemenlik haklarına saygımız sonsuz. Kimsenin toprağında gözümüz yok. Tek hedefimiz var, terörle mücadele. Bunun komşularımızın da lehine olduğunu herkesin görmesi lazım. Sivillere, çevreye son derece hassas olduğumuz bilinmeli. 

Mehmetçik büyük bir moral vatanı için, bayrağı için görev yapma duygusuyla büyük bir mücadele vermekte. İnşallah başaracağız. 

Teröristler, elebaşları da dahil hiçbiri iki gün aynı yerde yatmıyor. Mehmetçik enselerinde. Kim destek verirse versin, arkalarında kim olursa olsun, terörü bitirmekte kararlıyız. 

Kuzey Irak Dohuk'taki saldırı

Bizim yaptığımız çalışmalarda sivil insanlar, mahalleler, tarihi-dini yapılar, çevre bizim için dokunulmaz. Musul Konsolosluğumuza yapılan saldırı kimin masum insanlara ateş edebildiğini ispatladı. Bunlar kundaktaki bebeklere kurşun sıkan alçaklar. Bu olayların nasıl yapıldığını herkesin anlaması lazım. Bizim mücadelemizin sadece bizim için değil aynı zamanda Iraklı kardeşlerimizin de güvenliğine büyük katkı sağlayacağını da herkesin görmesi lazım.