Asgari ücret zammı belli oldu! Milyonlar bu haberi bekliyordu!

Türkiye İstatistik Kurumu 'nun (TÜİK) açıkladığı enflasyon rakamlarının ardından asgari ücrete zam beklentisi hakim. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve bakanların açıklamalarının ardından olası asgari ücret de belli oldu. Peki, zam oranları ne zaman belli olacak? İşte detaylar...

Asgari ücret zammı belli oldu! Milyonlar bu haberi bekliyordu!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan enflasyon rakamlarına göre netleşecek memur ve emekli maaş zamlarının yanında vatandaşların Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) rakamları ile asgari ücrete yeni zam beklentisi güçlendi.

Mayıs ayında enflasyon yıllık bazda 73.50 olarak gerçekleşince masaya üç formül geldi.

Asgari ücret artışı için öne çıkan formüllerden biri 6 aylık enflasyon rakamları. Bu hesaba göre; mevcut TÜFE oranın olan yüzde 34.62’ye 6'ncı ayın enflasyonu da eklenince zammın yüzde 37 ile 40 bandına çıkacağı tahmin ediliyor.

İkinci formül ise yıllık enflasyon tahmini olan yüzde 75 oranında zam gelmesi. Bu hesaba göre; rakam 5 bin 847 liraya ulaşmış olacak.

Bir diğer zam formülü ise işvereni ilgilendiriyor. Asgari ücretin işverene olan sigorta maliyeti olan 879 liranın yansıtılmaması düşünülüyor. Rakam da bu sefer 5 bin 132 liraya yükselecek. Zamma ilişkin nihai açıklamanın ayın sonunda gelmesi bekleniyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da 6 Haziran Pazartesi günü gerçekleştirilen Kabine Toplantısı sonrasında, şu ifadeleri kullanmıştı:

Temmuz ayındaki enflasyon farkı artışlarıyla ücretlileri biraz daha rahatlatacağız.

Yılbaşında tüm çalışanların durumlarını gözden geçirerek herkesin hakkını almasını temin edeceğiz. Sosyal yardım şemsiyemizi genişleterek hiçbir vatandaşımızın mağduriyetine izin vermeyeceğiz.

AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, asgari ücretle ilgili yaptığı açıklamada, "Memur emeklileri dahil olmak üzere çalışanlarımıza enflasyon farkını da üzerine koyarak herhalde yüzde 40 oranında bir artışın, (biraz az olabilir biraz çok olabilir) olacağını öngörüyorum" dedi.

Bu hesaba göre de 5 bin 250 lira olan asgari ücretin 5 bin 950 liranın üzerine çıkması bekleniyor.