Milyonlarca görme engelli onları gördüğünü söylüyor! Tıp dünyası inkar ediyor, böyle bir şey olamaz

İngiltere'de yüzde 60 veya daha fazla görme kaybı olan kişilerin Charles Bonnet Sendromu adı verilen hastalık sebebiyle halüsinasyon gördüğü ortaya çıktı. Ancak sağlık uzmanları henüz durumunda farkında değil.

Milyonlarca görme engelli onları gördüğünü söylüyor! Tıp dünyası inkar ediyor, böyle bir şey olamaz

Birleşik Krallık'ta görme kaybı olan beş kişiden biri Charles Bonnet Sendromu'ndan (CBS) muzdarip hale getirdi. Bu da onları rahatsız edici ve hatta ürkütücü olabilen yoğun görüntüler görmelerine sebep oluyor. Durum, görüşlerinin %60'ını veya daha fazlasını kaybedenleri etkiliyor. Bu, şu anda en az bir milyon İngiliz'in bu durumla yaşayacağı anlamına geliyor.

ÇOK AZ SAĞLIK UZMANI FARKINDA

Ancak endişe verici bir şekilde, CBS, sağlık uzmanları arasında çok az biliniyor. Bin 100 pratisyen hekim, doktor ve optometrist arasında yapılan bir anket, yüzde 37'sinin bundan habersiz olduğunu ortaya koyduğunu ortaya koyuyor. Bununla birlikte, CBS hakkında bilgisi olmayanların onda birinden fazlası (yüzde 11), durumun semptomlarını gösteren hastaların ziyaretlerini hatırlayabilir. Dörtte üçünden fazlası (yüzde 78), yaşadıkları şeyin bu olduğuna inansalar bile, bir hastaya CBS teşhisi koymadan önce akıl hastalığı veya bunamayı ekarte etmeye çalışır. Ve yüzde 28'i bu durumdaki bir hastaya teşhis koymaktan çekiniyor. Bunun farkında olan profesyoneller arasında bile on kişiden biri çok sınırlı bir anlayışa sahip olduğunu kabul ediyor ve yarısı (yüzde 51) daha fazlasını öğrenmek istiyor.

Milyonlarca görme engelli onları gördüğünü söylüyor! Tıp dünyası inkar ediyor, böyle bir şey olamaz - Resim : 1

BEYİN KENDİ GÖRÜNTÜLERİNİ YARATIYOR

Kör ve az gören toplum arasında yaygın olan CBS, görme kaybının gözden beyne giden düzenli mesajları azalttığı veya durdurduğu zaman ortaya çıkar. Bu, beyni yorumlayacak hiçbir şey bırakmaz, böylece kendi görüntülerini yaratır. Bununla birlikte, durum tıp fakültelerinde öğretilmiyor ve dörtte üçünden fazlası (yüzde 78) tıp diploması veya yeterlilik için okurken bunun daha fazla vurgulanması gerektiğini düşünüyor.

Milyonlarca görme engelli onları gördüğünü söylüyor! Tıp dünyası inkar ediyor, böyle bir şey olamaz - Resim : 2

ZİHİN OYUN OYNUYOR

Araştırma, CBS ile yaşayanlara ve ailelerine destek sunan Birleşik Krallık'taki tek hayır kurumu olan Esme's Umbrella tarafından yürütüldü. Gönüllülerinden biri olan ve dört buçuk yıl sonra henüz teşhis konamayan Nina Chesworth, durumla ilgili deneyiminden bahsetti. Şöyle dedi: “Travmatik bir olaydan sonra sol gözümde görme kaybı yaşamamın hemen ardından CBS semptomlarını yaşamaya başladım. Ameliyattan uyandıktan sonra çok fazla parlak renk görüyordum, ancak bana zihnimin bana oyun oynadığı söylendi. Zaman geçtikçe renkler şekillere, ardından hayalet benzeri görüntülere dönüşmeye başladı." dedi.