Milyonlarca memur ve emeklinin beklediği zam haberinde son gün

Milyonlarca memur ve memur emeklisinin gözü önümüzdeki iki yıllık zam oranlarını belirleyecek olan toplu sözleşme sürecinde. 2022-2023 yıllarını kapsayan 6. dönem toplu sözleşme görüşmelerinin sonucu yarın 14:30'da açıklanacak.

Milyonlarca memur ve emeklinin beklediği zam haberinde son gün

Yaklaşık 4 milyon memur ve 2.2 milyon memur emeklisinin maaş ve aylıklarına 2022 ve 2023 yıllarında yapılacak zammın belirleneceği toplu sözleşme görüşmeleri 2 Ağustos’ta başlamıştı. Hükümet 12 Ağustos’ta ilk teklifini açıklamıştı. Teklifte 2022’nin ilk altı ayı için yüzde 5, ikinci altı için yüzde 6, 2023’ün ilk altı için yüzde 6, ikinci altı için yine yüzde 6 zam ve enflasyon farkı yer alıyordu.

Yenisini istedi, eylem yaptı

Zam teklifine ilave olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, memur ve memur emeklisinin maaş ve ikramiyelerinde önemli artış sağlayan 3600 ek gösterge konusunun çözümü için mesaj vermişti. Ancak memur sendikaları, teklifi yeterli bulmayıp yenisini talep etmiş ve sonrasında gelişmeler üzerine 19 Ağustos’ta Ankara’da eylem yapmıştı. Gelinen noktada henüz bir anlaşma sağlanamadı.

Bu gece sona eriyor 

Yasal müzakere süresi 22 Ağustos’ta yani bugün saat 23.59 itibarıyla sona eriyor. Bir başka deyişle zam pazarlığı masada uzlaşmayla çözülecekse imzaların bugün atılması gerekiyor. Görüşmelerde bir sonuca varılamaması halinde toplu sözleşmede devreye Kamu Görevlileri Hakem Kurulu girecek. Bu olasılık öne çıkmış gözüküyor. Çünkü memurun perşembe günkü eyleminin, bu ihtimali artırdığı yorumlanıyor.

2019’da da devreye girmişti 

Devreye hakem heyeti girerse 26-31 Ağustos arasında tarafların teklifini değerlendirip kararını verecek. Hakemin vereceği karar kesin ve toplu sözleşme hükmünde olacak. Bu, hakem kurulunun ilk kararı olmayacak. 2019 yılındaki toplu sözleşme görüşmelerinde de uzlaşma sağlanamadığı için hakem kurulu kararıyla 2020 yılında yüzde 4+4, 2021 yılında da yüzde 3+3 oranında zam oranı belirlenmişti. Enflasyon farkı da bu rakamlara eklenmişti.

Seyanen 600 TL ve ikramiye talebi 

Bu yıl, Memur-Sen ve Türkiye Kamu-Sen ortak bir teklif metniyle toplu sözleşme masasına oturdu. İki konfederasyonun ortak teklifinde taban aylığa 600 lira seyyanen zam, 2022’de yüzde 21, 2023’te yüzde 17, her yıl yüzde 3 olmak üzere iki yılda toplam yüzde 6 refah payı artışı bulunuyor. Vergi diliminde düzenleme, toplu sözleşme ikramiyesinin artırılması, görevde yükselme ve unvan değişikliği, bayram ikramiyesi, özel hizmet tazminatı, toplu sözleşme ikramiyesinin artırılması da talepler arasında bulunuyor.  Kaynak: Haber Global