Milyonların merak ettiği detay ortaya çıktı! Emekli maaşında yüksek formülün yolu belli oldu. İşte kök aylık detayı...

Türkiye'de yaşayan milyonlarca emekli maaşlarına yapılacak zammı bekliyordu. Bugün hesaplara yatırılacak olan maaşların zam formülleri belli oldu. Emekli maaşında kök aylığa zam yapıldı. Çalışırken emekli maaşının yüksek miktardan yatmasını sağlayacak yollar belirlendi.

Milyonların merak ettiği detay ortaya çıktı! Emekli maaşında yüksek formülün yolu belli oldu. İşte kök aylık detayı...

Türkiye'de yaşayan yaklaşık 15,9 milyon SSK, Bağ-Kur, memur emeklisinin yüzde 25 zamlı aylıkları bugün itibariyle hesaplarına yatmaya başlıyor. Bu zamdan emeklilikte yaşa takılanlar düzenlemesiyle emekli olan ve yıl içinde önümüzdeki dönem emekli olanlar da faydalanacak.

KÖK AYLIĞA ZAM

Temmuz zammı emeklilerin kök aylıklarına uygulanacak. Kök aylığı 7000 lira olanın aylığı 8750 lira olacak. En düşük emekli aylığı 7500 lira uygulanmaya devam edecek. Memur, emekli aylığı işçi, kendi hesabına çalışanlar için farklı hesaplanıyor.

Emekli aylığını çalışma yaşamı boyunca üstünden prim hesaplanan kazanç tutarı ve prim ödeme gün sayısı belirliyor. Yüksek kazanç üstünden fazla prim ödeyenin emekli aylığı da yükseliyor. Uzun yıllar çalışmak, prim gün sayısının fazla olması yüksek emekli aylığına yeterli olmuyor.

ÇALIŞIRKEN EMEKLİ MAAŞI YÜKSELEBİLİR

Çalışırken emekli maaşını yükseltmek için birçok yol bulunuyor. Birinci yol yüksek prim yatırmak. Kazancın bordroda eksiksiz gösterilmesi önem taşırken, asgari ücretin 7.5 katına kadar kazançlar için prim yatırılabiliyor.

Emeklilik dilekçesi verirken bakmakla yükümlü olduğunuz çocuk, eş gibi yakınları eklemek maaş hesabında aylık bağlama oranını yükseltiyor. Prim gün sayısını doldurduktan sonra düşük ücretle çalışmanın emeklilik maaşını düşürebileceğini unutmamak gerekiyor.