MÖ 750 yılından kalma... Topraktan bilim insanları tırnaklarıyla kazıyarak çıkardı... Neyden yapıldığını duyanların tüyleri ürperiyor

Yakın zamanda yapılan kazı çalışmaları sırasında Demir Çağı'na ait olduğu anlaşılan bir eser bulundu. Arkeologlar, insan kafatasından yapılmış bir saç tarağı olduğu öğrenilen eser için "gerçekten şaşırtıcı" yorumunda bulundu. Kafatasından yapılan tarak, görenlerin tüylerini diken diken etti.

MÖ 750 yılından kalma... Topraktan bilim insanları tırnaklarıyla kazıyarak çıkardı... Neyden yapıldığını duyanların tüyleri ürperiyor

İngiltere'nin Cambridge kentindeki arkeolojik kazılarda bulunan binlerce eski eser herkesi şaşkına çevirdi. İngiltere'nin Londra kentindeki Londra Arkeoloji Müzesi'nden bilim adamları tarafından insan kafatasının bir kısmından yapılmış bir saç tarağı olduğu anlaşılan eser bulundu. Eser, Bar Hill Comb olarak adlandırıldı.

GERÇEKTEN ŞAŞIRTICI

BBC, "Demir Çağı'ndan (MÖ 750 - MS 43) kalma antik kemik tarağı, Cambridge'in dört mil (6.4 km) kuzeybatısındaki Bar Hill'de bulundu" dedi. Outlet, tarağın 2016 ve 2018 yılları arasında toplanan 280.000 ürün arasında yer aldığını belirtti. Arkeoloji ekibi lideri Michael Marshall, BBC'ye göre tarak keşfini "gerçekten şaşırtıcı" olarak nitelendirdi.

MÖ 750 yılından kalma... Topraktan bilim insanları tırnaklarıyla kazıyarak çıkardı... Neyden yapıldığını duyanların tüyleri ürperiyor - Resim : 1

OTOYOL İNŞAASINDAN ÖNCEKİ KAZILARDA BULUNDU

Marshall, Britanya'da her ikisi de tarağın keşfedildiği yerin 24.1 kilometre yakınında bulunan yalnızca iki benzer eser bulunduğunu belirtti. BBC, eserlerin 1,5 milyar dolarlık yeni ulusal otoyolların inşasından önce yapılan arkeolojik kazılar sırasında ele geçirildiğini söyledi. Tarak şeklinde ve tarak gibi dişlere sahip olmasına rağmen eserin tam olarak ne amaçla kullanıldığı bilinmiyor.

"RİTÜEL VE İNANÇ" HAKKINDA BİLGİ SAĞLAYABİLİR

BBC, "İnsan kalıntılarına nasıl bakıldığı ve bazen yerel topluluklarda nasıl değiştirildiği" de dahil olmak üzere, Demir Çağı'nda Britanya'daki "ritüel ve inanç" hakkında önemli bir bağlam sağlayabilir. İnsan kemiğinden yapılmış nesneler, ölülerin etrafındaki özel ritüellerde kullanılmış olabilir, ancak görünüşe göre diğerleri alet olarak kullanılmış.

MÖ 750 yılından kalma... Topraktan bilim insanları tırnaklarıyla kazıyarak çıkardı... Neyden yapıldığını duyanların tüyleri ürperiyor - Resim : 2

DAHA FAZLASI İÇİN KULLANDILAR

BBC'ye göre ekip lideri Marshall, "Bar Hill Comb, yerel topluluk üyeleri için son derece sembolik ve güçlü bir nesne olabilir." dedi. Project Archaeology'nin geçici proje arkeolojisi lideri Katherine Hodge, bu kuruluşun web sitesinde, insanların hayvanları "yiyecek, yün ve arkadaşlıktan çok daha fazlası için kullandılar. Evcilleştirmenin ortaya çıkmasından çok önce, insanlar hayvanları avladı ve kullanılabilir her parçasını topladı" şeklinde konuştu.

ZAMANLA PARÇALANIR

"Et, post, kürk ve yüne ek olarak, buna alet olarak kemik, boynuz ve dişlerin kullanılması da dahildir" diye yazdı. Kemikler "organik bir malzeme" olduğu için "zamanla parçalanırlar" dedi. "Bu nedenle, arkeolojik kayıtlar bazen eksik olabilir çünkü kemikten yapılmış eserler çoktan çürümüştür veya hayatta kalamayacak kadar kırılgandır."

MÖ 750 yılından kalma... Topraktan bilim insanları tırnaklarıyla kazıyarak çıkardı... Neyden yapıldığını duyanların tüyleri ürperiyor - Resim : 3

MUSKA OLARAK TAKILMIŞ OLABİLİR

Arkeoloji ekibi lideri Marshall, Bar Hill Comb'dan, "Varlığı bir şekilde kemikleri aracılığıyla korunan ve anılan Demir Çağı toplumunun önemli bir üyesinin kafatasından oyulmuş olabilir" dedi. "2.000 yıl önce yaşayan insan gruplarında bu tür aşırı yerel etkileri görebilmek gerçekten şaşırtıcı" diye devam etti. BBC, Marshall'ın tarak dişlerinde "aşınma kanıtı olmadığını" söyleyerek, bunun asla tarak olarak kullanılmadığını, bunun yerine muska olarak takıldığını öne sürdüğünü söyledi.

İKİ BENZER PARÇA DAHA BULUNDU

Marshall, "Anonim bir kemik parçası olmak yerine, sembolizmi ve önemi, onunla karşılaşan herkes tarafından hemen anlaşılırdı" dedi. Marshall'a göre Britanya'da şimdiye kadar sadece iki benzer parça daha bulundu. Biri 1970'lerde Earith, Cambridgeshire'da bulundu ve oyulmuş dişlere sahipti, ikincisi ise 2000'lerin başında Harston Mill'de bulundu. BBC, Bar Hill Comb'un "ilçedeki arkeolojik saha çalışmasının bir parçası olarak bulunan materyallerin ana deposu" olan Cambridgeshire Arkeoloji Arşivi'nde barındırılacağını söyledi.