Erdoğan 'idam' dedi! Gözler orman yakmanın cezasına çevrildi: İşte orman yakmanın TCK'daki cezası

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın orman yangınlarıyla ilgili "Cezası nereye varıyorsa öyle olmalı. Caydırıcı bir ceza. İdama çıkıyorsa, idam olmalı" açıklaması sonrasında gözler orman yakmanın cezasına çevrildi. Avukat Dilara Yeni, TCK'ya göre orman yakmanın cezasını tv100.com'da anlattı.

Erdoğan 'idam' dedi! Gözler orman yakmanın cezasına çevrildi: İşte orman yakmanın TCK'daki cezası

Muğla'nın Marmaris ilçesinde günlerdir süren orman yangınıyla ilgili bir gazeteci Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a "ormanlar yakıldığı zaman caydırıcı cezası olmalı mı sizce?" sorusunu yöneltti. Erdoğan, gazeteciye, "Sana sorsam sen hangi kanaattesin?" diye sordu. Gazetecinin, "Caydırıcı bir cezası olmalı" şeklindeki yanıtı üzerine Erdoğan, "Ben de aynı kanaatteyim, caydırıcı bir ceza. Ben de diyorum ki ucu nereye dayanıyor idama mı, idam olmalı." dedi.

 "Sultan Fatih ne diyor, 'Ormanlarımdan bir ağaç kesenin boynun vururum.' diyor"
Fatih Sultan Mehmet'in sözünü hatırlatan cumhurbaşkanı Erdoğan "Sultan Fatih ne diyor, 'Ormanlarımdan bir ağaç kesenin boynun vururum.' diyor. Bu iş o kadar önemli. Canım canım bütün ormanları yakıyoruz. Sadece ormanlar mı? Bütün haşerat, hayvanlar hepsi bu ormanlarla beraber ne oluyor, onlar da yanıyor. Adam, affedersin içmiş ve geliyor, 'Bilmem neye kızdım, onun için de burayı yaktım.' Ne demek bu ya, böyle saçmalık olur mu? Bu tartışılmalı ve bunun üzerinde kesinlikle etraflıca durmalıyız." diye konuştu.

Erdoğan 'idam' dedi! Gözler orman yakmanın cezasına çevrildi: İşte orman yakmanın TCK'daki cezası - Resim : 2

Orman kanunu
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ormanların yakılmasıyla ilgili idam sözlerinin ardından gözler orman yakmanın kanuna göre cezasına çevrildi. Orman Kanunuyla ilgili avukat Dilara Yeni "Ormanlara yönelik suç teşkil eden davranışlar 6831 sayılı Orman Kanunu kapsamında düzenlenmiştir. Ormanlara yönelik suçların cezai karşılıkları suçun kasten ve taksir ile işlenmesine göre değişmektedir. Bu suçlarda taksir esasen ihmal anlamı ile gündeme gelmektedir. Özellikle içerisinde bulunduğumuz yaz aylarında piknik ve benzeri sosyal etkinliklerin gerçekleştirilmesi esnasında yanıcı maddelerin kullanılması nedeniyle Orman yangınlarına sebep olunması bu kapsamda değerlendirilir." bilgisini verdi. 

 "Ceza alt sınırdan uzaklaşılarak hüküm tesis edilir"
"Son dönemde kamu otoriteleri tarafından bu konuda topluma ilişkin ciddi bir ikaz söz konusu" diyen avukat Yeni "Buna rağmen ihmalkar davranışlar sergileyerek orman yangınlarına neden olan kişilerin suç teşkil eden davranışları bakımından bilinçli taksir ile hareket ettikleri değerlendirilmelidir. Hal böyle olunca mahkemelerce ceza alt sınırdan uzaklaşılarak hüküm tesis edilir." dedi.

 Orman yakmanın cezası nedir?
Cezalarla ilgi avukat Yeni "Bu kapsamda dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı olarak orman yangınına sebebiyet verenler 2 yıldan 7 yıla kadar hapis ile cezalandırılır. Kasten orman yakan kişi ise 10 yıldan az olmamak üzere hapis ve 10 bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır. Diğer yandan ormanlara yönelen suçların devletin güvenliğine karşı suç işlemek amacıyla kurulmuş bir örgütün faaliyeti çerçevesinde devlet ormanlarını yakan kişi müebbet hapis ve 20 bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır." diye konuştu.