Deprem bekleniyor mu? Deprem ne zaman olacak? Depremi önceden bilmek mümkün mü?

Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7.7 büyüklüğündeki depremin ardından, 7.6'lık bir deprem daha meydana geldi. Deprem pek çok şehirde hissedildi. Bazı kentlerde büyük yıkımlar meydana geldi. Kandilli Rasathanesi ve AFAD’dan önemli açıklamalar geldi. Deprem uzmanlarının açıklamaları dikkatle takip edilirken, yurt dışı kaynaklı deprem tahminleri ile ilgili uyarılar geliyor. Peki, Deprem bekleniyor mu? Deprem ne zaman olacak? Depremi önceden bilmek mümkün mü? Deprem ne zaman bekleniyor? İşte detaylar…

Deprem bekleniyor mu? Deprem ne zaman olacak? Depremi önceden bilmek mümkün mü?

Türkiye Kahramanmaraş’ta yaşanan depremlerle sarsıldı. Kahramanmaraş'ta 7.7'lik depremin ardından 7.6'lık bir deprem daha meydana geldi. Çevre illerde de hasara ve yıkıma neden olan depremde yıkılan binalarda enkaz çalışmaları devam ediyor. Arama kurtarma ekipleri enkaz çalışmalarını deprem bölgesinde sürdürüyor. Ölü ve yaralı sayısı git gide artarken, sağ salim çıkarılanlar da umut oluyor.

Kahramanmaraş depremi sonrasında art arda meydana gelen depremler üzerine sosyal medyada günler öncesinden deprem tahminleri yapılması ile ilgili uyarılar da geliyor.

Türkiye deprem bölgesinden gelecek haberlere kilitlenirken, uzmanların Doğu Anadolu fay hattının yeni bir deprem üretip üretmeyeceği, sismi boşluk olup olmadığı ile ilgili açıklamaları dikkatle izleniyor.

DEPREM BEKLENİYOR MU?

Kahramanmaraş depremlerinin ardından Kandilli Rasathanesi'nden önemli açıklamalar geldi. Kandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, "Bu deprem 17 Ağustos 1999 depreminden sonra en büyük deprem. Maalesef o büyüklükteki depremi yeniden yaşıyoruz." ifadelerini kullandı. Doç. Dr. Doğan Kalafat ise, "Artçı sarsıntıların en büyüğü 6.6, 45'e yakın 4'ün üzerinde deprem var. Artçı depremler yaklaşık 1 yıl sürecektir." dedi.

Özener, "Aslında deprem, Kahramanmaraş, Gaziantep il sınırlarının birleştiği yerde oluyor. Depremin büyüklüğünü 7.4 olarak verdik. Saat 04:17'de oldu. Doğu Anadolu fayı üzerinde, geniş bir alanda olan bir deprem. 180 km'lik fayı kırabileceği tahmin ediliyor. Bu deprem 17 Ağustos 1999 depreminden sonra en büyük deprem. Maalesef o büyüklükteki depremi yeniden yaşıyoruz. Hep "Marmara'da deprem ne zaman olacak" diyorduk. Türkiye'de yaşıyorsak maalesef bu depremlere hazır olmamız gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Doç. Dr. Doğan Kalafat, "Artçı sarsıntıların en büyüğü 6.6, 45'e yakın 4'ün üzerinde deprem var. Artçı depremler yaklaşık 1 yıl sürecektir. O yüzden vatandaşlarımızın muhakkak hasarları binalardan kaçınmasını ve evlerine girmemesini" diliyoruz." uyarısında bulundu.

AFAD Deprem Risk ve Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar ise, 100’ün üzerinde, en büyüğü 6.6’nın üzerinde olmak üzere artçı sarsıntılar meydana geldi. Ancak az önce yine Kahramanmaraş sınırları içerisinde Elbistan merkezli 7.6 büyüklüğünde bir başka deprem meydana geldi. Bunların hepsi de birbirinden bağımsız, birbirini tetikleyen depremler" ifadelerini kullandı. Tatar, "Burada en önemli husus şu; bölgede ciddi bir deprem aktivitesi var. Bu artçı sarsıntılar uzun süre devam edecektir. Bu kadar büyük ana şoklardan sonra, 6.7, 6.6, 6.5 büyüklüğüne kadar artçı sarsıntılar devam edecektir. Bu sarsıntılar da en az 1 yıl kadar devam edecektir diye tahmin ediyoruz. Burada en çok dikkat edilmesi gereken husus, vatandaşların hasarlı binalara girmemesi. Çünkü ana şoktan ve artçılardan sonra yorulan binalar ayakta kalmış olsa bile sonrasında oluşabilecek 5 ve üzeri büyüklüklerdeki artçı sarsıntılarda zarar görebilir" açıklamalarında bulundu. Tatar, Bölgede, çok yıkıcı olarak görülen en son depremin 1114 yılında kayıtlara girdiğini ve uzun yıllardan bu yana bu bölgenin, bir sismik boşluk olarak bilinen bir bölge olduğunu söyledi.

DEPREMİ ÖNCEDEN BİLMEK MÜMKÜN MÜ?

Sosyal medyada yapılan paylaşımlar hakkında da uyarı yapan Tatar, "Şu anda en değerli şey vatandaşlarımız için sağlıklı bilgi. Ne yazık ki sosyal medyada, değişik kanallarda, bu konuda kötü niyetli insanlar devreye giriyor ve vatandaşlarımızın kafasını karıştıracak şekilde bilim dışı açıklamalarda bulunuyorlar. Ricamız, resmi açıklamaların dışında hiçbir açıklamaya itibar etmemeleridir" dedi.