Nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya! Tatilcilere uyarı: Dokunulmamalı ve beslenmemelidir

9 günlük Ramazan Bayramı tatili başladı. Uzmanlar, nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan caretta carettalara, karşı uyarıda bulundu. Yapılan uyarıda, "Bu hayvanların beslenmesi canlıların davranışlarında belirgin değişikliklere yol açmalarına ve zarar görmelerine neden oluyor. Dokunulmamalı ve beslenmemelidir." denildi.

Nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya! Tatilcilere uyarı: Dokunulmamalı ve beslenmemelidir

Uzmanlardan, bayramda tatilcilere caretta caretta uyarısı geldi. Prof. Dr. Kaska, "Dokunulmamalı ve beslenmemelidir." dedi.

NESLİ TEHLİKE ALTINDA!

Yaşamlarının neredeyse tamamını denizlerde geçiren, sadece yumurtlamak için mayıs ve eylül ayları arasında karaya çıkan deniz kaplumbağalarının nesilleri tehlike altında bulunuyor.

Çevre iklimi, iklim değişikliği, sahillerin olumsuz kullanımı, ses ve ışık yasağı gibi pek çok tehditle karşı karşıya olan denizde kalmalarının korunması için çalışmalar sürüyor. Ortaca'nın İztuzu Plajı'nda nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan caretta carettalara ev sahipliği yapan biri.

Nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya! Tatilcilere uyarı: Dokunulmamalı ve beslenmemelidir - Resim : 1

YAŞAMLARI TAKİP EDİLİYOR!

DEKAMER, Dünya Doğa Koruma Birliği'nin (IUCN) nesli tehlike altında türler arasında kırmızı listede yer alan caretta caretta ve yeşil deniz kaplumbağalarının yaşamlarını 14 yıl önce uydudan takibe başladı. 2019 yılında denizde bırakıldığında kamuoyunun bakış açısı 'Tuba' isimli kalabalığın da bulunduğu 60 deniz kalabalığı, uydu takip cihazıyla izleniyor. Bu kalabalıktan 56'sının sinyali kesilirken, sadece 'Güzel İzmir', 'Landinoh', 'Alice' ve 'Talay'ın uydudan takip ediliyor. 2022'de 300 olan yuvama alanı geçen yıl 746'a ulaşırken, bu yılın yine rekor kırılması bekleniyor.

Nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya! Tatilcilere uyarı: Dokunulmamalı ve beslenmemelidir - Resim : 2

TATİLCİLER UYARILDI!

Dünyaca ünlü turistlik ilçeleri Fethiye, Dalaman, Köyceğiz ve Ortaca'ya sahip olan Muğla, 9 günlük Kurban Bayramı tatili için binlerce kişinin akınına uğrarken, doluluk halinde yüzde 100'e ulaşması bekleniyor. Avrupa'nın en iyi kumsalları arasında kayıtlı ve caretta carettalara ev sahipliği yapan Ortaca'nın İztuzu Plajı'nda da yoğun noktalarından biri olarak dikkat çekiyor. Bayramda tatilci yoğunluğu artarken DEKAMER Müdürü Prof. Dr. Yakup Kaska, caretta carettalara dokunulmaması, beslenmemesi ve denizde naylon poşet atılmaması konusunda uyarıda bulundu. 

"DOKUNULMAMALI VE BESLENMEMELİDİR"

Prof. Dr. Kaska, uzman olmayan kişilerin yaban hayvanlarına müdahaleden kaçınması, “Bu hayvanların beslenmesi canlıların davranışlarında belirgin değişikliklere yol açmalarına ve zarar görmelerine neden oluyor. Deniz kalfaları da dahil olmak üzere hiçbir yaban hayvanına dokunulmamalı ve beslenmemelidir. Denizde kalış süresinin altında süzülüşleri uzaktan izlenmeli. Tatilcilerimizin kıyılardan ve teknelerden denizde naylon poşet atmaması gerekiyor. Poşetleri denizanası sanıp yutanlarımız boğuluyor. Merkezimize getirilen her 10 deniz kentinden bir ya da da kullanabileceğimiz yerde mutlaka plastiğe rastlıyoruz. Doğamızı koruyalım ve bez torba kullanalım" dedi.

Nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya! Tatilcilere uyarı: Dokunulmamalı ve beslenmemelidir - Resim : 3