New York'ta çevreci defin yasası kabul edildi! İnsan cesetleri gübreye dönüştürülebilecek

Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) New York eyaletinde halk arasında insan gübresi olarak da bilinen "terramasyon" işlemi yasallaştırıldı. Böylelikle New York eyaleti 2019'dan bu yana çevreci defin yasasını yasallaştıran altıncı ABD eyaleti oldu.

New York'ta çevreci defin yasası kabul edildi! İnsan cesetleri gübreye dönüştürülebilecek

ABD'nin New York eyaletinde öldükten sonra insan bedenlerinin gübreye çevrilmesine izin veren yasa tasarısı onaylandı. ABD basınındaki haberlere göre, New York Valisi Kathy Hochul, eyalette cesetlerin gübreye dönüştürülmesine onay veren yasa tasarısını imzaladı.

Klise karşı çıktı

Hochul, yasayı, New York Katolik Kilisesi'nin baskılarına rağmen geçirdi. Kilise, "bedensel kalıntılara gereken saygıyı sağlamadığını" savundu.

Böylelikle New York'ta insanların öldükten sonra bedenleri doğal yollarla gübreye çevrilebilecek. Terramasyon yasasına göre, ölen kişinin bedeni, geleneksel olarak defin edilmesi yerine, içinde talaş, yonca ve saman gibi bitkisel maddelerin olduğu "tabuta" yerleştiriliyor.

Ceset 1 ayda ayrışıyor

Tabuttaki bitki karışımı, doğal olarak ortaya çıkan mikropların hızlı ve etkili şekilde cesedi ayrıştırması için uygun ortamı sağlıyor. Mikroplar, cesedi ortalama bir ayda ayrıştırıyor.

Merkezi ABD'de bulunan, insan cesedini gübreye çevirme hizmeti sunan "Recompose" adlı şirketin kurucusu Katrina Spade, bunun, çevreye duyarlı insanların cenaze tercihleri için bir alternatif olduğunu belirtti. Spade, "kompost" adı da verilen bu yöntemin, tabutla gömülmeye ya da yakılmaya göre daha az karbon açığa çıkardığını ifade etti. 

New York'un merkezindeki Greensprings Doğal Mezarlık Koruma Alanı yöneticisi Michelle Menter, "İnsanları beton kaplamalardan, süslü tabutlardan ve mumyalamadan uzaklaştırmak için yapabileceğimiz her şeyi yapmalı ve desteklemeliyiz" açıklamasında bulundu.

6ltıncı ABD eyaleti oldu

ABD'de ilk olarak 2019'da Washington eyaleti, "insan cesetlerinin gübreye dönüştürülmesini" yasallaştırmıştı. 2021'de Colorado ve Oregon, 2022'de de Vermont ve California eyaletlerinde bu yasa tasarısı kabul edilmişti. New York eyaletini 2019'dan bu yana çevreci defin yasasını yasallaştıran altıncı ABD eyaleti yaptı.