Sığınmacıları taciz eden bakana 5 yıl hapis cezası

Ülkeye gelen sığınmacılara cinsel tacizde bulunduğuna hükmedilen Norveç kabinesinin eski bakanlarından Svein Ludvigsen'e 5 yıl hapis cezası verildi. Bakanın 3 erkek çocuğuna cinsel istismarda bulunduğu anlaşıldı.

Sığınmacıları taciz eden bakana 5 yıl hapis cezası

Norveç, tacizci bakan skandalı ile çalkalanıyor. Olay, 2011-2017 yılları arasında meydana geldi. Eski Su Ürünleri Bakanı ve Troms Bölge Valisi 72 yaşındaki Svein Ludvigsen, üç genç erkeğe cinsel istismarda bulunduğu için 5 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Bugün 25, 26 ve 34 yaşında olan sığınmacı üç erkek o dönemde Troms Valisi olan Ludvigsen'in cinsel ilişki karşılığında kendilerine iş ve barınma imkanı sağlamayı teklif ettiğini, teklifini kabul etmemeleri halinde sınır dışı edilmekten korktuklarını savundu. Ludvigsen'in tehditlerine boyun eğdiklerini ifade eden üç genç erkekten birinin zihinsel engelli olması durumun vahametini ortaya koyuyor.

BBC Türkçe'nin haberine göre, cinsel istismarlar Lidvigsen'in evi, otel odaları ve ofisinde yaşandı. Cinsel istismara uğrayanlardan birinin o dönemde 17 yaşında olduğu tespit edildi. Ludvigsen'in davacı erkeklere 743 bin Norveç kronu (487 bin Türk lirası) tazminat ödemesi de kararlaştırıldı.

Erkeklerden sadece biriyle rızasıyla ilişki kurduğunu ve polise yalan söylediğini kabul eden Ludvigsen'in kararı temyize götüreceği kaydedildi.

Muhafazakar siyasetçi Ludvigsen, 2001-2005 yıllarında Bakanlık, 2006-2014 yıllarında da Bölge Valiliği görevi yaptı.

Norveçli Sığınmacılar Örgütü Genel Sekreteri Ann-Magrit Austena, kararı memnuniyetle karşıladıklarını dile getirdi.