Öğrencilerin gözü kulağı bu haberdeydi! Vergisiz cep telefonu almak için şartlar belli oldu! 2 yıl detayına dikkat

Seçim öncesi hükümetin en çok dikkat çeken vaadi, öğrencilere vergisiz cep telefonuydu. Kimler vergisiz cep telefonundan yararlanabilecek? Detaylar belli olmaya başladı. 2 yıl şartına dikkat!

Öğrencilerin gözü kulağı bu haberdeydi! Vergisiz cep telefonu almak için şartlar belli oldu! 2 yıl detayına dikkat

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçim vaatlerinden üniversite öğrencilerine vergisiz cep telefonu ve bilgisayar uygulamasında çalışmalar sona doğru yaklaştı. Kimler vergisiz cep telefonu alabilecek? Açık öğretim öğrencileri de vergisiz cep telefonu alabilecek mi? İşte merak edilen soruların yanıtları...

VERGİSİZ TELEFONDA 2 YIL DETAYI 

Bu konudaki detaylar önümüzdeki dönemde belli olacak. Cihazlar 2 yıl boyunca başka bir numarada kullanılamayacak, BTK tarafından izleme yapılacak.

VERGİSİZ TELEFONLAR NE ZAMAN ÇIKACAK? 

Yaklaşık 7 milyon üniversite öğrencisinin beklediği vergisi cep telefonu ve bilgisayar kampanyasında detaylar belli oluyor. Cari açık düşünülerek Türkiye’de üretilen cihazlar vergi muafiyetiyle üniversite öğrencilerine bir defaya mahsus satılacak. 

Bakan Mehmet Şimşek daha önce kendisine yöneltilen vergisiz cep telefonu sorusuyla ilgili olarak Meclis’i işaret etmişti.

Hazine ve Maliye Bakanı açıklamasında “ Yasal düzenleme gerektiren konularda tabii ki Meclis'in açılması gerekir. İdari karar gerektirenler, idari kararla yapılır. Ne zamanlama ne içerik konusunda kesinleşmemiş konularda değerlendirme yapmayacağım.” şeklinde konuştu.

Resmi Gazete’de yer alan bilgiye göre Türkiye Büyük Millet Meclisi 1 Ekim’de çalışmalarına tekrar başlayacak. Son Genel Kurulda TBMM'nin 15 Temmuz Cumartesi gününden başlayıp 1 Ekim Pazar günü saat 14.00'te toplanmak üzere tatile girmesine, Genel Kurulun 14 Temmuz tarihli 16. birleşiminde karar verildiği kaydedildi.

"GENÇLERE VERDİĞİMİZ SÖZLERİ TUTACAĞIZ"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Meclis’te yeni dönemde gündeme gelecek konuların başında gençlere verilen vaatlerin olduğunu da vurgularken “Aile konusu önemli. Gençlerin önünü açalım. Cep telefonu, Bedava Internet, gençlik bankası ile ilgili Mehmet Bey (Mehmet Şimşek) çalışıyor. Gençlere verdiğimiz sözleri tutacağız. Seçim sahalarında konuşulanları hayata geçirelim” demişti.

7 MİLYON ÖĞRENCİ YARARLANACAK

Hangi telefon modellerinin vergisiz olarak satın alınabileceği ve hangi markaları kapsayacağı üzerinde çalışmalar yürütüldü. Ekonomi yönetiminin yurt dışında üretilen cihazların Türkiye'de vergisiz olarak satılmasının cari açığı artıracağı yönündeki uyarısı, dikkatleri yurt içi cihazlara çevirdi.

 Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun açıklamalarına göre, üniversite öğrencilerinin tamamı gelirlerine bakılmaksızın, yüksek okul ve açıköğretimde okuyanlar dahil, 7 milyon öğrenci yararlanacak.

10 GB İNTERNET BEDAVA

Aylık 10 GB bedava internet kullandırılacak. Vergisiz telefon tüm model ve markaları kapsamayacak. Türkiye’de üretilen telefonları kapsayacak ve bunlar için de bir üst sınır olması gündemde.

ÖTV ALINMAYACAK

Türkiye’de üretilen telefonların fiyatları 3 bin ile 20 bin TL arasında değişiyor. Cihazlardan yüzde 20 KDV ve matrah limitine göre yüzde 25, 40, 50 arasında değişen ÖTV alınmayacak.

HANGİ TELEFON MARKALARINDA VERGİ MUAFİYETİ OLACAK? 

Vergisiz telefon ve bilgisayar satışında yurt içi üretim şartı aranacak. Bu kapsamda Samsung'un A serisindeki bütün telefonları, Vestel, Xiaomi, OPPO, Realme, TCL, Reeder, Casper modelleri vergi muafiyetiyle satın alınabilecek.

Türkiye’de üretilen telefonların fiyatında ortalama yüzde 50 düşüş olacağı tahmin ediliyor.

 Öte yandan vergisiz telefonda üst limit konulacak. Belirlene tutarın üzerindeki cihazlar satın alınamayacak. 


GÖZLER KABİNE TOPLANTISINA ÇEVRİLDİ 

Vergisiz cep telefonu konusunun bu Kabine Toplantısı’nda gündeme gelecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan Başkanlığında Beştepe’de düzenlenecek Kabine Toplantısı son olarak 21 Ağustos tarihinde gerçekleştirildi. Normal şartlarda Kabine Toplantısı iki haftada bir düzenleniyor. Toplantının 4 Eylül'de yapılması bekleniyor. Ancak toplantı tarihi hakkında resmi bir açıklama gelmedi.