Okullarda PCR testi zorunlu mu? PCR testi onayı nasıl verilecek?

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından okullarda PCR testi uygulamasının başlatıldığı duyuruldu. Okullarda PCR testi uygulaması için 10 pilot il belirlendi. Belirlenen pilot illerde velilerin izni ile PCR testleri uygulanacak. Peki, okullarda PCR testi zorunlu mu? PCR testi onayı nasıl verilecek?

Okullarda PCR testi zorunlu mu? PCR testi onayı nasıl verilecek?

Yüz yüze eğitimin başlamasıyla birlikte okullarda PCR testi zorunluluğu gündeme geldi.  Okullarda PCR testi uygulamasının başlatıldığı Milli Eğitim Bakanlığı tarafından duyuruldu. Okullarda PCR testi için 10 pilot il belirlenirken, test için veli onayı alınması gerekecek. Edirne, Balıkesir ve Erzurum'un da aralarında olduğu uygulama için İstanbul, Ankara ve İzmir için de çalışmaların devam ettiği belirtildi. Veliler ve öğrenciler okullarda PCR testi zorunlu mu? PCR testi onayı nasıl verilecek? sorularına yanıt arıyor. İşte, okullarda PCR testi uygulamasının detayları...

Okullarda PCR testi zorunlu mu? PCR testi onayı nasıl verilecek? - Resim : 1

OKULLARDA PCR TESTİ ZORUNLU MU? PCR TESTLERİ NASIL ALINACAK? 

PCR testi yapılacak okullar, Sağlık Bakanlığı tarafından vaka ve nüfus yoğunluğuna göre seçilecek.

Belirlenen okullara sağlık ekipleri gönderilecek. Öğrenci velisinden imzalı bir onay istenecek. Onay halinde öğrencilerden PCR testi alınacak.

Okullarda PCR testi zorunlu mu? PCR testi onayı nasıl verilecek? - Resim : 2

PCR TESTLERİ AĞIZDAN MI BURUNDAN MI ALINACAK?

Peki test ağızdan mı yoksa burundan mı alınacak. Geçtiğimiz günlerde TRT Haber canlı yayınına katılan Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, bu soruya şöyle yanıt vermişti:

“Uygulamanın amacı günlük olarak okullarda salgının artışını tespit etmek. Bu da zaten pilot olarak seçilen okullarda olacak. Bu okullarda da veli iznine göre öğrenciler test edilecek. PCR testleri tükürükten alınacak örneklerle yapılacak. Yani burundan örnek alınmayacak. Pek çok Avrupa ülkesinde de tükürük testi yapılıyor. Öğrencilere herhangi bir zararı olmuyor.”

Okullarda PCR testi zorunlu mu? PCR testi onayı nasıl verilecek? - Resim : 3

VELİLERİN İZNİ GEREKLİ

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, geçtiğimiz haftalarda Bilim Kurulu toplantısı ardından yaptığı açıklamada, okullarda öğrencilere yapılacak olan PCR testine açıklık getirmişti:

Okullarda PCR testi zorunlu mu? PCR testi onayı nasıl verilecek? - Resim : 4

"Öğrencilerimize tarama amaçlı yapılacak testlerde velilerimizin izni olmadan hiçbir işlem tesis edilmeyecektir. Velilerimiz onay formunda öğrenciden test için numune alınmasına izin vermeleri halinde sadece boğazdan örnek alınarak tarama işlemi yapılacaktır”