PCR testi hangi illerdeki okullarda yapılacak?

Okullarda yüz yüze eğitim başlaması ile birlikte bazı okullarda öğrencilere PCR testi uygulanacak. Öğrenciler ve veliler hangi illerdeki okullarda PCR testi yapılacağını merak ediyor. PCR testini uygulamak için 10 pilot il belirlendi. Peki, PCR testi hangi illerdeki okullarda yapılacak?

PCR testi hangi illerdeki okullarda yapılacak?

Kovid-19 salgını ile birlikte okulların uzun süre kapalı kalması ve öğrencilerin eğitiem hayatından mahrum kalması, okulların yerniden açılması ile birlikte yeni önlemler almayı mecbur kıldı. Alınan karara göre, virüsün seyrini görebilmek için belirlenen 10 pilot ildeki okullarda öğrencilere PCR testi uygulanacak. Bazı aileleler verilen bu karardan memnun kalsa da bazı aileler çocuklarına test yapılması veya kendilerinden izinsiz test uygulanması karşısında endişeli. Peki, PCR testi hangi illerdeki okullarda yapılacak? Ailelerin izni olmadan PCR testi yapılacak mı? PCR testi için belirlenen 10 pilot il hangileri? İşte merak edilen tüm detaylar...

PCR testi hangi illerdeki okullarda yapılacak? - Resim : 2

PCR testi hangi illerdeki okullarda yapılacak?

Sağlık Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı koordinesinde başladı okullarda rastgele PCR testi uygulaması başladı. İlk etapta 10 kentte belirlenecek okullardaki öğrencilerden örnek alınacak. İşte o 10 pilot il:

Balıkesir, Bingöl, Edirne, Erzurum, İzmir, Kahramanmaraş, Kırıkkale, Mersin, Ordu ve Zonguldak

PCR testi hangi illerdeki okullarda yapılacak? - Resim : 3

İstanbul ve Ankara ilk etapta kapsam dışında kaldı.

Sağlık Bakanlığı 10 kentteki okulları vaka ve nüfus yoğunluğuna göre belirleyecek. Rastgele PCR uygulaması ile semptomsuz vakaların ve okullardaki vaka yoğunluğunun belirlenmesi hedefleniyor. Ayrıca öğrencilere yönelik rastgele PCR testlerinin önümüzdeki günlerde diğer illerde de yapılması bekleniyor.

Semptomsuz vakaların tespit edilmesinin amaçlandığı rastgele PCR testleri için velilerden onay alınacak.

PCR testi nedir, nasıl yapılır?

PCR (Polymerase Chain Reaction), DNA içerisinde yer alan, dizisi bilinen iki segment arasındaki özgün bir bölgeyi enzimatik olarak çoğaltmak için uygulanan tepkimelere verilen ortak bir isim olarak tanımlanmaktadır. PCR bir tanı testi olarak bilinmektedir ve koronavirüste de virüse ait RNA'yı göstermektedir. Yani PCR test koronavirüs sürecinde, vücuttaki virüsün kimliğini göstermek için yapılan bir testtir. PCR testlerinde, burun ve boğazdan ucu pamuklu ince bir çubuk vasıtasıyla sürüntü örneği alınmaktadır. Bunun yanında öksürdükten sonra çıkan balgam da örnek olarak alınabilmektedir.