Osmanlı döneminden kalma gelenek! Mahalle mahalle gezip, borçları sıfırlıyor

Osmanlı döneminden kalan 'zimem defteri' geleneği Elazığ'da devam ediyor. Hayırsever iş insanlarının elçi olarak seçtiği İbrahim Kayaoğlu, bölgede bulunan mahallelere giderek, vatandaşların veresiye borçlarını kapatıyor.

Osmanlı döneminden kalma gelenek! Mahalle mahalle gezip, borçları sıfırlıyor

Elazığ'da yüz yıllardır devam eden "zimem defteri" geleneğiyle, ihtiyaç sahiplerinin veresiye borçları kapatılıyor. Bu işi gönüllü olarak yapan İbrahim Kayaoğlu, "Bize tevdi edilen emanetleri getirip, esnafımız ile paylaşıp veresiye defterini inceliyoruz. Zorluk çeken insanların borçlarını sıfırlıyoruz." dedi.

Osmanlı döneminden kalma gelenek! Mahalle mahalle gezip, borçları sıfırlıyor - Resim : 1

Osmanlı döneminde ihtiyaç sahibi ailelerin borçlarının ödendiği 'zimem defteri' geleneği, Elazığ'da yaşatılmaya çalışılıyor. Her yıl ramazan ayında mahalle mahalle gezen Fecir Derneği Başkanı İbrahim Kayaoğlu, bakkallardaki veresiye defterlerini kapatıyor. 'Alan el ile veren el, birbirini görmesin' anlayışı ile sürdürülen gelenekte, hayırsever iş insanlarının elçi olarak seçtiği Kayaoğlu, bu işi gönüllü yapıyor.

Osmanlı döneminden kalma gelenek! Mahalle mahalle gezip, borçları sıfırlıyor - Resim : 2

Hayırseverlerin bağışları ile veresiye defterlerini inceleyip, borçları ödediğini belirten İbrahim Kayaoğlu, "Zimem defteri, Osmanlı'dan gelen bir gelenek. Özellikle esnafımıza gidip, ekonomik durumu iyi olmayan, deftere veresiye yazdıran insanların borçları ödeniyor. Bize tevdi edilen emanetleri getirip, esnafımız ile paylaşıp veresiye defterini inceliyoruz. Bazen bakkalın önünden geçmekte bile zorluk çeken insanların borçlarını sıfırlıyoruz" dedi.