Kazakistan'da kirli oyun! Eylemcilere silah dağıtıldı

Türki Cumhuriyetlerden Kazakistan'da işler çığrından çıktı. Akaryakıt zamlarını protesto için sokağa inen göstericilerle güvenlik güçleri arasındaki çatışmalar sürüyor. Çatışmalar tehlikeli boyutlara ulaşırken sosyal medyaya yansıyan görüntülerde provokatörlerin eylemcilere silah dağıttığı görüldü.

Kazakistan'da kirli oyun! Eylemcilere silah dağıtıldı

Ülkede çatışmaların hızla arttığı Kazakistan’da sosyal medyada paylaşılan bir video olay oldu. Videoda provokatörlerin eylemcilere plakasız araçlardna silah dağıttığı anlar yer aldı.

Akaryakıt zamları sonrası halkın sokağa çıkmasıyla savaş alanına dönen Kazakistan'da hükümetin istifası da ülke genelinde ilan edilen OHAL de tansiyonu düşürmeye yetmedi.

Gösterilerde çok sayıda kişi hayatını kaybetti

Sokak olaylarına dönüşen gösterilerde güvenlik güçleri ile protestocular arasında çatışmalar yaşanırken, polis ile askeri araçları ateşe veren ve devlet binalarına giren protestoculara, güvenlik güçleri müdahalede bulundu. Ülke genelindeki olaylarda çok sayıda kişinin hayatını kaybettiği bildirilirken, 400'den fazla kişinin yaralı olarak hastanelere kaldırıldığı kaydedildi.

Kazakistan'da kirli oyun! Eylemcilere silah dağıtıldı - Resim : 1

Eylemcilere silah dağıtıldığı anlara ilişkin görüntüler ortaya çıktı

Protestolar sırasında kaydedilen bir görüntü ise gelecekte ülkenin karşılaşabileceği tehlikeyi gözler önüne serdi.

Karışıklıktan faydalanan yabancı provokatörlerin, eylemcilere silah dağıttı anlara ilişkin video, sosyal medyada gündem yaratırken Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, görüntülerin ardından kurmaylarına provokatörlere karşı dikkatli olmaları konusunda çağrıda bulundu.

 

"Kazakistan'da gerilim tırmandırılmak isteniyor''

Görüntüde, protestocuların bir noktaya doğru koştuğu ve burada bulunan silahları aldığı görülüyor. Protestocuların silahları alırken adeta birbiriyle yarıştığı anlar dikkat çekti. Görüntünün ardından "Kazakistan'da gerilim tırmandırılmak isteniyor" şeklinde yorumlar yapıldı.

Kazakistan'da kirli oyun! Eylemcilere silah dağıtıldı - Resim : 2

KGAÖ: Kazakistan'a asker gönderilmeye başlandı

Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü (KGAÖ) yapılan son dakika açıklamasına göre; üye ülkeler Kazakistan'a asker göndermeye başladı.

Rus hava indirme birlikleri de Kazakistan'da "barış koruma gücü" olarak görevlerine başlayacak.

"Kolektif Güvenlik Konseyinin 6 Ocak'ta aldığı karar doğrultusunda, durumun istikrara kavuşturulması ve normalleştirilmesi amacıyla KGAÖ'nün barış gücü Kazakistan'a gönderildi. KGAÖ'nün barış güçleri arasında Rusya Hava İndirme Kuvvetlerinin askeri birimleri bulunuyor."

Kazakistan'a gönderilen KGAÖ güçlerinin görevleri, devlet ve orduya ait tesislerin korunması ile asayiş güçlerine yardım etmek olacak.

KGAÖ, protestoculara müdahale etmeyecek.

Rusya ve diğer KGAÖ üyesi ülkelerin gönderecekleri birliklerin sayısı ve görev yapacakları süre gibi pek çok detay henüz netlik kazanmış değil.

Kazakistan'da kirli oyun! Eylemcilere silah dağıtıldı - Resim : 3

Rusya'dan açıklama 

Rusya Dışişleri yetkilileri Kazakistan'da olanları, "devletin güvenliği ile bütünlüğünü güç kullanarak zayıflatmaya yönelik, dışarıdan önayak olunmuş bir girişim" olarak gördüklerini belirtti.

Rus yetkililer, Kazakistan ve Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü'ndeki diğer müttefikleri ile ülkedeki terör operasyonunun desteklenmesi adına ileride atılması gerekebilecek adımları görüşmeye devam ettiklerini kaydetti.

Ermenistan 70 asker gönderdi

Sputnik haber ajansının Ermenistan servisi, Ermenistan'ın da KGAÖ barış gücü kapsamında Kazakistan'a yaklaşık 70 asker gönderdiğini aktardı. Ermenistanlı askerlerin, protestoların sürdüğü Kazakistan'da stratejik öneme sahip tesisleri koruyacakları kaydedildi.

İran'dan açıklama

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Said Hatibzade, Tahran'nın Kazakistan'daki gelişmeleri dikkatle takip ettiğini ve bu ülkenin güvenliği ile istikrarının kendileri için önemli olduğunu aktaran Hatibzade, şunları kaydetti:

"Dost ve kardeş komşu ülkenin anlayışlı hükümeti ve halkının, yabancı müdahalesi olmadan milli menfaatleri doğrultusunda sorunlarını ve ihtilaflarını barışçıl ve müzakere yoluyla çözebileceğine inanıyoruz. Yabancı aktörlerin kötüye kullanacağı bir zemin oluşmamalıdır."

Kazakistan'daki olaylar neden patlak verdi ? 

Kazakistan'ın batısında 2 Ocak'tan itibaren LPG'ye yapılan zamlar ve ülkedeki sosyoekonomik durumun kötüleştiği gerekçesiyle başlatılan protestolar ülkenin diğer kesimlerine yayıldı.

Sokak olaylarına dönüşen gösterilerde güvenlik güçleri ile protestocular arasında çatışmalar yaşandı. Polis ve askeri araçları ateşe veren ve devlet binalarına giren protestoculara, güvenlik güçleri ses bombası ile müdahale etti.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, başlatılan protestolardan sorumlu tuttuğu hükümetin istifasını kabul etti.

Protestoların yayılması sonucu önce başkent Nur Sultan, Almatı şehri ve Mangistau eyaletlerinde olağanüstü hal (OHAL) ilan edildi. Ardından OHAL kararının ülkenin tüm bölgelerinde geçerli olduğu duyuruldu.

Kazakistan'da kirli oyun! Eylemcilere silah dağıtıldı - Resim : 4