Putin canlı yayında açıkladı ve imzayı attı!

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, canlı yayında açıklamalarda bulundu. Donbas hakkında kararını açıklayan Putin, Ukrayna savaşına dair değerlendirmelerde bulundu. Putin, Donetsk ve Lugansk'ın tanınması konusunda kararnameyi de resmen imzaladı. Putin'in dünyaya mesajı tam 55 dakika sürdü.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile yaptığı telefon görüşmesinde Rusya’nın Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Luhansk Halk Cumhuriyeti'nin bağımsızlığını tanıyan kararnameyi imzalayacağını açıklamasının ardından açıklamalarda bulundu.

 

 

Kremlin'den yapılan açıklamada, Putin'in, Macron ve Scholz ile telefonda görüştüğü belirtildi.

Açıklamada, Putin'in, Macron ve Scholz'a, Ukrayna'nın doğusundaki Rusya yanlısı ayrılıkçıların yönetimlerinin tanınmasına ilişkin kararname imzalayacağı bilgisini verdiği belirtildi.

Macron ve Scholz'un, söz konusu karar nedeniyle hayal kırıklıklarını ifade ettikleri aktarılan açıklamada, iki liderin temaslara devam etmeye hazır olduklarını söylediği kaydedildi.

Kararname resmen imzalandı

Ulusa sesleniş konuşmasında Ukrayna-Rusya-NATO gerginliğine dair önemli açıklamalarda bulunan Putin, canlı yayında Donetsk ve Lugansk'ın bağımsızlıklarını tanıyan kararı imzaladı.

Putin canlı yayında açıkladı ve imzayı attı! - Resim : 2

İşte Putin'in açıklamalarından önce çıkan satır başları:

"Donbas'taki durum kritik şiddetli bir hal aldı. Donbas tarihsel olarak Rusya'nın bir parçasıdır. Ukrayna, Rusya için sadece komşu bir ülke değil, aynı zamanda tarihin bir parçasıdır.

Rusya, Ukrayna'nın borçlarını tamamen ödedi, ancak Kiev, mülkün iadesiyle ilgili anlaşmalara uymayı reddetti.

Modern Ukrayna komünist Rusya tarafından kurulmuştur. Ukrayna'nın kurucusu Lenin'dir. Donbas, Rusya'nın bir parçasıdır.

"Ukrayna hiçbir zaman gerçek bir devlet olmadı"

Ukrayna ile her zaman açık işbirliği istedik, Ukrayna liderlerinin ise herhangi bir yükümlülük altına girmeden Rusya'dan sadece iyi şeyleri talep etti.

Ukrayna hiçbir zaman gerçek bir ulus olmadı, Ukrayna'nın hiçbir zaman devlet geçmişi olmadı.

Bir ülkenin kendi güvenliğini alırken başka ülkelerin güvenliğini tehdit etmemelidir. Ukrayna şu anda bizim güvenliğimizi tehdit ediyor.

Rusya, kendi güvenliği korumak için her türlü önlemi alma hakkına sahiptir. Egemenliğimizi ve ulusal değerlerimiz asla terk etmeyeceğiz.

Kiev'in düşmanlıklarını durdurmasını talep ediyoruz. Aksi takdirde sonuçlarına katlanacaklar."

"Dekomünizasyon mu istiyorsunuz?"

Dekomünizasyon mu istiyorsunuz? Bu bize uyar. Ukrayna'ya hakiki dekomünizasyonun ne olduğunu göstermeye hazırız. (Dekomünizasyon: Siyasi temizlik olarak tabir edilmektedir)

Diplomasi çağrısı

NATO, bize "genişlemeyeceği" sözü vermişti fakat tersi gerçekleşti. NATO altyapısı, sınırlarımıza kadar geldi. Ukrayna'nın NATO üyeliği için karar zaten önceden verilmişti. Ukrayna'nın NATO üyeliği, Rusya'ya yönelik ani bir saldırı riskini büyütür.

Rusya her zaman sorunların diplomasiyle çözülmesinden yana. NATO bizim endişelerimizi tamamen görmezden geldi. Güvenlik taleplerimiz reddedildi.