Ramazan ayı ne zaman? Oruç ne zaman başlıyor? Oruca kaç gün kaldı? Diyanet Takvimi!

Üç ayların başlamasıyla birlikte Ramazan ayının ne zaman başlayacağı merak konusu oldu. Müslüman alemi, Recep, şaban ve ramazanı kapsayan üç aylarda "ramazanın müjdecisi" kabul edilen Berat Kandili’nin idrak edilmesiyle birlikte "On bir ayın sultanı" Ramazan ayına merhaba diyecek. Peki, Ramazan ayı ne zaman? Oruç ne zaman başlıyor? Oruca kaç gün kaldı? Ramazan ayın kaçında başlıyor? Oruç ne zaman bitiyor, Ramazan Bayramı ne zaman? 2023 Ramazan takvimi…

Ramazan ayı ne zaman? Oruç ne zaman başlıyor? Oruca kaç gün kaldı? Diyanet Takvimi!

İslam aleminin Recep, şaban ve ramazanı içine alan mübarek üç aylara girdi. Regaip, Miraç ve Berat kandilleri ile Kadir Gecesi gibi özel gecelerin içinde yer aldığı üç aylarda kandil günleri ve orucun başlayacağı gün ve Ramazan Bayramı tarihleri de merak konusu oldu. Ramazan ayı, "ramazanın müjdecisi" kabul edilen Berat Kandili'nin idrak edilmesiyle birlikte başlayacak ve Müslümanlar Ramazan Bayramı’na erişmek için oruç ibadetini gerçekleştirecek.

2023 RAMAZAN AYI NE ZAMAN BAŞLIYOR, İLK ORUÇ NE ZAMAN TUTULACAK?

Diyanet tarafından yayımlanan 2023 yılı dini günler takvimine göre, Ramazan ayının ilk günü 23 Mart’a denk geliyor. İlk oruç için 22 Mart'ı 23 Mart'a bağlayan gece sahura kalkılacak.

ORUÇ NE ZAMAN BİTİYOR, 2023 RAMAZAN BAYRAMI NE ZAMAN?

Ramazan Bayramı Arefe günü 20 Nisan 2023 tarihine denk geliyor. Müslümanlar, 20 Nisan 2023 Perşembe günü son oruçlarını tutacak.

DİYANET’E GÖRE 2023 RAMAZAN BAYRAMI TARİHLERİ

Ramazan Bayramı Arifesi- 20 Nisan Perşembe

Ramazan Bayramı 1. Gün- 21 Nisan Cuma

Ramazan Bayramı 2. Gün- 22 Nisan Cumartesi

Ramazan Bayramı 3. Gün- 23 Nisan Pazar

RAMAZAN AYININ ÖNEMİ NEDİR?

Ramazân kamerî yılın şâbandan sonra, şevvalden önce gelen dokuzuncu ayının adıdır.

Müslümanlarca sabır, ibadet, rahmet, mağfiret ve bereket ayı olarak kabul edilen, büyük bir coşku ve heyecanla karşılanan ramazanın başlıca özellikleri şu şekilde sıralanabilir:

- Kur’ân-ı Kerîm bu ayda indirilmeye başlanmış olup âyet ve hadislerde bin aydan daha hayırlı olduğu bildirilen Kadir gecesi de bu ayın içindedir. Bir âyette Kur’an’ın ramazan ayında, bir başka âyette mübarek bir gecede, bir diğerinde Kadir gecesinde inmeye başladığı haber verilmektedir. Kadir gecesi ramazan içinde m

-2. İslâm’ın beş şartından biri olan oruç bu ayda tutulur.

- Hz. Peygamber’in inanarak ve sevabını Allah’tan bekleyerek kılan kişinin geçmiş günahlarının bağışlanacağını bildirdiği ve kendisi de bizzat kılarak ümmeti için sünnet olduğunu gösterdiği (teravih namazı bu aya mahsus ibadetlerdendir.

- Malî bir ibadet olan fitrenin (fıtır sadakası) bu ayın sonunda ve bayramdan önce ödenmesi gerekir. Bu ayda yapılan diğer yardımların da öteki aylara göre daha sevap ve faziletli olduğuna dair hadisler vardır. Bu sebeple, ramazanda ödenmesi gerekli olmamakla birlikte müslümanlar zekâtlarını bu ayda ödemeyi âdet haline getirmişlerdir.

- Bu ayın sonunda itikâfa girmek sünnettir. Kaynaklar Resûl-i Ekrem’in ramazanın son on gününde itikâfa girdiğini ve bu âdetini vefatına kadar devam ettirdiğini, onun ardından hanımlarının da itikâfa girdiğini haber vermektedir.

- Kütüb-i Sitte’de yer alan bazı hadislerde bu ayda umre yapanın hac sevabı alacağı ifade edilirken, zayıf olduğu kaydedilen bazı hadislerde ise diğer ibadet ve amellere de öteki aylara göre daha çok mükâfat verileceği bildirilmiştir

- Kur’an ayı denilen ramazan ayında çokça Kur’an okuyup tefekkür etmek müstehap kabul edilmiştir. Hz. Peygamber’in Cebrâil ile karşılıklı Kur’an okumasına dayanan mukabele uygulaması da bu aya mahsus geleneklerdendir.