Ramazan ayına özel sağlıklı tarifler

Trakya Üniversitesi Ziraat Fakültesinde aldığım mühendislik eğitimi ve sonrasında en doğru bilgiye en doğal haliyle ulaşmak için gerek yurt içinde gerekse yurt dışında aldığım eğitimlerden öğrendiklerimi ve tecrübelerimi sizlerle paylaşacağım için oldukça mutlu bir yandan da oldukça heyecanlıyım. Köşemde tariflerimin yanı sıra sektörel gelişmeleri,doğal ürünlerin kullanımında yapılan hataları, doğal yaşam festivallerinden izlenimlerimi de sizlerle paylaşıyor olacağım.

Ramazan ayının hepimiz için sağlıklı ve huzurlu geçmesini dileyerek bu haftaki yazımı ramazan ayına özel tariflere ayırmak istiyorum...

Bu yıl ramazan ayında oruç süresinin uzun olması uzun bir süre sıvı ve yiyecek tüketiminin olmaması sindirim sisteminin normal düzenini değiştireceğinden bağısak hareketlerinin azalmasına ve kabızlık durumunun yaşanmasına, iftarda ağır yiyecekler tüketilmesi ise şişkinlik ve gaz şikayetlerine sebebiyet verebilir. Alınabilecek birkaç önlem ile bu sorunları aşmak zor olmayacaktır. Lif oranı yüksek besinler tüketmek, bol sıvı alımı, Evliya Çelebi’nin dile getirdiği gibi ‘’Cana safa, ruha gıda verir şerbetim’’ doğal hazırlanmış şerbetler veya bitki çayları tüketmek, oruç süresince ve sonrasında bizi rahat ettirecektir.

Ramazan ayına özel sağlıklı tarifler - Resim : 1

Ekşi, bir o kadarda kendine has güzel bir lezzeti olan demirhindinin sağlığımıza birçok şifası var. Kalsiyum, potasyum, tiamin, fosfor ve magnezyumca zengin olan demirhindi A,B,C ve E vitaminlerince zengin tam bir vitamin deposu. Serbest radikallerle savaşan ve bağışıklık sistemimizi kuvvetlendirmeye destek veren demirhindi kalp ve damar sağlığını da koruyor. Özellikle sıcak bölgelerde kullanımı fazla olan demirhindi susuzluk ihtiyacını azaltıyor ve sıcak çarpmalarına maruz kalanlarda sıklıkla kullanılıyor. İçeriğindeki malik asit ve tartarik asit ise sindirim sistemini düzenliyor. Mide ekşimesi ve ağız kokusunu azaltıyor. Asit katkılı içecekler yerine yaz aylarında soğuk içecek ihtiyacımızı da demirhindi ile gidermemiz mümkün ve hatta tüketimini teşvik ederek kilo vermeye de oldukça yardımcı bir meyve olduğunu söylememek  olmaz...

Demirhindi şerbeti

2 lt su

500 gr demirhindi (aktarlarda kurutulmuş ve preslenmiş halini bulmak mümkün)

5 adet karanfil

5 adet kakule

1 çubuk tarçın

Tatlandırmak için damak zevkinize göre şeker ilave edebilirsiniz tabii ki benim önerim stevia, dut tozu, hindistan cevizi  şekeri veya agave şurubu

Geniş bir tencereye demirhindiyi koyup üzerine suyu ekleyip 1 gece boyunca bekletin, daha sonra diğer malzemeleri ekleyip, 1-1,5  saat boyunca kısık ateşte kaynatın, süzdükten sonra soğuması için buzdolabına koyup soğuk tüketiniz. 

Kabızlık giderici meyve püresi

Ramazan ayına özel sağlıklı tarifler - Resim : 2

Bu tarif hem sindirim sisteminizin düzenli çalışmasına yardımcı olacak hem de tatlı ihtiyacınızı karşılayıp iftarda şerbetli ağır tatlılar yerine hafif ve lezzetli bir seçenek olacaktır.

50 gr hurma

50 gr mürdüm eriği

50 gr gün kurusu kayısı

1 yemek kaşığı yulaf

1 yemek kaşığı chia tohumu

1 tatlı kaşığı keten tohumu

Hurmanın ve eriğin çekirdeklerini çıkardıktan sonra ufak parçalara ayırdığınız kayısıyı bir kaba alıp üzerine az miktarda sıcak su ekleyip meyvelerin kısa bir süre boyunca yumuşamasını sağlayın ve diğer malzemeleri de ekleyip blenderdan geçirin. Günde 2 yemek kaşığına kadar rahatlıkla tüketebilir ve 3 gün boyunca buzdolabında muhafaza edebilirsiniz.

Gaz ve şişkinlik için şifalı çay tarifi

Ramazan ayına özel sağlıklı tarifler - Resim : 3

Kimyon meyvesi ve yııldız anason gaz yapıcı gıdaların mide ve bağırsaklarda yarattığı gaz ve sıkışma hissini azaltmaya yardımcıdır. Yemeklerden sonra 2-3 adet kimyon meyvesi çiğnemek bile şişkinliğin azaltılmasına yardımcı olacaktır.

1 fincan sıcak su

1 çay  kaşığı kimyon meyvesi

1 çay kaşığı kişniş meyvesi

1 yıldız anason

Bitki çayı hazırlamak için uygun olan bir demliğe veya bardağa öncelikle kimyon, kişniş ve anason eklendikten sonra taze kaynamış suyu ilave edilerek ağzı kapalı şekilde 7 dakika demlemeye bırakılıp süzüp içilmelidir. Öğünlerde 30 dakika sonra günde 2 defa içilebilir. Şifalı bitkileri ufak bir havanda hafifçe ezerek ufak parçalar haline getirmeniz çayınızdan alacağınız faydayı artıracaktır.