Ermenistan'da darbe girişimi! Halk sokakta

Rus basınının iddiasına göre, Ermenistan Silahlı Kuvvetleri, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ve hükümetinin istifa etmesini istedi. Paşinyan ise "Ülkede darbe girşimi var" açıklamasını yaptı ve yandaşlarının sokağa dökülmesini istedi.

Reuters'ın Interfax haber ajansına dayandırdığı haberine göre Ermenistan Silahlı Kuvvetleri, Başbakan Nikol Paşinyan ve hükümetin istifasını istedi.

Ermenistan’ın işgal ettiği Dağlık Karabağ’da Azerbaycan ordusu karşısında yenilmesinin ardından geçen yılın sonlarında Ermenistan Başbakanı'nın istifası için ülkede süresiz protestolar başlatılmıştı.

Paşinyan ise "Ülkede darbe girşimi var" açıklamasını yaptı ve yandaşlarının sokağa dökülmesini istedi.

Ermenistan Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada ; "Ermenistan Cumhuriyeti Başbakanı, hükümet, Ermeni halkı için bu kritik durumda artık yeterli kararlar alamayacaktır. Uzun bir süre, Silahlı Kuvvetler, mevcut hükümetin Silahlı Kuvvetleri itibarsızlaştırmayı amaçlayan 'saldırılarını' sabırla tolere etti, ancak her şeyin sınırı var. RA Silahlı Kuvvetleri, halkıyla düşmana karşı savaşmak için görevini onurla yerine getirmiştir. Mevcut yetkililerin verimsiz yönetimi dış politikadaki ciddi hatalar ülkeyi çöküşün eşiğine getirdi.

Mevcut durum nedeniyle Silahlı Kuvvetler, anavatanını savunurken çocukları ölen kişilere karşı güç kullanmaktan kaçınmaları için uyarıda bulunurken, aynı zamanda hükümetin, başbakanın istifasını talep eder. Halk ordunun yanında olduğu gibi ordu da her zaman halkın yanında olmuştur" denildi. Ve bildiriye imza atan komutanların isimleri paylaşıldı.

Paşinyan çağrıda bulundu!

Açıklama sonrası Ermenistan Başbakanı Paşinyan ülkede bir darbe girişiminin yaşandığını söyledi. Genelkurmay Başkanı Onik Gasparyan’ı görevden aldığını duyurdu.

Paşinyan, ülkede askeri darbe girişiminin olduğunu söylerken taraftarlarını Erivan'da toplanmaya çağırdı ve ulusa televizyonda bir konuşma hazırladığını belirtti.

Muhalefet partileri ise Paşinyan'ın yerine eski Başbakan Manukyan'ın hükümete başkanlık etmesi için destekliyor.

Paşinyan ayrıca, orduyu, Ermenistan'a hizmet etmeye ve ülkenin güvenliğini sağlamaya devam etmeye çağırdı; "Ordunun siyasi süreçlere katılımına izin verilmez." dedi.

Ermenistan ordusunun istifasını istediği Başbakan Nikol Paşinyan, yeni bir savunma bakanı, genelkurmay başkanı ve genelkurmay birinci başkan yardımcısının atanması için hazırlık yapıldığını duyurarak, “Ermenistan ordusunun işleyişiyle ilgili köklü bir değişiklik için reform paketi hazırlıklarına başlıyoruz” dedi.

Rusya'dan ilk açıklama

Ermenistan'da yaşanan olaylara ilişkin Rusya'dan ilk açıklama geldi. Kremlin'den yapılan açıklamada Ermenistan'da artan siyasi gerginlikten endişe duyulduğu belirtildi.

Gazetecilere konuşan Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, her iki tarafa da çağrıda bulunarak anlaşmazlıklarını barışçıl bir şekilde ve anayasa çerçevesinde çözmeye çağırdı.

 Peskov, "Ermenistan’daki gelişmeleri endişeyle takip ediyoruz. Ancak yaşananlar, Ermenistan’ın içişleri meselesidir" dedi.