Rusya Ukrayna'nın nükleer santralini mi vurdu? Zaporijya Nükleer Santrali'nde yangın mı çıktı?

Rusya Ukrayna Savaşı'nda sular durulmuyor. Rusya ile Ukrayna ordusunun Zaporijya Nükleer Santrali sahasında yaşanan çatışmada yangın çıktığı bildirildi. Peki, Rusya Ukrayna'nın nükleer santralini mi vurdu? Zelenski'den konuya dair açıklama geldi. Zaporijya Nükleer Santrali'nde yangın mı çıktı?

Rusya Ukrayna'nın nükleer santralini mi vurdu? Zaporijya Nükleer Santrali'nde yangın mı çıktı?

Rusya Ukrayna Savaşı'nın 9. gününde gündem yeni bir gelişme ile sarsıldı. İki ülke arasında çatışmaların şiddetinde herhangi bir azalma görülmezken, şimdi de Zaporijya Nükleer Santrali'nde yangın çıktığı öğrenildi. Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'den de konuya dair açıklama geldi. Peki, Rusya Ukrayna'nın nükleer santralini mi vurdu? Dışişleri Bakanı Kuleba ise "Olası patlama Çernobil'den 10 kat büyük olur" diyerek durumun ciddiyetine dikkat çekti. Zaporijya Nükleer Santrali'nde yangın mı çıktı? İşte detaylar...

Rusya Ukrayna'nın nükleer santralini mi vurdu? Zaporijya Nükleer Santrali'nde yangın mı çıktı? - Resim : 1

RUSYA UKRAYNA'NIN NÜKLEER SANTRALİNİ Mİ VURDU?

Rusya Ukrayna savaşında 9. güne gelindi. Kiev'de gece saatlerde büyük bir patlama sesi duyuldu. Zaporijya Nükleer Santrali basın servisinden yapılan açıklamada; Rusya ile Ukrayna'nın Avrupa’nın en büyük santrali Zaporijya Nükleer Santrali sahasında gerçekleştirdiği çatışmalar sonucu yangın çıktığı bildirildi. Fakat yangının santralin neresinde veya hangi boyutta çıktığına dair herhangi bir açıklama yapılmadı.

Santralde bulunan güvenlik kameraları yaşananları kaydetti. Santralin YouTube'dan yapılan canlı yayınında, gece santral çevresinde patlamalar ve karşılıklı mermi atış ışıkları olduğu görüldü. Yaşanan patlamaların ardından, santral bölgesinden dumanların çıktığı kaydedildi. Olay üzerine  Enerhodar Belediye Başkanı Dmitriy Orlov, santrale gerçekleştirilen saldırılara hemene son verilmesi gerektiği çağrısını yaptı.

Zaporijya Nükleer Santrali Basın Servisi yetkilisi Andrey Tuz, santral alanında radyasyon seviyesinde bir değişiklik gerçekleşmediğini duyurdu ve santralde çalışan personelin güvenliklerinin sağlanması için gerekenleri yaptığını söyledi.  Zaporijya Bölgesi Askeri İdare Başkanı Aleksandr Strauh ise yangının söndürülmesi için itfaiyecilerin santral sahasına girmesine izin verildiğini açıkladı.

Ukrayna Devlet Acil Durumlar Servisinin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, yangının santralin dışında çıktığı belirtilerek üçüncü güç ünitesinin birleşik güç sisteminden bağlantısının kesildiği kaydedildi. Yangının kontrol altında olduğu belirtilen açıklamada, “Yangın nükleer santralin dışında, eğitim binasında çıktı.” ifadesine yer verildi.

Yangın üzerine, İngiltere BM Güvenlik Konseyi'ni acil toplantıya çağırdı. Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, sabaha karşı yayınladığı yeni videoda "Dünyada hiçbir ülke nükleer güç ünitelerini bombalamadı" dedi. ABD Başkanı Biden ise Zelenskiy ile nükleer santralde çıkan yangın ile ilgili görüşme gerçekleştirdi. 

Rusya Ukrayna'nın nükleer santralini mi vurdu? Zaporijya Nükleer Santrali'nde yangın mı çıktı? - Resim : 3

ZAPORİJYA NÜKLEER SANTRALİ'NDE YANGIN MI ÇIKTI?

Ukrayna İçişleri Bakanlığı santral bölgesinde radyasyon seviyesinde artış gözlemlendiğini duyurdu fakat nükleer santralin basın sözcüsü Andriy Tuz ise Ukraine 24 kanalına bağlandı ve radyasyon seviyesinin normal değerde olduğunu açıkladı. Zaporijya Nükleer Santrali Sözcüsü Andriy Tuz, tesisteki 6 reaktörden 1'inin çıkan çatışmada isabet aldığını ve yangın çıktığını aktararak, “O reaktör tadilatta ve çalışmıyor ama içinde nükleer yakıt var" diye konuştu.

Dışişleri Bakanı Kuleba ise yaşanan olaydaki durumun ciddiyetine işaret etti:

"Patlarsa, Çernobil'den 10 kat daha büyük olacak! Ruslar, derhal ateşi kesmeli, itfaiyecilere izin vermeli, güvenlik bölgesi kurmalı" dedi.  Zlenskiy ise Rus ordusunun Zaporijya Nükleer Santrali’ne yönelik saldırılarını durdurmazsa yaşanacak bir patlamanın Avrupa'nın sonu olacağını duyurdu. Zelenskiy sosyal medya hesabından yayınladığı videolu bir paylaşımda “Avrupa artık uyanmalı. Avrupa’nın en büyük nükleer santrali yanıyor. Şu anda Rus tankları nükleer üniteleri vuruyor. Bu tanklar, termal araçlarla donatılmış. Yani onlar nereye ateş ettiğini biliyor. Onlar bunun için hazırlandılar.” ifadelerini kullandı.

Rusya Ukrayna'nın nükleer santralini mi vurdu? Zaporijya Nükleer Santrali'nde yangın mı çıktı? - Resim : 5

Zelenskiy Zaporijya’daki santralde 6 enerji ünitesi olduğunu belirtti ve Çernobil Nükleer Santrali’nde ise geçmişte sadece 1 enerji ünitesinin patladığına dikkat çekti. Zelenskiy, Ukrayna’daki nükleer santrallerde toplam 15 enerji ünitesi olduğunu belirtti ve şunları söyledi:

Rus ordusunu derhal durdurmalıyız. Bir patlama olursa bu her şeyin sonu, Avrupa’nın sonu olur. Bu Avrupa’nın tahliyesi demektir. Sadece Avrupa’nın müdahalesi Rus askeri birliklerini durdurabilir. Avrupa’nın bir nükleer santraldeki felaketten ölmesine izin vermeyin.” 

ABD Başkanı Joe Biden ile Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy telefonda görüştü. Görüşmede, Rusya'ya Zaporijya Nükleer Santrali sahasındaki askeri operasyonlarını durdurması gerektiğini ve itfaiye güçlerinin alana erişimine izin vermesi çağrısını yaptı.

Beyaz Saray ise yaptığı yazılı açıklamada, Biden'ın bugün Zelenskiy ile yaptığı telefon görüşmesinde Zaporijya Nükleer Santrali sahasında yangın çıktığı bilgisini aldı. Biden, Rusya'ya santral bölgesinde askeri faaliyetlerini durdurmasını ve itfaiye güçleri ile acil durum ekiplerinin bölgeye erişiminin gerçekleştirilmesi çağrısında bulundu. Biden ayrıca, ABD Enerji Bakanlığı Nükleer Güvenlikten Sorumlu Müşaviri ve Ulusal Nükleer Güvenlik İdaresi Başkanı ile de nükleer santrale ilişkin telefon görüşmesi gerçekleştirdi.