Sağlık Bakanlığı'ndan yüzme alanlarında 'hijyen' denetimi

Sağlık Bakanlığı, ülke genelinde yüzme alanlarında yapılan incelemelerle ilgili bilgilendirmede bulundu. 15 günde bir numune alınan numuneler Halk Sağlığı laboratuvarlarında inceleniyor. Açıklamada, Türkiye'nin dünya genelinde Mavi Bayrak Ödüllü ülkeler arasında üçüncülüğe yükseldiği kaydedildi.

Sağlık Bakanlığı'ndan yüzme alanlarında 'hijyen' denetimi

Sağlık Bakanlığıyüzme alanlarında belirlenen izleme noktalarından 15 günde bir numune alınarak Halk Sağlığı laboratuvarlarında analiz edildiğini açıkladı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Türkiye'de yüzme suyu kalitesi izleme çalışmaları ve havuz hijyeni denetimlerinin hassasiyetle yürütüldüğü belirtilerek, "Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen titiz çalışmalarla Türkiye, yüzme suyu kalitesini Avrupa Birliği mevzuatına uyumlu bir şekilde izliyor ve yüzme havuzlarının hijyenik şartlarını denetleyerek vatandaşların güvenli yüzme deneyimleri sağlanıyor. Türkiye genelinde 35 ilde deniz ve göl sularında bakteriyolojik izleme çalışmaları düzenleniyor. Yüzme alanlarında belirlenen izleme noktalarından 15 günde bir il sağlık müdürlükleri tarafından numuneler alınıyor ve Sağlık Bakanlığı bünyesindeki Halk Sağlığı laboratuvarlarında titizlikle analiz ediliyor. Tüm izleme süreçleri Çevre Sağlığı Bilgi Yönetim Sistemleri üzerinden takip edilerek veriler anlık olarak güncelleniyor. Ayrıca; Bakanlık, halkın etkileşimini artırmak amacıyla yüzme sularına yönelik tüm verileri 'yuzme.saglik.gov.tr' web portalı üzerinden kamuoyuyla paylaşıyor" denildi.

"2022'DE BİN 140 TANESİ 'MÜKEMMEL' SINIFINA GİRDİ"

2022 yüzme sezonunda gerçekleştirilen izleme çalışmalarında, toplam 17 bin 28 numune sonucu yüzme alanlarının 'mükemmel', 'iyi', 'yeterli' ve 'zayıf' olarak sınıflandırıldığı kaydedilerek, "Değerlendirilen 1445 izleme noktasından 1140 tanesi 'mükemmel' sınıfa (yüzde 79) girdi. 'İyi' sınıfında 165 izleme noktası (yüzde 11) yer alırken; 'yeterli' sınıfında 86 izleme noktası (yüzde 6) bulunuyor. 'Zayıf' sınıfında ise 54 izleme noktası (yüzde 4) tespit edildi. Bu sonuçlar, halka açık web portalı üzerinden kamuoyuyla paylaşıldı. Sağlık Bakanlığı, ülkemizdeki yüzme havuzlarının hijyenik şartlara uygunluğu ve su kalite standartlarının belirlenmesi, denetlenmesi ve izlenmesi konusunda da titizlikle çalışmalar yürütüyor. Ülke genelinde faaliyet gösteren 5 bin 743 aktif işletme ve 13 bin 943 yüzme havuzunun sağlık standartlarına uygunluğu yine Çevre Sağlığı Bilgi Yönetim Sistemi Havuz Suları Modülü kullanılarak takip ediliyor. Tesislerin sağlık ve güvenlik açısından düzenli bir şekilde denetlenmesi amacıyla İl Sağlık Müdürlükleri tarafından havuzlardan su numuneleri alınıyor ve analizleri Bakanlığa bağlı Halk Sağlığı laboratuvarlarında gerçekleştiriliyor" ifadeleri kullanıldı. 

"DÜNYADA MAVİ BAYRAK ÖDÜLÜNE SAHİP ÜÇÜNCÜ ÜLKEYİZ"

İzleme çalışmalarının, Türkiye'nin turizmi için büyük önem taşıyan 'Uluslararası Mavi Bayrak' programına da katkı sağladığı aktarılan açıklamada, "2022 yılında 531 yüzme alanı 'Mavi Bayrak' ödülüne sahipken; 2023 yılında bu sayı 551'e yükseldi. Ülkemiz, dünya genelinde 'Mavi Bayrak' ödülüne sahip yüzme alanları bakımından 3'üncü sıraya yerleşti. Sağlık Bakanlığı'nın yürüttüğü yüzme suyu kalitesi izleme çalışmaları ve havuz hijyeni denetimleri; halkın sağlığını korumak ve güvenilir yüzme alanları oluşturmak adına gösterdiği özenle ön plana çıkıyor. Kamuoyu da bu verilere kolaylıkla erişerek bilinçli tercihler yapabiliyor" denildi.