Salzburg Filarmoni Orkestrası ile çalmaya hak kazanan tek piyanist oldu

15 yaşındaki genç piyanist Ayşe Cemre Ağırgöl, Salzburg Filarmoni Orkestrası ile çalmaya hak kazanan tek piyanist olarak Türkiye'yi gurulandırmaya devam ediyor.

Salzburg Filarmoni Orkestrası ile çalmaya hak kazanan tek piyanist oldu

15 yaşındaki genç piyanist Ayşe Cemre Ağırgöl, yeteneği ile Türkiye’yi gururlandırmaya devam ediyor. Hem dünyanın en saygın ve en önemli müzik okullarından Mozarteum Üniversitesi Pre-College Piyano Bölümü öğrencisi hem de Salzburg Mozart Musikgymnasium öğrencisi olarak müzik eğitimini Avusturya’da başarıyla sürdüren Ağırgöl, Şef Elisabeth Fuchs yönetimindeki Salzburg Filarmoni Orkestrası ile çalmaya hak kazanan tek piyanist oldu.

ÜSTÜN YETENEKLİ ÇOCUKLARIN OLDUĞU OKULDA OKUYOR!

Henüz 4 yaşında piyano ile tanışan, hayatının ritmini notalarla yakalayan 15 yaşındaki genç ve yetenekli piyanist Ayşe Cemre Ağırgöl, bugün adını müzik dehası Wolfgang Amadeus Mozart’tan alan, dünyanın en iyi müzik okullarından biri olarak kabul edilen Mozarteum Üniversitesi’nin üstün yetenekli çocukların kabul edildiği Pre-College piyano bölümünde özel bir eğitim alıyor. Üniversitenin piyano bölümüne, 12 yaşında, Türkiye’den kendi yaş grubunda kabul edilen ilk Türk öğrenci olan Ağırgöl, başarılarıyla adından söz ettirmeye devam ediyor.

Salzburg Filarmoni Orkestrası ile çalmaya hak kazanan tek piyanist oldu - Resim : 2SALZBURG FİLARMONİ ORKESTRASI İLE ÇALMAYA HAK KAZANAN TEK PİYANİST 

Ayşe Cemre, okulunda “nadir görülen yeteneklerden biri” olarak tanımlanıyor. Üstün yeteneği ile göz dolduran piyanist, tüm Avusturya ve Almanya’nın Bavyera eyaletinden 500’ün üzerinde 6-18 yaş arası katılımcının yer aldığı yetenek yarışmasında ikinci tura kalan 100 kişiden biri oldu. 100 kişinin canlı performanslarının değerlendirilmesinin ardından ise Şef Elisabeth Fuchs yönetiminde Salzburg Filarmoni Orkestrası ile çalmaya hak kazanan üç kişiden tek piyanist olmayı başardı.

24 HAZİRAN’DA SAHNE ALACAK

Ayşe Cemre Ağırgöl, 24 Haziran’da Salzburg Havalimanı, Amadeus Terminali’nde düzenlenecek büyük final konserinde sahneye çıkacak ve Salzburg Filarmoni Orkestrası ile Chopin 1 numaralı piyano konçertosunu seslendirecek. Ailesinin desteği ile küçük yaştan itibaren azim, özveri ve disiplinli çalışmayla eğitimine Avrupa’da devam eden başarılı piyanist, Türkiye’yi müzik alanında temsil edecek olmanın gururunu yaşıyor.

Salzburg Mozarteum Üniversitesi Pre-College Piyano Bölümü’nde eğitimini sürdüren Ayşe Cemre, teknik, artistik performans ve parçaların zorluk seviyesinin değerlendirildiği piyano sınavını komisyondaki sekiz önemli profesörün onayıyla geçmeyi başarmış, ardından Almanca dil sınavı ve solfej sınavlarını da vererek okula giriş hakkını elde etmişti.

Salzburg Filarmoni Orkestrası ile çalmaya hak kazanan tek piyanist oldu - Resim : 3AYŞE CEMRE AĞIRGÖL KİMDİR?

11 Ekim 2006 tarihinde İstanbul’da doğan Ayşe Cemre Ağırgöl, piyano eğitimine 4 yaşından itibaren aldığı özel derslerle başladı. Ağırgöl, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi İstanbul Devlet Konservatuarı’nda yarı zamanlı olarak başladığı piyano eğitimine 2017-2020 yıllarında tam zamanlı olarak ve 8’inci sınıfı bitirene kadar devam etti. Bu sürede, piyanist Burçin Büke’nin desteği ve yönlendirmesiyle piyanist Prof. Cana Gürmen gözetiminde Mozarteum Üniversitesi Pre-College sınavlarına hazırlandı.

2019 yılı Haziran ayında sadece üstün yetenekli çocukların kabul edildiği ve katılımcının teknik, artistik performans ve parçalarının zorluk seviyesinin değerlendirildiği Mozarteum Üniversitesi Pre-College piyano sınavını komisyondaki 8 önemli profesörün oy birliğiyle kazandı. Kurumun Almanca ve solfej seviye sınavlarından da başarıyla geçerek, Mozarteum Üniversitesi’nin Pre-College piyano bölümüne A.o. Univ. Prof. Gereon Kleiner’in öğrencisi olarak kesin kabul aldı.

Ayşe Cemre 2020 Eylül döneminden itibaren hem Mozarteum Üniversitesi Pre-College Piyano Bölümü öğrencisi hem de Salzburg Mozart Musikgymnasium öğrencisi olarak müzik eğitimini Salzburg/Avusturya’da başarılı bir şekilde sürdürmektedir. Şu anda 10’uncu sınıf öğrencisi olan Ayşe Cemre çok iyi düzeyde Almanca (C.2) ve İngilizce (Advanced) konuşmakta olup Fransızca öğrenmektedir.

 Ayşe Cemre Ağırgöl, 2017 yılından itibaren Salzburg Mozarteum Üniversitesi öğretim üyesi piyano pedagogu Prof. Klaus Kaufmann’ın düzenlediği “Wasserburger Klaviersommer” Masterclass programlarına katıldı. Bu programlarda Salzburg Mozarteum Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Klaus Kaufmann ve Münih Üniversitesi Konservatuarı öğretim üyesi Prof. Thomas Böckheler ile Paris Devlet Konservatuarı öğretim üyesi piyanist Emmanuel Mercier’in ustalık sınıflarında aktif katılımcı olarak eğitim gördü ve konserler verdi.

2021 yılının yaz döneminde Zell an der Pram, Avusturya’da düzenlenen “Austrian Master Classes” Programlarına katılarak program finaline seçildi ve masterclass kapanış konserinde sahne aldı.

2016 yılından itibaren Türkiye’de Süleyman Seba Kültür ve Sanat Merkezi (Fulya Sanat), Ataşehir Mustafa Saffet Kültür Merkezi, Şişli Nazım Hikmet Kültür Merkezi ve MSGSÜ Sedad Hakkı Eldem Oditoryumu gibi çeşitli sanat merkezilerinde ve Avusturya’da Mozarteum Üniversitesi Sölitär, Bösendorfer Saal, Kleines Studio ve Villa Vicina salonlarında düzenlenen konserlere katıldı.

Nisan 2021’de Avusturya'da katıldığı ilk yarışma olan Prima la Musica Yarışmasında önce dört el piyano kategorisinde canlı performans ile en yüksek derece olan eyalet birinciliğini elde etti. Ardından Avusturya Prima la Musica Yarışmanın bu kez tüm eyalet birincilerinin katıldığı, ulusal çaptaki piyano yarışmasında ise yine dört el kategorisinde ikinciliği elde etti.

Genç piyanist, 2022 yılının Şubat ayında Avusturya Prima la Musica yarışmasına bu kez hem solo piyano kategorisinde (97 puanla) ve hem de keman-piyano (eşlik) kategorisinde canlı performanslar ile en yüksek derece olan eyalet birinciliklerini elde etti. 2022 Nisan ayında Almanya’nın Bavyera eyaletinde Jugend Musiziert yarışmasının oda müziği kategorisinde birincilik elde ederek Almanya çapındaki yarışmaya katılmaya hak kazanmıştır.

2022 Haziran ayında Almanya’nın Oldenburg şehrinde düzenlenen ve Almanya’nın tüm eyalet birincilerinin katıldığı Jugend Musiziert Bundeswettbewerb yarışmasının oda müziği kategorisinde ikincilik ödülü kazanmıştır.

Ayşe Cemre Ağırgöl bugüne kadar; Prof. Emmanuel Mercier (Paris Devlet Konservatuarı ve Paris Bölge Konservatuarı Öğretim Üyesi), Prof. Klaus Kaufmann (Salzburg Mozarteum Üniversitesi), Prof. Thomas Böckheler (Munchen Hochschule für Musik), Prof. Konrad Engel (Hochschule für Müsik “Hanns Eisler” Berlin), Prof. Gabriele Kupfernagel (Hochschule für Müsik “Hanns Eisler” Berlin), Gülsin Onay ve Emre Şen gibi alanında tanınmış hocaların masterclass’larında aktif katılımcı olarak yer almıştır.