Samsunspor öz eleştiri yapmalı

Trendyol Süper Lig’de altıncı hafta geride kaldı.

Süper Lig’de başarılı sezon başlangıcı yapanlar varken, aynı zamanda henüz uyum sağlayamayanlar da var. Büyük bir heyecanla Süper Lig’e yükselen Samsunspor son beş maçında dört mağlubiyet bir beraberlik elde etti.

Samsunspor Süper Lig'e yükseldiğinde, yeni sezonda başarılı olması yüksek beklentiydi.

Ancak üst üste yenilgi taraftarda hayal kırıklığı yarattı.

Genele baktığımız zaman ise Birinci Lig’den şampiyon olup Süper Lig’e yükselen her takım adapte olmakta zorlanır.

Süper Lig’de şu anda sekiz tane İstanbul takımı var. Bazılarının taraftar sayısı oldukça az. Futbol endüstrisi için de taraftar her zaman en önemli unsurdur. Maça heyecan getirir. Ekran karşısındakileri maçın içinde tutar. Taraftarı oldukça yüksek olan Anadolu takımları neden Süper Lig’de yerini bulamıyor da taraftarı az olan takımlar kendilerine yer bulabiliyor?

Taraftar, takımı olumlu etkilediği gibi aynı zamanda olumsuz etkileme gücü de var. Olumsuz tezahürat takımın motivasyonunu altüst edebilir. Samsunspor’a baktığımızda taraftar problemi yok görünüyor. Ülkemizde de Samsunspor taraftarı fanatik olmasıyla meşhurdur. Tıpkı Eskişehirspor Kulübü’nün takımı gibi. Burada gözler direkt takıma ve hocaya çevriliyor. Yönetimde payı büyük tabii ki.

Birinci Lig’den, Süper Lig’e yükselen takımların ilk yaptıkları bazı alışkanlıklar var. En başta bolca oyuncu transferi yapmak ve şampiyon oldukları hocalarla yolları ayırmak. Bunlar ilk olarak kulüplerin yaptığı alışkanlıklar.

Samsunspor’a baktığımızda ise aynı hocayla devam ettiğini görüyoruz.

Kadro değeri 37,73 milyon euro. Çok düşük bir değer de sayılmaz. Lig’in zirvedekilerine kıyasla Fenerbahçe 205,85 milyon euro, Galatasaray 239,73 milyon euro. Süper Lig’in zirvesinde yer alan kulüplerle karşılaştırıldığında rakam küçük kalabilir.  Süper Lig’in puan durumuna baktığımızda bir üst sırada yer alan İstanbulspor’un kadro değeri 13,98 milyon euro.

Burada takım ve hoca, kendilerini sorgulayıp öz eleştiride bulunmalı.

Lig’de şampiyon olan kulüplerin, şampiyon olmasına katkı sağlayan teknik direktörle devam etmelerini destekliyorum. Samsunspor Kulübü’nün reaksiyon göstermesi ve kötü sürece “dur” demesi gerekir. Süper Lig’de kalmak daha önemli.

Süper Lig’in son haftaları ligin alt sıralarında yarışa giren kulüpler, üst sıradakileri zorlar ve belirleyici etken olur. Zorla kalmak yerine bir an önce Kulüp kendine gelmeli ve Süper Lig’e adapte olmalı.