Bakan Varank açıkladı! Altın rezervi bulundu

Son dakika haberine göre... Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Ağrı Mollakara'da Koza Altın tarafından piyasa değeri 1,2 milyar dolar olan 20 ton altın, 2,8 milyon dolar olan 3,5 ton gümüş rezervi tespit edildiğini açıkladı.

Bakan Varank açıkladı! Altın rezervi bulundu

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Ağrı’nın Diyadin ilçesine bağlı Mollakara köyünde Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) bünyesindeki Koza Altın İşletmeleri tarafından bulunan altın rezervini çıkarma projesinin temel atma töreninde, piyasa değeri 1,2 milyar dolar olan 20 ton altın, 2,8 milyon dolar olan 3,5 ton gümüş rezervi tespit edildiğini açıkladı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez de uzun bir süredir altın üretimi yapılması nedeniyle artık kendi kararlarını alan bir Türkiye hayal ettiklerini söyledi. Dönmez, "Günlük temel araç gereçlerimiz başta olmak üzere her şey madenciliğin izini taşıyor. Biz bu yüzden 'Madencilik gelişmenin büyümenin temelidir' diyoruz" dedi.

Bakan Dönmez, muhalefetin madenciliğin doğaya zarar vermesi konusundaki eleştirilerine ilişkin, "Karadeniz'de bulduğumuz doğal gaz ne kadar değerliyse, yenilenebilir enerjideki her bir kilovatsaat ne kadar değerliyse madencilik de o kadar değerlidir" ifadelerini kullandı.

Bakan Dönmez'in konuşmalarından satır başları:

Altın madenciliği madencilik sektörümüzde katma değeri en yüksek sektörlerimizden bir tanesidir.

Bu sene sektörle de görüştük, 45 tonun üzerinde bir üretim bekliyoruz.

Hedefimiz altın ihtiyacımızı yerli kaynaklardan sağlamak, altın kaynaklı cari açığı azaltmak ve bu alandaki istihdamı artırmak.

Bu sene inşallah 45 ton üzeri bir üretim yapmayı hedefliyoruz. 5 yıl içerisindeki üretim hedefimiz ise inşallah yıllık 100 tona ulaşmak.

Bugün bulunan 20 tonluk altının ekonomik değeri, 10 milyar Türk lirasının biraz üzerinde.