Bakanlık plan hazırlıyor! TOSİ için düğmeye basıldı

Enerji krizinin dokuzuncu gününe girildi. Sanayi Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, fabrika inşaat yatırımlarını azaltarak sanayiciye alan açmak hedefiyle TOSİ üzerinde çalıştıklarını bildirdi. İşte detaylar...

Bakanlık plan hazırlıyor! TOSİ için düğmeye basıldı

Enerji krizinin dokuzuncu gününde iş dünyasından gelen çözümler ve Bakanlık tarafından hazırlanan çalışmalar gündemde. Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, enerji kesintileri ile ilgili sanayicilere yaptığı açıklamada bir tasnif üzerinde çalışıldığı bilgisini verdi.

Aydınlık gazetesinde yer alan habere göre; sanayi tesisleri çalışması zorunlu olanlar, rölantide çalışabilecekler ve kapatılabilecekler şeklinde üç gruba ayrılacak. Şu ana kadar çalışması zorunlu binin üzerinde firma tespit edildi.

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclis toplantısında konuşan Hasan Büyükdede, enerji konusunda talebin arttığını tespit ettiklerini ve kafa kafaya noktada olunduğunu belirterek, İran'dan alınan gazda sıkıntı olunca kesintiye gitmek zorunda kalındığını ifade etti. OSB'ler dışında kalan tesislerin elektrik kısıtlamasına tabi olmaması şeklinde eleştirilere de yanıt veren Büyükdede, şunları söyledi:

OSB'lerde üç gün kesinti olurken dışarıda 1 veya 2 gün kesintiye gidenler oldu. Bu bölgelerde yüzde 10'un geçilmesi halinde TEİAŞ şarteli kapıyor. İnşallah hafta sonuna kadar bunu atlatırız. Bu kesintilerle görüldü ki istediğiniz zaman şalteri indiremeyeceğiniz kritik firmalar var. Savunma, gıda, cam sanayi. Bu türlü durumlar için hiç kapatmamamız gereken, rölantiye almamız gereken, kapatılmasında problem olmayan firmaları tasnif yapmamız gerekiyor. Üzerinde çalışıyoruz. Her duruş bir zarardır ama duracaklar var duramayacaklar var, bir tablo yaptık.

25 Ocak ve 27 Ocak tarihlerinde yayınlanan haberlerimizde OSB'lerde yenilenebilir enerji yatırımlarının devreye alınması gerektiğini vurguladık. İSO Meclis toplantısında sanayiciler, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Büyükdede'ye bu konudaki taleplerini de ilettiler. Konunun Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın alanına girdiğine işaret eden Büyükdede, şunları aktardı:

Enerji ihtiyacı için güneş ile ilgili yeni alanların açılması, çatıların kullanılması, boş alanların kullanılması, OSB alanlarının dışında da alanlar üretip kullandırılması konusunda çalışma var. Taleplerinizi iletiyoruz. Yeni bölgelerde ihtiyaç duyulan enerjinin güneş veya müsaitse rüzgar ile karşılanması konusunda bir genişleme yapılıyor. Endüstri bölgelerinin enerji üretim tesisleri kurmaları ön onaydan geçti. Yalnız güneş, rüzgar, hidroelektrik bunlar çok dalgalanan enerji yapıları. Şu anda daha stabil enerjilere geniş için nükleer konusunda ciddi bir çalışma var. 2023'te ilk etabı devreye sokmuş olacaklar.

Sanayicilerin tesis kurulumunda en çok harcamayı arsa ve bina yapımına harcadıklarını iletmeleri üzerine bu konudaki bir gelişmeyi de duyuran Bakan Yardımcısı Büyükdede, “TOKİ benzeri TOSİ kurabilir miyiz, diye talebimizi ilettik. Sanayi için 300-400 bin hektar yer istediğimizi Çevre Bakanlığı'na ilettik. Sanayi için feragat edilecek yer yüzde yarım. Sanayi Bakanlığı olarak canhıraş bir metrekare yer ürettik mi diye hesabını yapıyoruz. Sanayi alanlarını öncelikli hale getirme önceliğimiz var. Savunma Bakanlığı'nda da yer var. Yerine ikame yer temin etmek kaydıyla yardımcı oluyor. Togg'un yeri bile Milli Savunma Bakanlığı arazisi. Batarya fabrikası da. Bakanlıklar arası güzel diyalogla sanayiciye en uygun arsaları üretebilelim” dedi.